Ο ρόλος των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα

       Της Α.Κ.

Η οικογένεια Γκλύξμπουργκ, τέως βασιλική οικογένεια, συνέδεσε το όνομά της με τις χειρότερες και πιο σκοτεινές πλευρές της ελληνικής ιστορίας. 

Από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Δικτατορία η ανάμειξή της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας υπήρξε καταστροφική. Ιδιαίτερα μετά την Κατοχή, οι απόντες από τη μάχη ενάντια στους κατακτητές, η ελληνική αστική τάξη, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία τη μετέτρεψαν σε σύμβολο του αντικομμουνιστικού αγώνα. 

 Ζούσαν όπως και όλες οι βασιλικές οικογένειες ανά τον κόσμο, από τον λαό. Οι αυξήσεις στις βασιλικές επιχορηγήσεις, η προικοδότηση της Σοφίας και ο πολυέξοδος γάμος της έγιναν σε μια εποχή που οι Έλληνες ζούσαν μέσα στη φτώχεια, οι κοινωνικές δαπάνες ήταν περιορισμένες, τα προγράμματα λιτότητας έπλητταν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

 Δεν έβαλαν ούτε μία δραχμή από την προσωπική τους περιουσία για το "φιλανθρωπικό" έργο, αντίθετα η φορολόγηση των Ελλήνων, τα δωρεάν μεροκάματα, οι εισφορές που καθιέρωσαν οι Μακρήδες του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τους εράνους δημιούργησαν τα αναγκαία κεφάλαια για να στηθούν φιλανθρωπικές δράσεις και κοινωνική πρόνοια. 

Ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ "απέλυσε" δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, έστησε μαζί με τους Αμερικάνους την αποστασία, αποδέχτηκε τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

 

                  Φωτο: αρχείου.  Ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ με τους χουντικούς

Η βασιλική οικογένεια εξάλλου δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία της για την επιβολή δικτατορίας.

 Το 1974 με δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός έθεσε τέλος στο καθεστώς της βασιλείας.

 

                                                                          Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.