ΙΣΤΟΡΙΑ: ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ 2/2/1943

 (αφιέρωμα, στην επέτειο της μάχης του Σταλινγκραντ)*
Πολεμικό ανακοινωθέν της Ανώτατης Σοβιετικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Χιλιάδες σφυροδρέπανα, κυματίζουν στην πόλη. Σηκώθηκε, η κόκκινη σημαία, παντού, ξανά….

Σήμερα,-2/2/1943- παραδόθηκε η τελευταία 6η επίλεκτη γερμανική στρατιά, υπό τον στρατάρχη Φον Πάουλους. Η μάχη, για την υπεράσπιση, της ηρωικής πόλης του Σταλινγκραντ, τελείωσε. ΝΙΚΗΣΑΜΕ.

Από την αρχή της επίθεσης, ο Σοβιετικός στρατός, αντιμετώπισε 8 ναζιστικές στρατιές, 5 γερμανικές, και από μία ιταλική, ρουμάνικη, ουγγρική. Από αυτές, οι 5 γερμανικές στρατιές, καταστράφηκαν. Εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά 32 γερμανικές μεραρχίες και 3 ταξιαρχίες. Άλλες 16 μεραρχίες έχασαν το 50%-75% της δύναμής τους και έπαψαν να είναι αξιόμαχες. Οι απώλειες των φασιστικών στρατευμάτων στην περίοδο της σοβιετικής αντεπίθεσης ξεπέρασαν τους 800 χιλιάδες νεκρούς. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές πολεμικού υλικού.

Για σχεδόν, 200 ημέρες και νύχτες, πολεμήσαμε το ναζιστικό κτήνος, στην πόλη, μέσα στη Πατρίδα μας. Στα 4 κύματα επίθεσης του εχθρού, οι γερμανοί χάνουν 700000 στρατιώτες. Και στη διάρκεια της αντεπίθεσης, οι απώλειες των φασιστικών στρατευμάτων ,φτάνουν τις 800 χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.  Η Σοβιετική Ένωση, πλήρωσε με το αίμα 478000 νεκρών και με 650000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες, την φασιστική επίθεση, στο Σταλινγκραντ.

Η πόλη, πρακτικά ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς του εχθρού. Αλλά η μάχη, δόθηκε, σε κάθε σπίτι, σε κάθε δρόμο. Κάθε κτίριο, κάθε σοκάκι στη πόλη, γίνεται απόρθητο φρούριο, ενάντια στον εχθρό, ο οποίος πληρώνει ακριβά, κάθε πρόσκαιρη επιτυχία του. Στα ερείπια του εργοστασίου Μπαρικαντ, στις όχθες του Βόλγα, το σύνθημα των υπερασπιστών της πόλης είναι, δεν υπάρχει γη για εμάς, πέρα από τον Βόλγα.

Σήμερα 2 Φλεβάρη του 1943, ο ηρωικός Σοβιετικός στρατός, νίκησε. Παραδόθηκαν 91000 γερμανοί, στρατιώτες και αξιωματικοί.

Η μάχη ,κερδήθηκε, ο πόλεμος όμως, κατά του ναζιστικού κτήνους, συνεχίζεται. Σειρά έχει, το Βερολίνο. Στρατιώτες, του ηρωικού Κόκκινου Στρατού.  Εμπρός για την τελική νίκη…

 

Το παρόν κείμενο, αποτελεί, λογοτεχνική απόδοση. Υπεύθυνος, Ηλίας Παπαστεριόπουλος, έφεδρος ανθυπολοχαγός, αξιωματικός πληροφοριών, 12ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ Πελοποννήσου…)

  Ευχαριστούμε το φίλο Β.Π. 

.Οι απόψεις που αναφέρονται  στο άρθρο  είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση της Ρωγμή στην ενημέρωση.

                                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση 

1 σχόλιο:

  1. για την ιστορία, το άρθρο είναι φανταστικού χαρακτήρα. Ο Πατρινός αγωνιστής, Ηλίας Παπαστεριόπουλος (1916- 1985), πολέμησε τον γερμανό κατακτητή, στα Ελληνικά σύνορα, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, και μετά, στην Αχαΐα, ως αξιωματικός πληροφοριών, στον ΕΛΑΣ. Αφιερωμένο, στη μνήμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.