ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Δημοτική αρχή πρωτοπόρα στην... καθυστέρηση της βελτίωσης της ζωής των κατοίκων στην πόλη

Αν θέλουμε να ζούμε σε μια σύγχρονη, ανθρώπινη πόλη, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών, μπορούμε να τα καταφέρουμε! 


  Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου

Την στιγμή που σε άλλους δήμους της χώρας έχουν ξεκινήσει την καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργής συμμετοχής των δημοτών με το νέο σύστημα «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω - Πληρώνω Όσο Πετάω» που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Την ίδια στιγμή που μέσω αυτού του προγράμματος αλλού παραχωρούν κλειδωμένους κάδους σε κατοικίες και επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή επίσης που σε αυτούς τους κάδους γίνεται χρήση με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση των απορριμμάτων ώστε να δίνουν στους πολίτες κίνητρο για τη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, με μείωση των δημοτικών τελών και με ενεργή συμμετοχή τους, στο Βύρωνα βαδίζουμε με ρυθμούς χελώνας.

Συνεχίζουν να επιβάλουν πανάκριβα δημοτικά τέλη καθαριότητας στους κατοίκους με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού ή της επαγγελματικής στέγης. Με έναν οριζόντιο άδικο ισοπεδωτικό τρόπο υπολογισμού, κεφαλικού χαρακτήρα, που δεν λαμβάνει υπόψη του άλλα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. 5. 651.130,46 ευρώ δημοτικά τέλη πλήρωσαν οι κάτοικοι του Βύρωνα το 2021.

Παράδειγμα: Ένας κάτοικος χαμηλοσυνταξιούχος που διαμένει σε οικία 70 τετραγωνικών μέτρων καταβάλει τα ίδια τέλη καθαριότητας με ένα άλλον που διαμένει στη ίδια οδό, στα ίδια τετραγωνικά, με δυο παιδιά, πετά περισσότερα απορρίμματα και έχει πολλαπλάσιο εισόδημα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την επαγγελματική στέγη, -πλην τραπεζών, Σούπερ Μάρκετ, κλινικές, ΕΛΤΑ, που έχουν άλλο συντελεστή στα 13,5 το τ.μ.- πληρώνουν με βάση τα τετραγωνικά χωρίς κανένα άλλο κριτήριο 1,35 / τ.μ. η κατοικία, 3,20 / τ.μ. τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Αυτός ο άδικος ισοπεδωτικός τρόπος καταβολής τελών πρέπει άμεσα να αλλάξει. 

Χρειαζόμαστε ένα μέτρο “Πληρώνω όσο Πετώ” που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, έτσι ώστε ο δήμος να μπορεί να χρεώνει χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερο, επιμερίζοντας δίκαια τα τέλη καθαριότητας.

"Όπως ο καταναλωτής πληρώνει ανάλογα με το ρεύμα ή το νερό που καταναλώνει, έτσι να γίνεται και με τα σκουπίδια, σε συνδυασμό με οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια. Τα απορρίμματα τοποθετούνται σε υπόγειους «έξυπνους» κάδους, που ενσωματώνουν ηλεκτρονική κάρτα και διακομίζονται από απορριμματοφόρα που είναι εξοπλισμένα με εξοπλισμό ζύγισης. Κατόπιν τα δεδομένα μεταφέρονται σε υπολογιστικό σύστημα, το λογισμικό του οποίου διαμορφώνει τις χρεώσεις στη λογική “Πληρώνω όσο Πετώ” βάση τιμοκαταλόγου του δήμου, σε συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Ωστόσο πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των παραγόμενων αστικών αποβλήτων και για αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές.

Ότι μπορούσε να είχε γίνει χθες στο Βύρωνα, θα το κάνουν... μεθαύριο και με παρωχημένο τρόπο!

Τη στιγμή που σε άλλους δήμους τοποθετούνται "έξυπνοι" υπόγειοι κάδοι με αισθητήρες πλήρωσης των απορριμμάτων, στο Βύρωνα η δημοτική αρχή πανηγυρίζει γιατί θα τοποθετήσουν 20 απλά συστήματα υπόγειων κάδων -μόνο- σε όλη την πόλη. Μία πρόταση που τα σωματείο εργαζομένων είχε καταθέσει σε ημερίδα που είχε οργανώσει το 2003. 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα


• Τα απορρίμματα είναι προϊόντα προς Αξιοποίηση - Ανακύκλωση.
• ΔΕΝ είναι για πέταμα. Κρύβουν χρυσό!!!
• Μην επιτρέψεις να τα πάρουν οι ιδιωτικές εταιρείες, για να κερδοσκοπήσουν.
• Να τα επεξεργαστεί ο Δήμος προς όφελος της κοινωνίας.
• Χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και εργολάβων.

Οι ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές.

Η πρόταση αυτή του Σωματείου Εργαζομένων οδήγησε τις πρωτοβουλίες τότε ώστε ο δήμος Βύρωνα το 2008 να είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που ξεκίνησε να τοποθετεί ξεχωριστούς κάδους για ανακύκλωση υλικών στην πηγή για τέσσερα ρεύματα, Χαρτί, Πλαστικό, Αλουμίνιο, Γυαλί, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.

Τα τελευταία χρόνια ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής είναι παρωχημένος, αποσπασματικός και έρχεται με χρονοκαθυστέρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν υποτιμούμε τίποτα που να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, όμως η δημοτική αρχή αδυνατεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο σχέδιο αξιοποιώντας τις διάφορες χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων κατάλληλων τεχνολογιών, έξυπνων εργαλείων κοστολόγησης και διαχείρισης των απορριμμάτων (*βλ. "έξυπνοι" κάδοι). Αυτός θα ήταν ο τρόπος ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα δίκαιης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο αποκλειστικό χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Είναι όμως ικανή στο να συνεργάζεται με ιδιωτικά συμφέροντα, να βάζει τις ιδιωτικές εταιρείες να συμμετέχουν στην συλλογή ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων, τηγανέλαιων και στη μεταφορά αδρανών οικοδομικών υλικών με στόχο την κερδοφορία τους. 

* « Έξυπνος» είναι ο κάδος σκουπιδιών που ενσωματώνει μια τηλεματική συσκευή, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει αισθητήρα πληρότητας και σύστημα επικοινωνίας, μέσω του δικτύου δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Με τον τρόπο αυτόν, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας και ανακύκλωσης ενημερώνονται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, σχετικά με την πληρότητα των κάδων.

Για τα παραπάνω χρειάζεται:

Διαρκή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών), των πρασίνων, με στόχο να τοποθετηθούν σε κάθε πολυκατοικία μικροί κάδοι και σε επαγγελματικούς χώρους κατάλληλους, ώστε η διαλογή απορριμμάτων και η ανακύκλωση να είναι μία εύκολη υπόθεση για τον πολίτη.

Κίνητρα στους κατοίκους και συμμετοχικές διαδικασίες.

Συγκέντρωση διαλογή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων γιατί δεν είναι όλα για πέταμα και καταστροφή.

Τακτικό και όχι αποσπασματικό πλύσιμο κάδων, πλατειών και δρόμων.

Καθιέρωση τηλεφωνικής γραµµής που να παρέχει στους κατοίκους άμεση πληροφόρηση για τα ζητήματα που τους απασχολούν στον τομέα της καθαριότητας. 

Διαφοροποίηση του καταναλωτικού μοντέλου και βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και ευθύνης των πολιτών και των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας.

Και άλλα πολλά μπορούν να γίνουν.

Αυτά βέβαια δεν είναι μέτρα ριζοσπαστικά, αριστερά, αντικαπιταλιστικά, φαίνεται πως είναι όμως ψιλά γράμματα για τη σημερινή δημοτική αρχή και για αυτό γίνονται ελάχιστα βήματα.

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι ασφυκτική σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής, από την ενέργεια, το ενοίκιο, τα είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο τα δημοτικά τέλη και φόροι στο Βύρωνα δεν μειώνονται. To 2021 Βύρωνα κατέβαλαν οι δημότες το ποσό 5.651.130,46 ευρώ για δημοτικά τέλη.


Ø Η δημοτική αρχή Κατωπόδη/ΣΥΡΙΖΑ από το 2014 που βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου δεν μείωσε ούτε κατά ελάχιστο τα τέλη για να ελαφρυνθούν οι κάτοικοι. Την ίδια στιγμή οι απευθείας αναθέσεις καλά κρατούν, οι ιδιωτικές εταιρείες δίνουν το παρών όλο και περισσότερο στη λειτουργία του δήμου.

Έρχεται όμως και η ώρα των πολιτών. Είναι στο χέρι τους να αλλάξουν την κατάσταση. 

Να επιλέξουν εάν θέλουν να συνεχίσει η πόλη να υποβαθμίζεται, να μένει ουραγός των εξελίξεων ή αν θέλουν να γυρίσουν σελίδα.

Να αναζητήσουν δημοτική αρχή που θα ασκεί πολιτική, η οποία στο κέντρο της θα έχει την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολίτων. 

Που θα συγκρούεται με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές συντηρητικές αντιλαϊκές πολιτικές και δεν θα αποτελεί το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. 

Που θα απαιτεί την διαρκή προσπάθεια του δήμου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του να ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Που δεν θα αντιλαμβάνεται το δήμο ως επιχείρηση και τους κατοίκους ως πελάτες.

Που θα επιδιώξει να μεταφερθούν όλες οι δραστηριότητες και το προσωπικό της δημοτικής επιχειρήσεις - ΔΕΑΔΒ Α.Ε στο δήμο. 

Που θα ενισχύει διαρκώς το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου, με μόνιμο προσωπικό που πρέπει να αναβαθμίζει τις γνώσεις του. 

Που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες και σύγχρονες κοινωνικές υποδομές στην πόλη, στην παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην πρόνοια, για τις ανάγκες της νεολαίας και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολλών και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. 

Είναι στο χέρι των πολιτών να αναδείξουν συλλογικότητες και ανθρώπους στη διοίκηση του δήμου που δεν θα λένε άλλα προεκλογικά, για να υφαρπάξουν την ψήφο και άλλα να πράττουν μετεκλογικά.

Ανθρώπους που θα θελήσουν να έχουν περιορισμένη θητεία σε θέσεις εξουσίας και όχι να επιδιώκουν τις έμμισθες θέσεις τρεις και τέσσερεις θητείες. Που απέναντι στην αλαζονεία που γεννά η εξουσία, θα κάνουν πράξη την συμμετοχή των πολιτών με αποφασιστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα.

Αν θέλουμε να ζούμε σε μια σύγχρονη, ανθρώπινη πόλη, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών, μπορούμε!

Ας κάνουμε το βήμα! 

Ρωγμή στη Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.