Η ακρίβεια βάζει «Φρένο» ακόμα και στην βόλτα για καφέ

Πάνω από τους μισούς καταναλωτές καφέ στην Ελλάδα (54%) δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις εξόδους τους για καφέ λόγο της γενικότερης ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων στην αγορά. Το 45% από αυτούς αναφέρει ότι δεν έχει περιορίσει τις εξόδους, παρά το γενικότερο κλίμα αυξήσεων.

Καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι ανατιμήσεις στον ίδιο τον καφέ, είτε αυτός αγοράζεται από το ράφι των καταστημάτων για κατανάλωση στο σπίτι, είτε πολύ περισσότερο όταν κάποιος/α τον πληρώνει κατά την έξοδο του, σε ένα καφέ, καφενείο,  καφετέρια.

 Η συνολική αντίληψη, (93%) είναι ότι ο καφές έχει ακριβύνει το τελευταίο διάστημα, κάτι που φυσικά ισχύει.

 Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι η τιμή του καφέ στο καφενείο, στην καφετέρια είναι ακριβή ή πολύ ακριβή.

Συγκεκριμένα: Το 95% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η τιμή του καφέ το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί.

Το  52% θεωρεί ότι είναι ακριβή, το 25% πολύ ακριβή και μόλις ένα 2% βρίσκει ότι ο καφές εκτός σπιτιού είναι φθηνός.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του καφέ στο χέρι (takeaway), το 43% εκτιμά ότι είναι υψηλή και ένα 10% πολύ υψηλή. Λογική βρίσκει την τιμή του καφέ το 10% και χαμηλή το 5%.


Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ

Το 80% δηλώνει ότι δεν θα έπρεπε ο καφές να επιβαρύνεται με τον  ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος που αποτελεί την καθημερινή τους συνήθεια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για φόρο που επιβλήθηκε τον καιρό των Μνημονίων και εξακολουθεί να επιβάλλεται και σήμερα.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι «όχι μόνο υφίσταται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ, αλλά αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ τα τελευταία χρόνια η κατάργησή του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και την τιμή του καφέ που αγοράζει ο καταναλωτής».

 Από την έρευνα, αναδεικνύεται  η άρρηκτη σχέση του Έλληνα με τον καφέ

 
Η κατανάλωση καφέ είναι μια ισχυρή ελληνική παράδοση, καθότι το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες πίνουν καθημερινά καφέ (84%), ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που δεν πίνουν (66%), φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ το νοικοκυριό τους. Το 50% των ερωτηθέντων θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα (συνήθως 2 ή 3).

Για το 75% όσων ερωτήθηκαν, η συνήθεια του καφέ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. 

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ 

Την συνήθεια του καφέ εκτός σπιτιού την έκοψε το 14%  για οικονομικούς  λόγους. Το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ, ενώ  το 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, και ένα 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία.

 Το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, στη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.

 Αναφορικά με τα είδη καφέ που προκρίνονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ο αλεσμένος καταλαμβάνει το 78% των πωλήσεων, ενώ ένα ποσοστό 18% αντιστοιχεί σε πωλήσεις κάψουλας, οι οποίες ωστόσο εμφανίζουν τάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

 Ο ελληνικός κυριαρχεί στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο εσπρέσο καταναλώνεται πρώτος με διαφορά στον τομέα της εστίασης.

 Σημειώνεται ότι η ποσοτική έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για την Ελληνική Ένωση Καφέ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας στο διάστημα 17 έως και 24 Ιανουαρίου. Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά 61% (611 άτομα) με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και κατά 39% (392 άτομα) με βάση ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω του ειδικά διαμορφωμένου online πάνελ της Κάπα Research.

 ΠΗΓΗ: https://kaparesearch.com/wp- content/uploads/2023/03/EEK_Survey_Part1_GR.pdf

                              

                                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.