25 Ιουνίου Βουλευτικές εκλογές Το κόμματα αποτιμούν και προχωρούν για την νέα εκλογική αναμέτρηση

 

 

Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησαν τα κόμματα,  μια μέρα μετά τις εθνικές εκλογές και ετοιμάζονται για την νέα κάλπη στις 25 Ιουνίου.

 

Η Κ.Ε του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι συσχετισμοί, μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, παραμένουν αρνητικοί, ωστόσο σημειώνει ότι η πανελλαδική άνοδος των ποσοστών αποτελεί θετικό βήμα.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βουλευτές, άνοδος που έχει πανελλαδική γενική διάσταση, είναι το θετικό βήμα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα στον -κατά τα άλλα- σημερινό αρνητικό συσχετισμό.

Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε σημαντικά αστικά κέντρα, στις εργατικές γειτονιές, σε περιοχές που συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και οικονομικής παραγωγής, η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Είναι επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, φοιτητές, καθώς και σε νέες παραγωγικές ηλικίες.

Το ΚΚΕ θα αποτελέσει τη μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο παραπέρα συμπόρευσης και ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

 Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει:

Ο Μητσοτάκης Α.Ε νίκησε κατά κράτος.

Ναι, ήταν μια βαριά ήττα για το ΜέΡΑ25 αλλά ακόμα βαρύτερη συνολικά για την Αριστερά, για τα κινήματα, για τις ίδιες τις αρχές του Ανθρωπισμού. Όμως, το χρονόμετρο μηδενίστηκε κι ο αγώνας ξαναρχίζει δίνοντάς μας την ευκαιρία να τον ξαναδώσουμε με σημαντικά διαφορετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Είναι στο χέρι μας.
 
Τώρα είναι η Ώρα της Κρισιμότερης Μάχης κατά την οποία έχουμε χρέος να ρωτήσουμε τους προοδευτικούς ψηφοφόρους «Θέλεις αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή;», προσθέτοντας: «Είναι στο χέρι σου!» «Όλα μπορούν να είναι αλλιώς.»

Πλεύση Ελευθερίας

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Πλεύση Ελευθερίας  σε σχέση με το 2019. Κατάφερε να πείσει 170.047 ψηφοφόρους, που έδωσαν στο κόμμα  ποσοστό 2,89% και την έφεραν στην… αυλή της Βουλής.

Η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας»,  Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις νέες  εκλογές και ότι  θα καταφέρει να επιτύχει το 3% και να είναι στη νέα βουλή.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει

ΩΡΑ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μάη υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και την κυβέρνηση της ΝΔ. Την ανάγκη να συγκροτήσουμε ισχυρή εργατική και λαϊκή ανατρεπτική αντιπολίτευση με δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά. Σε αυτή την μάχη στρατεύει όλες της τις δυνάμεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών.    

Η ΝΔ επικράτησε στις εκλογές έχοντας την αμέριστη υποστήριξη κέντρων του κεφαλαίου και των καθεστωτικών ΜΜΕ, με την αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού και εκφράζοντας μια γραμμή σταθερής κυβερνητικής υλοποίησης της πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η εκλογική της άνοδος (0,54% και 31.600 ψήφοι) είναι ένα μικρό βήμα μπροστά, αποτυπώνει τη στήριξή της από αγωνίστριες και αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της ριζοσπαστικής νεολαίας, αγωνιστών που προσβλέπουν σε μια άλλη επαναστατική αριστερά. Είναι αυτονόητο ότι η αύξηση αυτή σε ψήφους και ποσοστό δεν σημαίνει και υπέρβαση των αδυναμιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντίθετα μας γεμίζει ευθύνη για την ανταπόκριση στις προσδοκίες που γεννήθηκαν. Οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν! Η κοινωνική δυσαρέσκεια και η οργή για το σύστημα και τους διαχειριστές του δεν καταλαγιάζουν. Η πρόκληση να μετασχηματιστούν σε ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής είναι μπροστά μας. 


                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.