Τραγωδία στα Τέμπη: 57 οι νεκροί - 36 τακτοποιήθηκαν, 11 οικογένειες, έχουν ενημερωθεί για το θάνατο των ανθρώπων τους

Οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, η κακή συντήρηση του δικτύου, οι διαχρονικές ελλείψεις, η απουσία συστήματος σηματοδότησης και αυτοματοποίησης, η υποχρηματοδότηση και το ανθρώπινο λάθος οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Διαδηλώσεις σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στους 57 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, παραμένουν σε νοσηλεία 38 επιβάτες, εκ των οποίων οι 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η διαδικασία ταυτοποίησης γίνεται από κλιμάκιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Αστυνομίας και έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 36 νεκροί. Έχουν ενημερωθεί ήδη 11 οικογένειες και η διαδικασία συνεχίζεται.

 Η εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ κυρία Δημογλίδου,  στην ενημέρωση το μεσημέρι της Παρασκευής (3/3) έδωσε  διευκρινίσεις μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του αριθμού των αγνοουμένων που έχουν δηλωθεί στην αστυνομία, για την σιδηροδρομική τραγωδία.  

 Όπως επισήμανε η κυρία Δημογλίδου η διαδικασία της ταυτοποίησης δεν σταματά σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου και έχουν σταματήσει άλλες διαδικασίες στα εργαστήρια προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ταυτοποίηση των θυμάτων. H εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά ως αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς. «Σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί. Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαθρακογιάννης, οι πυροσβέστες στο πεδίο της τραγωδίας πραγματοποιούν σάρωση στις άμορφες μάζες των βαγονιών, αλλά και στο έδαφος, τόσο για τον εντοπισμό σορών, όσο και ελάχιστο βιολογικό υλικό. Εως το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. 

Όσον αφορά τον αριθμό των τραυματιών η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι συνολικά για νοσηλεία παραμένουν 38 από τους επιβάτες του μοιραίου τρένου με τους 31 να είναι σε απλές κλίνες και τους επτά σε ΜΕΘ.

Στην ίδια ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εξήγησε για την επιχείρηση που διεξάγεται από την υπηρεσία του στο σημείο της τραγωδίας ότι «οι πυροσβέστες πραγματοποιούν σάρωση στις λαμαρίνες και το έδαφος. Σκοπός μας είναι αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοούμενων και η πιθανή συλλογή ακόμα και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού που θα βοηθήσουν στη βιολογική ταυτοποίηση».

Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι αν ο αριθμός των νεκρών αυξηθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει και θα ανέλθει στους 59-60, αυτό θα προκύψει από την ταυτοποιήση του DNA των συγγενών με σορούς η μέλη σορων. Κατά τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιβάτες από το πρώτο βαγόνι που θα παραμείνουν αταυτοποίητοι είτε γιατί εξαΰλωθηκαν είτε λόγω των ψηλών θερμικών φορτίων δεν μπορεί να ταυτοποιήθει το γενετικό υλικό από τμήματα σορών που έχουν ανασυρθεί.

Μαζική διαδήλωση στη Λάρισα

Μαζική συγκέντρωση νεαρών παιδιών, μαθητών, αλλά και φοιτητών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Με συνθήματα όπως «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», νεολαίοι της πόλης κρατώντας πανό, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για όσα συνέβησαν, αυτές τις ημέρες στα Τέμπη.

Τη διαδήλωση διοργάνωσαν διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας διεκδικώντας να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν στη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες. 

Μαθητές της Θεσσαλονίκης στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων οργανώνουν με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή. 

Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».

Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ' αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι». 

Στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr, skai.gr, gr.euronews.com,

                                                                                   Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.