ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου 1996, πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

 Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου. 

Υπήρξε ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω στους πολίτες. Ένας πολιτικός που σαγήνευε τα πλήθη. Είχε φανατικούς οπαδούς. Είχε, όμως, και ορκισμένους εχθρούς. Ένας ηγέτης που άφησε μια βαριά παρακαταθήκη στην πολιτική της χώρας και στην παράταξη που ίδρυσε. 

Καθόρισε μια ολόκληρη γενιά και ακόμα και δυο δεκαετίες μετά το θάνατο του «κατάφερε» άνθρωποι αγέννητοι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή,  να λένε  πως « Επί Ανδρέα τα πράγματα ήταν αλλιώς»!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο. Γιος του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο. Ήταν ακόμα μαθητής στο κολλέγιο Αθηνών όταν συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία του Μεταξά. Συλλαμβάνεται και πάλι αργότερα ως φοιτητής, πλέον, της Νομικής Σχολής. Φυλακίζεται και όταν βγαίνει από τη φυλακή φεύγει για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σπουδάζει Οικονομικά στο Χάρβαρντ. Παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα και εν μέσω του Β Παγκοσμίου Πολέμου κατατάσσεται ως εθελοντής στο ναυτικό. Στη συνέχεια ακολουθεί καριέρα καθηγητή στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Μινεσότας, Νορθγουέστερν και Μπέρκλεϊ, στο οποίο διατελεί κοσμήτορας της οικονομικής σχολής (1956-1959).

Η πολιτική ήταν το μεγάλο του μεράκι. Έτσι, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος. Τελικά, θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 και εκλέγεται πανηγυρικά βουλευτής Αχαΐας της Ένωσης Κέντρου. Στην κυβέρνηση που σχηματίζει ο πατέρας του διατελεί υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού με υπουργό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.

Οι πολιτικές αντιλήψεις που έχει τον φέρνουν σε κόντρα ακόμα με στελέχη της Ένωσης Κέντρου. Εκείνος παραιτείται και προσπαθεί να στρέψει το κόμμα προς τ' αριστερά. Από εκεί και πέρα, όμως, θα έρθει μια πολιτική καταιγίδα. κατηγορείται ως εμπνευστής της στρατιωτικής συνωμοσίας (υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ). Μετά έρχονται τα «Ιουλιανά», η ρήξη με το Παλάτι, η «Αποστασία», όπου με κάθε ευκαιρία ο Παπανδρέου επιτίθεται στο θρόνο και τους «εξωτερικούς παράγοντες», ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως εχθρό της ομαλότητας.

Το ΠΑΚ, το ΠΑΣΟΚ και η πρωθυπουργία

Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου ο Παπανδρέου συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ. Τον Δεκέμβριο του 1973 απελευθερώνεται και τον επόμενο μήνα του δίνεται η άδεια να φύγει στο εξωτερικό. Ένα μήνα μετά στη Στοκχόλμη ιδρύει το ΠΑΚ και ξεκινάει τον αντιδικτατορικό αγώνα του.

Ένα μήνα μετά την πτώση της δικτατορίας, επιστρέφει στην Ελλάδα και το ΠΑΚ μετεξελίσσεται σε ΠΑΣΟΚ με κεντρικό σύνθημα «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατική διαδικασία».

 Στις πρώτες εκλογές (1974) αναδεικνύεται τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, στις δεύτερες (1977) αξιωματική αντιπολίτευση και στις τρίτες (1981) με κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του και με το 48,06% των ψήφων και 172 έδρες στη Βουλή σχηματίζει την πρώτη αριστερή/σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Προχωρά σε πολλές και σημαντικές αλλαγές (πολιτικός γάμος, μονοτονικό, αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ΕΣΥ, αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης κ.α). Ταυτόχρονα κάνει τη λεγόμενη «επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» ανακουφίζοντας οικονομικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία μετά τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 (κατά τις οποίες το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 45,82% των ψήφων και 161 έδρες) ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντελώς διαφορετικά. Λιτότητα και σκάνδαλα (κυρίως εκείνο του Κοσκωτά) έφεραν την πτώση του ΠΑΣΟΚ το 1989. Σχιματιζεται κυβερνηση Τζανετακη από την Ν.Δ και το Συνασπισμό της αριστεράς και της προόδου. Στη συνέχεια -Νοέμβριος 1989- συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην οικουμενική κυβέρνηση με Ν.Δ και Συνασπισμό, με Πρωθυπουργό τον κ. Ζολώτα. Το 1990 σχηματίζει κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

 Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία με ποσοστό 46,82%. Ο Παπανδρέου θα κυβερνήσει για δύο περίπου χρόνια. Συμπαντική πολιτική πράξη της κυβέρνησης του, η επαναφορά στο δημόσιο των αστικών λεοφωρείων της Αθήνας.  

Ο Παπανδρέου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του. 

Το Νοέμβριο του 1995 θα μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία στις 17 Ιανουαρίου 1996. Τα  δυο αυτά χρόνια  ο  Ανδρέας στο τιμόνι της χώρας, ακολούθησε  σφιχτή οικονομική πολιτική, ενόψει της ΟΝΕ, δημιούργησε το ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου και επέβαλε εμπάργκο στην (τότε) ΠΓΔΜ.

Ο θάνατος ενός ηγέτη

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου ξύπνησε κακοδιάθετος. Όλα κύλησαν φυσιολογικά μέχρι το μεσημέρι με τον Παπανδρέου να κάνει όλες τις απαραίτητες θεραπείες που του είχαν συστήσει οι γιατροί και να αφήνει κενό το πρόγραμμά του για να δεχθεί επισκέψεις το απόγευμα, στο περιβόητο σπίτι της οδού Αγράμπελης 3 στην Εκάλη. Αντώνης Λιβάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Στεφανής, ο γιος του, Γιώργος Παπανδρέου, με τη σύζυγό του Άντα και την κόρη τους Μαργαρίτα και στο τέλος πια ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Νίκος Αθανασάκης.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γινόταν σε τέσσερις ημέρες και όλοι ήθελαν να μάθουν τι θα κάνει τελικά ο Παπανδρέου. Θα πάει; Δε θα πάει; Θα κάνει γραπτή παρέμβαση; Θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς αυτός να πάρει θέση;

 Περίπου στις 9 το βράδυ ο αποκαμωμένος Παπανδρέου θα πει στους Χυτήρη και Αθανασάκη να κάτσουν να φάνε μαζί, όπως και τελικά έγινε.  και κάποια στιγμή ο Ανδρέας τους είπε: «Εμένα θα μου επιτρέψετε τώρα...»!

«Να φεύγουμε και εμείς, πρόεδρε, είναι αργά» είπαν οι δυο καλεσμένοι. «Όχι, όχι, εσείς να κάτσετε. Εγώ πάω να ξαπλώσω», τους είπε εκείνος. Σηκώθηκε και δια χειραψίας τους καληνύχτισε έναν – έναν. Όταν έφτασε στην πόρτα του σαλονιού, κοντοστάθηκε, γύρισε, τους κοίταξε και τους έκανε τον γνωστό... Παπανδρεϊκό χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ανέβηκε στην κρεβατοκάμαρα του και ξάπλωσε. Στη 01:30, ξημερώματα Κυριακής 23 Ιουνίου 1996, η Αλέκα, η νυχτερινή νοσοκόμα που έχει αναλάβει να προσέχει την κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, αντιλαμβάνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε χάσει τις αισθήσεις του και κάθε επαφή με το περιβάλλον του. Όσες προσπάθειες και αν έγιναν η ταλαιπωρημένη καρδιά του είχε πάψει να λειτουργεί.

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου την  Κυριακή 23 Ιουνίου 1996  πέρασε στην ιστορία.

ΠΗΓΗ: reader.gr

                                                          Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.