Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): Διαπιστώσεις...και οι συστάσεις πολιτικής και για την Ελλάδα

 

Η έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του με την Παγκόσμια Τράπεζα περιλαμβάνει διαπιστώσεις  και συστάσεις πολιτικής για την οικονομία και της χώρας μας.

Οι διαπιστώσεις...

Ο δεκάλογος των διαπιστώσεων:

1.    Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το «στρες» της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης ήταν μεγάλο και οδήγησε σε προσδοκίες της αγοράς για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που έφτασαν σε επίπεδα «άγχους» της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987.

2.    Οι μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από την απαξίωση τίτλων που διακρατούνται ώς τη λήξη τους (μείωση αποτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων) είναι μέτρια για το σύνολο των τραπεζών, αλλά μπορεί να αποδειχτεί σημαντική για κάποιες από αυτές.

3.    Η απώλεια και η μετατόπιση καταθέσεων μπορεί να αυξήσει το κόστος και άρα να μειώσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, πιέζοντας τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης προς τα κάτω.

4.    Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμενόταν.

5.    Οι προκλήσεις για τις αγορές κρατικού χρέους από τη νομισματική σύσφιγξη είναι μεγάλες. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους αυξάνονται το 2023 και το 2024 εντείνοντας αυτές τις προκλήσεις.

6.    Ο αντίκτυπος των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της μόχλευσης και της διασύνδεσης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος με το επίσημο.

7.    Οι μετρήσεις βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Δώδεκα χώρες διαπραγματεύονται την αναχρηματοδότηση του χρέους τους σε οριακά επίπεδα και άλλες είκοσι με περιθώρια 700 μονάδων βάσης.

8.    Στις επιχειρήσεις η αθέτηση υποχρεώσεων παραμένει χαμηλή, αλλά η εξάντληση των αποθεμάτων ασφαλείας που δημιουργήθηκαν στην πανδημία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσκολίες αποπληρωμής και σε χρεοκοπίες.

9.    Στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επικρατούν αυξημένη μόχλευση, κακή ρευστότητα και αυξημένη διασύνδεση τραπεζικού και μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

10.                   Οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο παρεπόμενος οικονομικός κατακερματισμός αυξάνουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 Δ.Ν.Τ. για  Ελλάδα: Ανάπτυξη και μετά... καθίζηση

Πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με πρωτογενή πλεονάσματα και στο βάθος... λιτότητα, προβλέπει ουσιαστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα μας, με βάση την έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα.

Υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από αυτήν που προέβλεπε πριν από 6 μήνες αναμένει για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά στη συνέχεια… καθίζηση. Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο -και 5,9% το 2022- ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,5%.

Το ΔΝΤ προβλέπει αντίθετα μικρότερη υποχώρηση του πληθωρισμού, από το 9,3% το 2022 στο 4% φέτος. Η προηγουμένη εκτίμησή του ήταν για αποκλιμάκωσή του στο 3,2% φέτος. Για το 2024 «βλέπει» πληθωρισμό 2,9%.

Για την ανεργία αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022. Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οι εκτιμήσεις του είναι δυσμενέστερες καθώς από 9,7% του ΑΕΠ το 2022 προβλέπει υποχώρησή του στο 8% φέτος και στο 6% το 2024. Τον Οκτώβριο έβλεπε το έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ το 2022 και στο 6,3% το 2023.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

                                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.