ΓΑΛΛΙΑ: Στο δρόμο ξανά μαζικά οι εργαζόμενοι «Όχι» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

 Συνεχίζουν και εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις τα γαλλικά συνδικάτα εναντίον της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. 

     Στα 64 συνταξιοδότηση από το 2030, προωθεί ο Μακρόν

 Συνεχίζουν και εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις τα γαλλικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι εναντίον της πλέον αντιδραστικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Τα συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα για 4η φορά στους δρόμους και  επέλεξαν το Σάββατο 11/2 που δεν είναι μέρα εργασίας, με την ελπίδα να κατεβάσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στους δρόμους.

Έτσι, για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, Γάλλοι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. «Αν ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο, θα είναι επιτυχία», εκτίμησε ο Λορέν Μπερζέρ επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.

 Η κυβέρνηση Μακρόν επιμένει ότι η μεταρρύθμιση αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, είναι «ζωτικής» σημασίας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ασφαλώς, το ζήτημα που αποκρύπτεται είναι ότι και στην περίπτωση της Γαλλίας, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια μοχλεύονται στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι συντάξεις -και προκειμένου να συνεχίσουν ανενόχλητα τη… δράση τους, επιμένουν να ρίχνουν τα βάρη στους πολίτες.  

 Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, όμως με τον καιρό έχει δεχθεί κάποιες τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν όμως τον πυρήνα της.

Σε δήλωση για το θέμα αυτό, ο Μακρόν ζήτησε από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να διατηρήσουν «ένα πνεύμα ευθύνης» προκειμένου «να μπορούν να εκφράζονται οι διαφωνίες, αλλά με ηρεμία, με σεβασμό προς την περιουσία και τους ανθρώπους και με την πρόθεση να μην εμποδίζεται η ζωή της υπόλοιπης χώρας».

 Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπερασπίστηκε εκ νέου την Πέμπτη 9/2 τη μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για «να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Εν τω μεταξύ με δυσκολίες συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή. Μέσα σε πέντε ημέρες εξέτασαν ένα μόνο άρθρο στο σύνολο των είκοσι.

 Τα περιθώρια στενεύουν. Στις 17 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο ώστε να περάσει στη συνέχεια από τη Γερουσία.

 Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή και βασίζεται στη στήριξη της παραδοσιακής δεξιάς για να το πράξει, όμως προς το παρόν αυτή δεν είναι δεδομένη. Ο φόβος μπλοκαρίσματος όμως καιροφυλακτεί.

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή 10/2 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνδικάτων.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων κατά της αντιδραστικής μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό  η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

 Την Τρίτη,7/2 συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις 757.000 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στις 21 Ιανουαρίου είχαν συμμετάσχει 1,27 εκατ. με 2,5 εκατομμύρια.

Το Σάββατο 11/2 συμμετείχαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές.

 Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πάνω από 200 πόλεις, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως περίπου 960.000 Γάλλοι έλαβαν μέρος, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια. Μεμονωμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Παρίσι, Νάντη και Ρενς, 


Ο πέμπτος γύρος των κινητοποιήσεων έχει ήδη προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 16/2 και θα συνοδευτεί από απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ο έκτος προβλέπεται για τις αρχές Μαρτίου με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, κυρίως από τον χώρο των αριστερών συνδικάτων, να κάνουν λόγο για κυλιόμενες γενικές απεργίες.


Πληροφορίες από διαδίκτυο


                                                                  Ρωγμή στην ενημέρωση 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.