Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: Νέα 24ωρη απεργία σήμερα στη Ζώνη και παμπειραϊκό συλλαλητήριο

 Συγκλονίζει η σύζυγος του 47χρονου νεκρού εργάτη  

 

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε  έναν 47χρονο εργαζόμενο στη Ζώνη Περάματος και οδήγησε στον τραυματισμό δύο ακόμα συναδέλφων του, τη Δευτέρα 29 Μάη.

Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά και πορεία ως την πλατεία Κοραή.  «Δεν είναι ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή» διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι και ανανέωσαν το ραντεβού τους σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλ. Κοραή στο νέο παμπειραϊκό συλλαλητήριο.

Συγκλονίζει η σύζυγος του 47χρονου νεκρού εργάτη  

«Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων»

Η σύζυγος του 47χρονου  εργάτη, που έχασε τη ζωή του στο Πέραμα από εργατικό ατύχημα, έστειλε επιστολή στο Open TV και ζητάει να μην ξεχαστεί το τραγικό συμβάν του εργατικού δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα:

«Καλημέρα σας. Είμαι η σύζυγος του αδικοχαμένου εργάτη στο Πέραμα. Θα ήθελα να μεταφέρετε τα λόγια μου εις μνήμην του συζύγου μου. Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων πια εργαζομένων να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου, να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα.

Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Έλεος, φτάνει. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων. Με εκτίμηση σε όλες τις οικογένειες που χάνουν άδικα τους δικούς τους ανθρώπους».

 

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει  για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας   

Η οργή των εργαζομένων ξεχειλίζει για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, με το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής να κάνει λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα».

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση.

«Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Τόσο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, όσο και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών είχαν προειδοποιήσει με ανακοινώσεις τους τον υψηλό κίνδυνο για ατύχημα στα ναυπηγεία της Ζώνης του Περάματος.

Συγκεκριμένα, σημείωναν σε σχετική ανακοίνωση στις 12 Μαΐου ότι οι εργαζόμενοι «δεν είναι προφήτες ούτε μάντεις κακών», αλλά ζουν καθημερινά «την πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου που οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα».

 Να σημειώσουμε ότι χθες Τρίτη, οι απεργοί της Ζώνης κρέμασαν μαύρα πανιά στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταγελώντας την πολιτική του.

Μετά το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα η Επιθεώρηση Εργασίας «εγγυάται» μέτρα προστασίας και… ασφάλεια

 Η άφαντη επιθεώρηση  μετά το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με έναν νεκρό και δύο τραυματίες, πραγματοποίησε την Τρίτη συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων.

Κάτω από την πίεση των εργαζόμενων απεργών, το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο έγινε συνάντηση την Τρίτη δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις Πενταμελείς Επιτροπές θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά την εβδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που ισχύει μέχρι σήμερα). Και οι εκπρόσωποι της επιθεώρησης να διαβεβαιώνουν  τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας ΘΑ είναι βασικός αρωγός και θεματοφύλακας τήρησης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία και θα ενισχύσει, με διπλή καθημερινή παρουσία, τον ελεγκτικό μηχανισμό στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες».

Συγκεκριμένα, με θέμα τη λειτουργία των επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες (ΝΕΖ) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Κλιάρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και των δύο υπουργείων, με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες Πειραιά- Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Περάματος-Σαλαμίνας.

Αποφασίστηκαν αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες, ενόψει της θερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία για το επόμενο διάστημα των τριών μηνών, κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου.

ΠΗΓΗ: Μ.Μ.Ε

                                                Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.