Προεκλογική φιέστα της δήθεν «ανάπτυξης για όλους» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

Θετική εξέλιξη  για τους εργαζόμενους και τη χώρα,  θα ήταν  ο "γίγαντας  Ναυπηγική Βιομηχανία" να επανέλθει στο δημόσιο,  να αναπτυχθεί, με εργατικό- κοινωνικό έλεγχο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα εργατικά δικαιώματα.

  •  Ούτε λέξη από τον υπουργό ανάπτυξης, για το θάνατο ναύτη στο ναυπηγείο της Σύρου.


. ΠΑΜΕ: «Επανεκκίνηση» με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

 Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία παραδόθηκαν στον όμιλο ΟΝΕΧ με το νόμο που ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2022, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης για τον απολογισμό πεπραγμένων του υπουργείου Ανάπτυξης.

 Με θέα το 13ο καράβι που μπήκε στις δεξαμενές του ναυπηγείου Ελευσίνας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τον απολογισμό των τεσσάρων χρόνων των υπουργικών έργων, παρουσία υπουργών, επιχειρηματιών και εργαζομένων. 

"Είμαι, ιδιαιτέρως περήφανος που τέσσερα χρόνια μετά βλέπετε απέναντι ένα από τα 13 καράβια που έχουν έρθει αυτούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες και φτιάχνονται, επιδιορθώνονται εδώ στην Ελευσίνα, φέρνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα στην χώρα, αντί να πηγαίνουν στην Τουρκία, στην Ρουμανία ή αλλού" είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας την ίδια στιγμή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες τις τραγικές αδυναμίες της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίες που η παρακμή της έδωσε τεράστιο πεδίο κερδοφορίας στην τουρκική αντίστοιχη βιομηχανία..." τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός. 

«Την στιγμή που η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, τα ναυπηγεία Σύρου επισκευάζουν με ρυθμό 100 πλοίων το χρόνο, η Ελευσίνα έχει ήδη επισκευάζει 13 πλοία μέσα σε μόλις δύο μήνες και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης, ο κ. Κορκίδης έθεσε τον πήχη ακόμα υψηλότερα συγκρίνοντας την πολιτική που ακολουθούν τα Ασιατικά ναυπηγεία με τις παροχές εγγυήσεων, είτε σε συμφωνία με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, είτε με κρατικές εγγυήσεις και δανειακά κεφάλαια…ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιά (ΕΒΕΠ) κ. Κορκίδης  στο πλαίσιο της φιέστας.

Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης και ο κ. Κροκίδης δεν αναφέρθηκαν  βέβαια στις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στα ναυπηγεία, στη  ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, στο Νεώριο της Σύρου, - μόλις προχθές έχασε τη ζωή του εργαζόμενος μετανάστης- στην καταπάτηση των ωραρίων, του πενθημέρου, της συλλογικής σύμβασης, τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

 Για τον κ. Υπουργό, τον κ. Κροκίδη, τους εργοδότες, όπως και για τους εργοδοτικούς -κυβερνητικούς συνδικαλιστέςόλα θυσιάζονται για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη και η κερδοφορία.  

Η «επανεκκίνηση» των ναυπηγείων αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα και του τι σημαίνει «ανάπτυξη για όλους», αφού στους εργαζόμενους έφερε πετσοκομμένα δικαιώματα, παραγραφή δεδουλευμένων, ατομικές συμβάσεις κ.ο.κ.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν προφανώς ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, και ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε, σε ρόλο κονφερασιέ του κυβερνητικού έργου, ενώ το «ντεκόρ» συμπληρωνόταν από συνδικαλιστές εργοδοτικής - κυβερνητικής «κοπής», διευθυντικά στελέχη και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που ανέλαβαν να «ευχαριστήσουν» την κυβέρνηση για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τις οποίες προώθησε τα τελευταία χρόνια.

Στη φιέστα περίσσεψαν και τα παχιά λόγια για τις «νέες θέσεις εργασίας» που δημιουργήθηκαν, για τη «βοήθεια» που δόθηκε από το ΕΣΠΑ, μέχρι και για την αύξηση των μισθών. Την στιγμή που οι εργαζόμενοι βιώνουν, π.χ.  τις 7.000 απολύσεις τη μέρα μέσα στο 2022 (σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ), το 1.000.000 των ανέργων (σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ), τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα» που αφήνουν τουλάχιστον έναν νεκρό εργάτη στους χώρους δουλειάς κάθε βδομάδα, τις δουλειές - λάστιχο, τα εξαντλητικά ωράρια, την απουσία ΣΣΕ και τους μισθούς που καταβροχθίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Αυτά είναι το αποτέλεσματα  για τους εργαζόμενους για τη ροή «ζεστού» χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους τόσο από τα διάφορα ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την «τιμητική» του στη φιέστα είχε και ο «εταιρισμός», αφού αποθεώθηκε ο «υπεύθυνος» τάχα συνδικαλισμός, αυτός δηλαδή που για λογαριασμό της εργοδοσίας υποτάσσεται και πασχίζει να υποτάξει και τους εργαζόμενους στο κυνήγι των κερδοφόρων επενδύσεων, αντί «να κλείνει εργοστάσια», όπως έλεγε από μικροφώνου ο παρουσιαστής δημοσιογράφος  Άρης Πορτοσάλτε.

Ανάμεσα στα «υποδείγματα» «ανάπτυξης για όλους» που παρουσιάστηκαν και με «εκπροσώπηση» από χώρους δουλειάς ήταν αυτό του ναυπηγείου -Νεώριο- της Σύρου. Ένα ναυπηγείο πρότυπο εργατικής υπερεκμετάλλευσης, το ξεπούλημα του οποίου έγινε  στην ΟΝΕΧ από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε το «μοντέλο» και για την Ελευσίνα.

 Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νεώριο Σύρου που πήρε  τον λόγο χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη «φίλο και συμπαραστάτη των εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι οι 190 άνθρωποι που έχασαν το 2019 την δουλειά τους έχουν βρει ξανά την εργασία τους και την ευημερία τους. Πλέον οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο έχουν φτάσει τους 700 και περισσότερα από 400 πλοία έχουν επισκευαστεί. «Ολόκληρο το νησί έχει βρει τον βηματισμό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χτεσινή προεκλογική φιέστα, όπου αποθεώθηκε η παραπάνω επένδυση, έγινε λίγες ώρες μετά τον θάνατο ναύτη στο ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου, ο οποίος έπεσε από ύψος 12 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών ναυπηγοεπισκευής. 

Σύμφωνα με τον όμιλο ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies  «το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας αποτελεί ένα σημείο σταθμό στην ανάταση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα… Οι επενδύσεις του ομίλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αγγίζουν ήδη τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο τα ανώτερα ποσά που αφορούν ενίσχυση των εργαζομένων αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και τα υπόλοιπα ποσά τα οποία ήδη επενδύονται και θα ανέλθουν περί τα 12-15 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου, αποτελούν την δέσμευσή της εταιρείας στο κοινό όραμα αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία μαζί με αυτά της Σύρου σχηματίζουν έναν ισχυρό αλληλοσυμπληρωμένο ναυπηγικό βιομηχανικό πόλο». 

ΠΑΜΕ: «Επανεκκίνηση» με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

«Ενώ η κυβέρνηση κοκορεύεται για την "ανάσταση" των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ανεβαίνουν καθημερινά έναν εργασιακό Γολγοθά», σχολιάζει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ, εξηγώντας πως η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση έφερε «καταστρατήγηση δικαιωμάτων και εργασιακής νομοθεσίας, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της δουλειάς αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες».

Το ΠΑΜΕ θυμίζει τις καταγγελίες εργαζομένων πως η «επανεκκίνηση» των ναυπηγείων «έχει πραγματοποιηθεί με σοβαρά προβλήματα και βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας των εργαζομένων.

Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν πληρώνονται τον μισθό τους στο σύνολό του, ενώ δεν καταβάλλονται Δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις υπερωρίας - νυχτερινής εργασίας - αργιών κ.τ.λ. Επίσης δεν καταβλήθηκε το Δώρο Πάσχα 2023, όπως δεν καταβλήθηκε και το Δώρο Χριστουγέννων 2022, με την εργοδοσία να λέει στους εργαζόμενους ότι δεν τα δικαιούνται.

Και όλα αυτά, ενώ τα πλοία μπαίνουν το ένα μετά το άλλο για επισκευαστικές εργασίες, οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου είναι στο φουλ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα, καθημερινά - Σαββατοκύριακα - νυχτερινά κ.τ.λ.».

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, την τήρηση των ωραρίων αλλά και να καταβληθούν τα Δώρα και όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους από μισθούς, υπερωρίες, νυχτερινά κ.λπ.

..........

Θετική εξέλιξη  για τους εργαζόμενους και τη χώρα,  θα ήταν  ο "γίγαντας  Ναυπηγική Βιομηχανία" να επανέλθει στο δημόσιο,  να αναπτυχθεί, με εργατικό- κοινωνικό έλεγχο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα εργατικά δικαιώματα.

 ΠΗΓΕΣ: rizospastis.gr, capital.gr, newmoney.gr

 

                                                                       Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.