ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Άρχισε η καταβολή των συντάξεων και ολοκληρώνεται την Δευτέρα. Ποιοι θα πάρουν αύξηση.

 


Η πενιχρή αύξηση των συντάξεων 7,75%,  - με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16- θα φανεί στην καταβολή της  κύριας σύνταξης του Φεβρουαρίου.

Η αύξηση που αντιστοιχεί στις κύριες συντάξεις για τον Ιανουάριο,  θα ενσωματωθεί στις καταβολές στο τέλος Φεβρουαρίου για τις κύριες συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2023.

Για 13 χρόνια,  οι συντάξεις δεν είχαν αυξηθεί. 

Είχαν μάλιστα υποστεί περικοπές συνολικού ύψους 120 δις € για την περίοδο 2010-2022.

Την στιγμή που η πολύπλευρη ακρίβεια σαρώνει το εισόδημά μας, η κυβέρνηση  εφαρμόζοντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε  αύξηση 7.75%, πολύ κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό, μόνο στην κύρια σύνταξη και όχι για όλους τους συνταξιούχους.

 

  • Οι συντάξεις που θα αυξηθούν έως 7,75% είναι αυτές που εκδόθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 και συγκεκριμένα οι κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου με αίτηση έως 30 Νοεμβρίου 2022.
  • Το ποσοστό του 7,75% (το οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρότερο του ετήσιου πληθωρισμού και δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδημάτων των συνταξιούχων) θα είναι σχεδόν το μισό για όσους δεν πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη πριν από την αλλαγή του χρόνου. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην εγκύκλιο που τη συνοδεύει διευκρινίζεται ότι ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022, και όχι έως την τελευταία μέρα του έτους.

    Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά

1.682.116 συνταξιούχοι θα εισπράξουν άμεσα την αύξηση 7,75% στην κύρια σύνταξή τους όχι όμως και στην επικουρική.

 Συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά που θα εξαλειφθεί από την αύξηση των συντάξεων

 400.000 από αυτούς δεν θα εισπράξουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75% αλλά τμήμα της, επειδή η αύξηση θα υπερκαλύψει την μικρότερη προσωπική διαφορά.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση.

931.631 (που διατηρούν προσωπική διαφορά) δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ. θα έχουν μόνο λογιστική αύξηση και όχι πραγματική, αφού με αυτήν θα μηδενίσουν ή θα μειώσουν την προσωπική διαφορά.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 1,43 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5  εκατ. δικαιούχους το μήνα Φεβρουάριο. 

Οι  ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ  για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν την περίοδο 23-30 Ιανουαρίου 2023.

 Ειδικότερα:

 Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

 Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

  Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:

 Συντάξεις  ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις  συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις  συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

 Συντάξεις  ΝΑΤ

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

 Συντάξεις Δημοσίου (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

 Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

 (Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 όπως το Δημόσιο)

Η επικουρική σύνταξη, η οποία δεν θα αυξηθεί καταβάλλεται την ίδια ημέρα με την κύρια.

Η αναδρομική αύξηση στην κύρια σύνταξη του  Ιανουαρίου θα καταβληθεί τέλος Φεβρουάριου με την καταβολή της σύνταξης του Μαρτίου 2023.

  ..…  

Τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους, ενωμένοι  μέσα από τα σωματεία τους, με κοινό πολλές φορές αγωνιστικό βηματισμό  και διεκδίκησαν από τις κυβερνήσεις να φέρουν πίσω τα κλεμμένα και να τους καταβάλουν τα αναδρομικά. Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις, χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά.  Να υπάρξει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) των συντάξεων. Κατάργηση των Νόμων ΣΥΡΙΖΑ & Ν.Δ. (Κατρούγκαλου και Βρούτση).

Σήμερα χρειάζεται ακόμα ποιο δυναμικός και μαζικός αγώνας.                       Το κίνημα των συνταξιούχων χρειάζεται να ενωθεί και να υπερβεί την σημερινή συνδικαλιστική του δομή, που είναι πλέον μιας άλλης προηγουμένης περιόδου. Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνδικάτο για όλους τους συνταξιούχους του e-EΦΚΑ.

Να απαιτήσει μεταξύ άλλων την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Καμμιά συμμετοχή ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση.

Καμία σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ με ανάλογη αναπροσαρμογή όλων, προς τα πάνω με βάση τα χρόνια ασφάλισης. Να ενσωματωθεί-καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Επαναφορά της 13-14ης σύνταξης.

Άμεση καταβολή κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, να σταματήσει η ταλαιπωρία της αναμονής των 1,2,3,4 χρόνων. Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ.

 Κατάργηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

 Δημόσια, δωρεάν νοσοκομειακή και  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

                                                                                     Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.