Δεν ξεχνάμε!! Τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας

Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας , στρατιωτική επιχείρηση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) και οι αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999.


Ήταν 24 Μαρτίου του 1999, ώρα 19:45, όταν οι πρώτοι πύραυλοι τύπου Κρουζ εκτοξεύτηκαν από πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ στην Αδριατική πλήττοντας αρχικά τα συστήματα αεράμυνας, στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο και στη δυτική Σερβία. Η διαταγή για την έναρξη των βομβαρδισμών δόθηκε στον στρατηγό Γουέσλι Κλαρκ, διοικητή των Νατοϊκών δυνάμεων, από τον τότε Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, τον Ισπανό Χαβιέ Σολάνα.


Ο Φίλος της "Ρωγμής"   Π.Ν.  μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και τον ευχαριστούμε. 

Δεν ξεχνάμε!!

Με την ευκαιρία της επετείου έναρξης των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από τον «φιλεύσπλαχνο άγγελο» του ΝΑΤΟ θυμίζω δύο ονόματα. 
Αυτά του Μαρίνου Ριτσούδη και του Νίκου Γαρδίκη.

Ο πρώτος, ο Μαρίνος Ριτσούδης, Ελληνας αξιωματικός, ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού αποτάχτηκε από το ΠΝ γιατί αρνήθηκε να λάβει μέρος στους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας το 1999.

Για την κίνηση του αυτή αποτάχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση και κυνηγήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη ενώ αρνήθηκε ακόμα και την οικονομική ενίσχυση που του πρόσφερε η Σερβία προκειμένου να τον τιμήσει.
Σήμερα, εργάζεται ως καπετάνιος σε γιοτ, αλλά οι Σέρβοι δεν τον ξέχασαν και το πρόσωπο του κοσμεί τους δρόμους του Βελιγραδίου.

Ο δεύτερος, ο ναύτης του ΠΝ Νίκος Γαρδίκης, υπηρετούσε στο Α/Τ Θεμιστοκλής, αντιτορπιλικό που η τότε κυβέρνηση τ̶ά̶π̶ε̶ρ̶μ̶α̶ν̶ (Μαλβίνα λείπεις, μάτια μου) Σημίτη, πιστή στ' αφεντικά της, αποφασίζει να στείλει στην Αδριατική ώστε να συμμετάσχει στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στο Α/Τ Θεμιστοκλής επικρατεί αναβρασμός . Οι συζητήσεις μεταξύ των ναυτών φουντώνουν . Η διοίκηση είναι σε αμηχανία . 
Ώσπου στις 13/4/99 σκάει η πρώτη ιστορική επώνυμη επιστολή.

“ΑΡΝΟΥΜΑΙ” .
“Αρνούμαι να υπηρετήσω το ΝΑΤΟ “.
Ναύτης Τ/ΠΒ Ν. Γαρδίκης.

Την επόμενη μέρα ο Ριζοσπάστης κυκλοφορεί με επίσης ιστορικό πρωτοσέλιδο . Μαζί με τον Ν. Γαρδικη οι ναύτες Αντώνης Πατσούλας και Γιώργος Παπαϊωάννου αρνούνται τη συμμετοχή στην αποστολή του Α/Τ Θεμιστοκλής στην Αδριατική. Φαντάροι από όλη την Ελλάδα ξεσηκώνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης. Δηλώνουν κι αυτοί την άρνηση συμμετοχής τους στο Νατοϊκό έγκλημα.
Η κυβέρνηση είναι σε ταραχή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Ρέππας) μιλά για “λιποτάκτη”.
Ο Άκης, λέει ότι “δεν διαπραγματεύεται με ναύτες”.
Ο Λοβέρδος, πάντα νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ και πάντα πιο ξεφτίλας, δηλώνει ότι “λιποταξία σημαίνει εκτέλεση”.

Λίγες μέρες αργότερα 38 ναύτες υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατά της συμμετοχής και αποστολής του αντιτορπιλικού στην Αδριατική. Ο αμερικανός ναύαρχος που καλείται να επιθεωρήσει το πλοίο θα συναντήσει μόνο ελάχιστους αξιωματικούς και κανένα ναύτη.
Η διοίκηση μοιράζει ποινές φυλάκισης στους ναύτες. Το πλήρωμα ξεσηκώνεται , κινητοποιούνται τα σωματεία , οι φορείς και καμία ποινή δεν εφαρμόζεται τελικά.

red_salute🚩@red_salute
Φερμίνα@sofiakara853

Φώτο 1. Γκράφιτι στο κέντρο Dorcel του Βελιγραδίου με τον Έλληνα αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Μαρίνο Ριτσούδη ο οποίος αποτάχτηκε από το ΠΝ γιατί αρνήθηκε να λάβει μέρος στους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας το 1999.

image.png


                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.