ΣΥΡΙΖΑ ΒΥΡΩΝΑ: Σκουρλέτης και Παππάς μίλησαν για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας

 

Την Κυριακή 2 Απριλίου το απόγευμα, η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα οργάνωσε πολιτική συγκέντρωση στο δημοτικό κινηματογράφο Νέα Ελβετία (Λουΐζα), με ομιλητές τον Νίκο Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, υπ. βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας,  και τον Πάνο Σκουρλέτη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, υποψ. βουλευτή βόρειου Τομέα Αθήνας. 

Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να θέσουν ερωτήματα στα κορυφαία στελέχη του κόμματος, που προσπάθησαν με τις ομιλίες τους να διαφωτίσουν για την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας σύμφωνα  με τους ομιλητές.

«47 και σήμερα έμειναν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια υπερσυγκεντρωτική πολιτική και οικονομική εξουσία, γύρω από το κέντρο εξουσίας Μάξιμου. Με τη  νεοφιλελεύθερή πολιτική, το επιτελικό τους κράτος  επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει μέσω ΣΔΙΤ όλες τις δημόσιες υποδομές, (νερό, σιδηρόδρομο, μέσα μεταφοράς). Για το νερό  έχει αρχίσει η αντιστροφή φορά, σε όλη την Ευρώπη και ανακτούν στο δημόσιο το νερό. Και εδώ θέλουν να δώσουν τη συντήρηση του νερού σε ιδιώτη και να κρατά τα κλειδιά της ποιότητας και της ποσότητας του νερού της Αττικής. Το ΣτΕ λέει με αποφάσεις του απαγορεύεται να περάσει πάνω από το 51% σε ιδιώτη και η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση και του νερού. Εμείς κάτω από εκβιασμούς δώσαμε το μεταφορικό έργο των σιδηροδρόμων σε εταιρεία", ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς  κάνοντας εκτενή αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η Ν.Δ.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για τον λαό και την πατρίδα. Δεν πάμε σε ένα ανοιξιάτικο περίπατο θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σήμερα έχουμε συσσωρεύσει πείρα ως παράταξη. Δεν είμαστε όπως πριν και μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Να είμαστε πρώτο κόμμα για να φτιάξουμε μια προοδευτική  κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα….Θεμιτή η άποψη Ανδρουλάκη, δεν είναι θεσμικό ατόπημα. Εμείς θέλουμε προοδευτική κυβέρνηση με Τσίπρα πρωθυπουργό και πρέπει να πάρουμε υπόψιν το εκλογικό αποτέλεσμα.»

…Ο εν ενέργεια πρωθυπουργός δεν θέλει να φτιάξει κυβέρνηση με απλή αναλογική, επιδιώκει την αυτοδυναμία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μας οδηγήσει να έχουμε και τρίτες εκλογές, να μείνει η χωρά χωρίς κυβέρνηση 6-7 μήνες. Μπορεί να γίνει αυτό;

Στη συνέχεια το λόγος δόθηκε στον Πάνο Σκουρλέτη που ανέφερε ότι  «οι εκλογές του Μαΐου έχουν ένα βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο γιατί  έχουμε ζήσει πολλά μετά το 2019 και στις διεθνείς εξελίξεις και καθήκον μας είναι να δώσουμε στον κόσμο ποιο είναι το διακιδευμα των εκλογών. Σήμερα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που είναι συνάρτηση πολλών κρίσεων που συνδέονται μεταξύ τους, χρειάζονται ισχυρές δημόσιες πολιτικές. Χρειάζεται να στηριχθούν οι δημόσιες υποδομές, δείτε τι έγινε στα Τέμπη. Δεν μιλάμε για κρατισμό, αλλά θα μπαίνουν όρια στην αγορά. Προτεραιότητα για εμάς το δημόσιο συμφέρον.»

Αναφερόμενος ο Πάνος Σκουρλέτης στη κυβέρνηση τόνισε «να μην τους αφήσουμε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Από το 2019 αυξάνεται η φτώχεια, δίνουν τα πάντα με χαριστικούς όρους σε ιδιώτες, φλερτάρουν με την ακροδεξιά, τη μισαλλοδοξία, είναι συνώνυμη της Μελόνι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί με προτάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, που είναι συνεπείς στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης φιλελεύθερης αγοράς. Αμφισβητούμε μαζί με άλλους νεοφιλελεύθερες στρατηγικές στην Ευρώπη. Έχουμε την δική μας πολιτική πρόταση  για προοδευτική διακυβέρνηση μαζί με το λαό ».

Ο  Πάνος Σκουρλέτης τόνισε  «ότι η πολιτική λογική που θέλει να συμπιέζεται το εργατικό κόστος απέτυχε. Δεν μπορεί με 700-800 ευρώ να δουλεύεις 10-12 ώρες στον τουρισμό, αυτό είναι κάτεργο και αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους -ενώ η οικογένεια τους μάτωσε για να σπουδάσουν- που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, έχοντας οργή και αγανάκτηση για τις πολιτικές που ασκούνται στη χώρα. Και αναφέρθηκε σε μέτρα που πρέπει να παρθούν για τους νέους όπως αύξηση στα 880 ευρώ στον κατώτατο μισθό, στα 2000 ευρώ ο μισθός για τους γιατρούς, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προσλήψεις στην υγεία και την εκπαίδευση». 

Και από τους δύο ομιλητές τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι πρέπει για όλα αυτά  να ανοίξει μια συζήτηση με τους φορείς, τα συνδικάτα, γιατί όπως δήλωσαν «θέλουμε η δική μας αριστερά να είναι σε διαρκή συζήτηση με την κοινωνία.»  

Για την κατάσταση στους Δήμους ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι δήμοι λειτουργούν ως Α.Ε που τα περισσότερα τα δίνουν σε εργολάβους. «Γιατί να κάνουν προσλήψεις αφού τα δίνουν στους ιδιώτες;» ανέφερε με νόημα και πρόσθεσε, ότι τους δίνουν αρμοδιότητες χωρίς χρηματοδότηση.  

Απαντώντας στα ερωτήματα, (για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με 880 ευρώ κατώτατο μισθό που προτείνει,  μπορεί να ζήσεις αξιοπρεπώς;)  που έθεσε η Ρωγμή στην ενημέρωση οι ομιλητές απάντησαν λέγοντας:

«Δεν θέλουμε να πούμε πράγματα που δεν θα κάνουμε. Να πούμε πράγματα που θα γίνουν με βεβαιότητα, παίρνοντας υπόψιν μας τους διεθνείς συσχετισμούς στην Ευρώπη, την οικονομία κλπ. Σήμερα υπάρχει εμπειρία από ένα δυναμικό που μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και να διαχειριστούμε καλυτέρα. Επιζητούμε μια δημοκρατική συμμετοχική διακυβέρνηση και σε επικοινωνία με τον κόσμο, με τους επιστημονικούς φορείς, τα συνδικάτα κλπ.

Δεν φτάνουν τα 880 ευρώ να καλύψουν τις ζωτικές ανάγκες αλλά να μπορεί να το αντέξει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.  Ταυτόχρονα θα ξεπαγώσουμε οι τριετίες, θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για το συνταξιοδοτικό δεν ανέφεραν ότι θα μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 67 χρόνια που είναι σήμερα και πρόσθεσαν  ότι έγινε έγκλημα στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. «Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα πόρων, η κοινωνία γερνάει και υπάρχουν κύματα μετανάστευσης στο εξωτερικό».

Για  την προσωπική διαφορά και τις συντάξεις είπαν:

«Είναι πολύ μικρές οι συντάξεις. Χρειάζεται επανασχεδιασμός του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, σε βάθος τριετίας, καταβολή της 13ης σύνταξης. Με σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, εξεύρεση πόρων και όσο το επιτρέπει η οικονομία να επανέλθουν τα δώρα.»

Κλείνοντας τη συζήτηση και μετά το  χαιρετισμό και των υποψήφιων βουλευτών που παραβρέθηκαν στη συζήτηση, οι ομιλητές κάλεσαν σε  στράτευση όλων ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, όπως ανέφεραν.  

…….

Η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη πρέπει να απομακρυνθεί από τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί τίποτα το καλύτερο δεν έχουν να περιμένουν τα λαϊκά νοικοκυριά και η νεολαία.

Όμως από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι και από μια νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχουν χαμηλές προσδοκίες, αφού προαπαιτούμενο σύμφωνα με τους ομιλητές είναι τα …όρια ανάκαμψης και αντοχής της οικονομίας  και μετά  …θα εξυπηρετηθούν οι λαϊκές ανάγκες.  

Για αυτό χρειάζεται διαρκείς παρέμβασεις και αγώνας του λαού και της νεολαίας, όποια και αν είναι η νέα διακυβέρνηση. Τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ανάγκες, η υπεράσπιση των κοινωνικών ελευθερίων και δημοκρατικών δικαιωμάτων  σε προτεραιότητα, μέσα από την αναδιανομή του πλούτου και όχι η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μείωση των πολεμικών δαπανών. Κατάργηση των μηχανισμών  καταστολής των εργατικών αγώνων και του λαού και εξοικονόμηση πόρων για τις λαϊκές και νεολαιίστικες ανάγκες.

 Κρατικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές για όλα τα κοινωνικά αγαθά. Ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες  πρόνοια, δεν είναι εμπορεύματα, πρέπει να ανήκουν και να εξυπηρετούν το λαό, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.  

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.