«Άκαπνη» μα ίσως όχι άκαρπη η συνάντηση καλλιτεχνών-κυβέρνησης

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

της Νόρα Ράλλη

Τι απαντά η αντιπολίτευση

Ούτε «μαύρος» ούτε «λεύκος» καπνός δεν βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι καλλιτεχνικών Σωματείων και θεσμικοί φορείς του χώρου με τον Πρωθυπουργό. Σε μία πολύ δύσκολη, άνω των δύο ωρών, συνάντηση (την οποία είχαν ζητήσει τα Σωματεία από τον πρωθυπουργό και όχι το αντίστροφο), μπορεί να υπήρχαν κάποιες αρχικές δεσμεύσεις, ωστόσο ούτε καταργείται ούτε τροποποιείται το ΠΔ. Ακαδημαϊκά παραμένουν αδιαβάθμητοι οι καλλιτέχνες (όλοι οι καλλιτέχνες, και οι προ του 2003 και οι μετα του 2003 απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών).

Αλλά και σε όσα τελικά φαίνεται να έφτασαν σε κάποιον «κοινό τόπο», αυτό μόνο εύκολα δεν έγινε, καθώς για μία ολόκληρη ώρα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όσοι υπουργοί (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Γιατρομανωλάκης) ήταν παρόντες φαίνονταν να στηρίζουν με αμείωτη ένταση το «δεν καταλαβαίνετε»/«έχει γίνει παρεξήγηση»/«όλα τα έχουμε κάνει σωστά»/«τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει» που ήταν και το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης τους δύο αυτούς μήνες των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών. Μόνο μετά την πρώτη ώρα της συνάντησης, και με πολύ κόπο από τους εκπροσώπους Σωματείων και Σπουδαστών, φάνηκε ν' αλλάζει κάπως το κλίμα.

Προς ώρας, και μέχρι να δουν καλλιτέχνες, σπουδαστές και Σωματεία την γραπτή, νομοθετική νέα ρύθμιση που είπε πως θα φέρει η κυβέρνηση (για μία Πανεπιστημιακή Σχολή Παραστατικών Σχολών που ΘΑ γίνει και για μία μισθολογική διαβάθμιση που ΘΑ γίνει κ.α. - αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Πέμπτης 16/02) συνεχίζουν τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις (καταλήψεις, απεργίες, συνελεύσεις κ.α.)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έδωσε μία πρώτη απάντηση μετά τη συνάντηση με την ανακοίνωση που εξέδωσε και με την οποία δίνει «στίγμα» για συνέχιση του αγώνα με προοπτική κλιμάκωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ηθοποιοί δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι δεσμεύσεις μας παραμένουν επίκαιρες!»

«Μετά από δύο μήνες μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό δεν προέκυψε τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο αόριστες υποσχέσεις» δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι δεσμεύσεις μας λοιπόν παραμένουν επίκαιρες: 
  • Απόσυρση των διατάξεων για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες του ΠΔ 85/2022.
  • Αναγνώριση των πτυχίων καλλιτεχνικών σχολών ως ΤΕ, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Δημόσια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Παραμένουμε με σεβασμό δίπλα στο καλλιτεχνικό κίνημα.» καταλήγει η κ. Αναγνωστοπούλου.

ΚΚΕ: «Θολές και αντιφατικές οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού»

«Κάτω από την πίεση του πρωτοφανέρωτου σε όγκο, παλμό, έμπνευση και διάρκεια αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε νέες, αλλά θολές και αντιφατικές προς το παρόν ανακοινώσεις» ανακοίνωσε το ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου. «Το μόνο που έκανε ξεκάθαρο είναι η πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί τον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που βρίσκει εδώ και πολλά χρόνια την καθολική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος, ικανοποιώντας το αίτημα των κολεγιαρχών και μεγαλοσχολαρχών και τα προτάγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

»Οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο του πολιτισμού πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν και να αγωνίζονται, ενώνοντας τη φωνή τους και με αυτή των φοιτητών και έχοντας επίγνωση ότι ο αγώνας τους θα είναι σκληρός και κανείς από τους "πάνω" δεν θα τους χαρίσει το δίκιο τους. Απέναντί τους έχουν μια γερασμένη πολιτική που και σήμερα και χτες και πάντα εχθρεύεται από τη φύση της την τέχνη, για τη δύναμή της να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και τον κόσμο» κατέληξε.

efsyn.gr - 15/02/2023
Για την αναδημοσίευση "Ρωγμή στην Ενημέρωση"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.