ΓΑΛΛΙΑ: 3,5 εκ. διαδηλωτές στους δρόμους κατά του Μακρόν. Μαζικές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

«Καμία ειρήνη» με την κυβέρνηση Μακρόν»

Συνταράσσονται τα θεμέλια της γαλλικής κοινωνίας και τις πολιτικής ηγεσίας της χώρας τις τελευταίες βδομάδες, με τη Γαλλία να έχει παραλύσει κυριολεκτικά από τις απεργίες διαρκείας και τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες πόλεις.

Μετά από ακόμη μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία, η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία CGT ετοιμάζεται για τις νέες δράσεις της.        Η CGT ανέφερε πως περίπου 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους,.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο στις διαδηλώσεις και να απεργήσουν μαζί, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, με αφορμή την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης  από τα 62 στα 64 χρόνια, αλλά και με την απόφαση του προέδρου Μακρόν να περάσει την τροποποίηση με προεδρικό διάταγμα και να κηρύξει παράνομες τις απεργιακές συγκεντρώσεις. 

Οργή των πολιτών

Οι διαδηλώσεις έχουν λάβει πλέον αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Οι κύριες συγκρούσεις έγιναν το βράδυ της Πέμπτης σε Παρίσι και Μπορντό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, συνελήφθησαν 457 άτομα και τραυματίστηκαν 441 αστυνομικοί. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικώνγια τα επεισόδια δεν ευθύνονται μόνο τα "μαύρα μπλοκ" των αναρχικών, αλλά και οι "μαύροι αστοί της μπουρζουαζίας", που όπως είπε, "μπορεί να γίνουν πολύ βίαιοι. 

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα  Παρασκευή, ενώ έπεται συνέχεια.

Ο Μακρόν επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ανέφερε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανέναν ανασχηματισμό, απόσυρση ή εκλογική διαδικασία κι ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα.

Η Κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε με οριακά με εννέα ψήφους να επιβιώσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση.

Η διακομματική πρόταση μομφής συγκέντρωσε 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότερους από όσους χρειαζόταν για να περάσει.

 Η πρόταση που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει.

 Ωστόσο βάσει των δημοσκοπήσεων, δύο στους τρεις Γάλλους νιώθουν οργισμένοι με την προσφυγή στο άρθρο 49:3, για να επιβληθεί το νέο αντιδραστικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

                                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.