ΒΥΡΩΝΑΣ: Μετά από πρόταση πολιτών το Άλσος Ανάληψης, θα ονομάζεται ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ Δημάρχου ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΥ

Οφειλόμενη διόρθωση*

Στο κείμενο που αναφερθήκαμε αρχικά για την μετονομασία του 'Άλσους Ανάληψης σε ΑΛΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΥ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο, μας ενημέρωσε ότι η απόφαση που διαμορφώθηκε και πάρθηκε  ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο είναι να μην γίνει μετονομασία αλλά να γίνει ουσιαστικά μια προθήκη και να αναγράφεται και αναφέρεται πλέον : "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ Δημάρχου ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΥ". 

*Η διόρθωση αυτή είναι επιβεβλημένη εκ μέρους μας για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. 

Μετά από αίτημα συμπολιτών,
το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση του την Τετάρτη 22 Μαρτίου2023
αποδέκτη ομόφωνα το άλσος να ονομάζεται πλέον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ Δημάρχου ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΥ.

Πρόκειται για τον δημοκράτη αιρετό δήμαρχο της πόλης την περίοδο 1959 – έως τον Απρίλιο 1967, αφού παραιτήθηκε αρνούμενος να υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς,  τη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης παρουσίασε  την  Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την   Ονοματοδοσία  Άλσους περιοχής Ανάληψης 

 

Κύριοι Σύμβουλοι

   Ο Αχιλλέας Γεωργούτσος διετέλεσε δήμαρχος του Βύρωνα από τον Σεπτέμβριο του 1959 έως την 21η Απρίλιου του 1967, όταν και παραιτήθηκε, αρνούμενος να υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς. Το έργο του για το δήμο μας υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό και έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει  την πόλη στην οποία ζούμε ακόμη και σήμερα (ανέγερση του πρώτου εξαταξίου Γυμνασίου, διαμόρφωση χώρων αναψυχής και άθλησης).

    Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα πολλών συμπολιτών μας, αλλά και νιώθοντας την υποχρέωση να επανορθώσουμε μια ιστορική αδικία, καθώς η πόλη μας δεν έχει τιμήσει ως τώρα τον σπουδαίο αυτό Δήμαρχο,

                                         Εισηγούμαστε

  Όπως το Άλσος της περιοχής της Ανάληψης ονομασθεί   «Άλσος Δημάρχου Αχιλλέα Γεωργούτσου»".


Στη συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και ο Δήμαρχος αναφέρθηκαν με σεβασμό και εκτίμηση για το έργο που συντελέστηκε στο Δήμο  Βύρωνα επί δημαρχίας του δήμαρχου Αχιλλέα Γεωργούτσου και αποφασίσανε ομόφωνα το Άλσος της περιοχής της Ανάληψης να ονομάζεται Δημοτικό Άλσος Ανάληψης Δημάρχου  Αχιλλέα Γεωργούτσου". 

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και αναρτηθεί, έτσι ώστε να είναι σαφής και ακριβής η διατύπωση.



Ποιος ήταν ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΣ.
Δήμαρχος Βύρωνα 1959 - 1967

Ο Αχιλλέας Γεωργούτσος γεννήθηκε το 1915 στο Διακόπτι του Νομού Φωκίδας. Ζούσε από το 1932 στο Βύρωνα. Διατέλεσε δήμαρχος σε δύο συνεχείς δημοτικές περιόδους 1959-1967, ώσπου η στρατιωτική χούντα τον απέλυσε για τη δράση του και τους αγώνες για συνεχή διεύρυνση των δημοκρατικών, λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων.

Ο Αχιλλέας Γεωργούτσος στις εκλογές που δεν έγιναν - μεσολάβησε η δικτατορία - το 1967, επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, μαζί με όλους τους συντρόφους δημάρχους και κοινοτάρχες της Περιφέρειας Β Αθήνας, υποδείχτηκε από όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας για την εκπροσώπησή της στη Βουλή των Ελλήνων.
Ασχολήθηκε με τα δημοτικά πράγματα από το 1952, εκλέχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με το τότε δημοκρατικό ψηφοδέλτιο του δημάρχου Φραγκιάδη και διατέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκλέχτηκε δήμαρχος σε δύο συνεχείς δημοτικές εκλογές (1959-1967).

Στη μεταπολίτευση επανήλθε στο δήμο το 1974 με νομοθετική πράξη ως νόμιμα αιρετός δήμαρχος. Κατά την περίοδο 1959-1967 που διατέλεσε δήμαρχος, υποστηριζόμενος από όλο το ευρύ φάσμα των δημοκρατικών δυνάμεων του δήμου, διέθεσε όλες τις δυνάμεις του για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των δημοτών, δημιουργώντας, παρά τον πόλεμο που του έκαναν οι αντιδραστικές δυνάμεις, τις πρώτες παιδικές χαρές, οδικό δίκτυο, αγωνίστηκε για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής και άλλα κοινωφελή έργα.

Υπήρξε στέλεχος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, στη συνέχεια της ΕΠΕΚ και μετά τη χούντα πολιτεύτηκε στην Ένωση Κέντρου. Μετά το 1981 επανήλθε στα δημοτικά πράγματα.

Πεθαίνει στις 14/7/1998. σε ηλικία 83 ετών.

Πηγή: Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα

  …….

Χρειάστηκε η παρέμβαση των συμπολιτών μας για να τιμηθεί ένας αιρετός δημοκράτης  δήμαρχος της πόλης, όπως ο Αχιλλέας Γεωργούτσος.                  Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και αναρτηθεί, έτσι ώστε να είναι σαφής και ακριβής η διατύπωση.

Θα πρέπει να τιμώνται οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα στα δημοτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας.

 Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία του Δήμου Βύρωνα, θα μπορούσε και θα έπρεπε  το δημοτικό συμβούλιο, να λάβει ανάλογες πρωτοβουλίες, τιμώντας ανθρώπους με ξεχωριστή προσφορά στην πόλη, όχι κατ' ανάγκη με μετονομασία κάποιου χώρου, ή δρόμου.

        

                                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.