ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Επτά χρόνια αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης

 Το κράτος οφείλει τα αναδρομικά από την καθυστέρηση των συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ να τα καταβάλει στους δικαιούχους με τον ανάλογο τόκο.


Αποκαλυπτική  ήταν η παρέμβαση στο MEGA tv  την Τετάρτη το πρωί,  κυρίας συνταξιούχου που ανέφερε ότι είναι ασφαλισμένη μόνο στο ΙΚΑ και περιμένει από το 2017 την επικουρική σύνταξη, ενώ γνωρίζει και άλλους που περιμένουν από το 2015.

Καλεσμένος στην εκπομπή των Χασαπόπουλου και Βούλγαρη ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ κ. Όμηρος Τσάπαλος,


ο οποίος επιβεβαίωσε την καθυστέρηση αυτή και τόνισε ότι βρήκαμε επικουρικές συντάξεις από το 2012 σε εκκρεμότητα και να μην έχουν δοθεί, προσπαθώντας  να μεταφέρει τις ευθύνες στην προηγουμένη κυβέρνηση. Κατά το γνωστό δεν φταίμε εμείς, οι άλλοι φταίνε!

Ο εκπρόσωπος του  e-ΕΦΚΑ προσπάθησε να δικαιολόγηση την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση λέγοντας  ότι «ρίξαμε όλο το βάρος στην έκδοση των κύριων συντάξεων. Εκδώσαμε 515.000 κύριες συντάξεις σε 24 μήνες. Δημιουργήσαμε ψηφιακές διαδικασίες και ισχυρίστηκε ότι σήμερα η σύνταξη βγαίνει σε 60 ημέρες. Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, με έμφαση και προτεραιότητα στις παλιές αιτήσεις» τόνισε. 

Η αλήθεια είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ σε σχέση με το παρελθόν, εχει τρέξει την έκδοση της κύριας σύνταξης, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που είναι σε αναμονή από τον Αύγουστο του 2020,  τον Απρίλιο του 2021 που δεν έχουν πάρει ούτε την κύρια σύνταξη.

Οι 96-97.000 συνταξιούχοι   που είναι σε αναμονή ακόμα και από το 2015 για την επικουρική σύνταξη, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο μπορεί να ελπίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η έκδοση των επικουρικών, με τον μηχανισμό εκδόσεων συντάξεων που έχουμε δημιουργήσει, μέχρι τον Ιούνιο θα εχει εκδοθεί το σύνολο των επικουρικών που εκκρεμούν.

Ισχυρίστηκε ότι 20-25.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου την επικουρική σύνταξη μαζί με τα αναδρομικά.  Ενώ ανέφερε ότι εντός δύο μηνών θα καταβληθεί το ΕΦΑΞ  σε 5000 ασφαλισμένους συνταξιούχους του δημοσίου.

……

Κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο, δυστυχώς  ταλαιπωρεί για χρόνια, ανθρώπους που πλήρωσαν για δεκαετίες τις ασφαλιστικές τους εισφορές τους. Χιλιάδες άνθρωποι στερούνται την σύνταξη τους, ζουν στερημένα, ακόμα και με δανεικά γιατί οι κυβερνήσεις ασκούν μια αντεργατική, αντικοινωνική πολιτική.

Τα δυο, τρία χρόνια υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στο χρόνο απονομής της κύριας σύνταξης. Όχι όμως και της επικουρικής. Αυτό δείχνει ότι υπήρχαν οι δυνατότητες οργανώσεις του e-ΕΦΚΑ, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση έκδοση των συντάξεων, πολιτική βούληση δεν υπήρξε.

Τώρα που πάμε για εκλογές, η έκδοση των συντάξεων τρέχει ποιο γρήγορα. Λέτε να γίνεται τυχαία!!.  

Τέλος το κράτος οφείλει τα αναδρομικά από την καθυστέρηση των συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ να τα καταβάλει στους δικαιούχους με τον ανάλογο τόκο. Και δυστυχώς για αυτό το δίκαιο αίτημα δεν μιλάει σχεδόν κανένας.

 

                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.