ΒΥΡΩΝΑΣ : Η γιορτή του Κλήδονα αναβιώνει για 3η φορά στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου)

Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 23-24 Ιουνίου.

 Φωτο: Αρχείου

Ο Δήμος Βύρωνα και ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου, προσκαλούν όλους και όλες  στη Γιορτή του Κλήδονα  την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στις 8.00 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου).

Η εκδήλωση  θα πλαισιωθεί με λαογραφικά δρώμενα, παραδοσιακή μουσική, τσικουδιά και κεράσματα!

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την βοήθεια και συνεργασία της Εθελοντικής Ομάδας του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα.

      

        Το έθιμο

Το έθιμο του Κλήδονα είναι ένα πολύ παλιό και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε πόλεις  που το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, όπως και στην πόλη μας το Βύρωνα.

Είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Το έθιμο πραγματοποιείται σε πολλές περιοχές  στις 23 και 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο.

Η λέξη Κλήδονας είναι αρχαία (ομηρική, Κλήηδών – Κληδών που σημαίνει φήμη, αγγελία, άκουσμα οιωνισμού, μαντική ρήση, ευτυχές μήνυμα).

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού τα αγόρια της γειτονιάς άναβαν τρεις μεγάλες φωτιές στη σειρά, μόλις άρχιζε να σουρουπώνει. 

Για προσανάμματα χρησιμοποιούσαν τα Μαγιάτικα στεφάνια που έφερναν τα κορίτσια. Πάνω από τις φωτιές πηδούσανε όλοι, αγόρια, κορίτσια και παντρεμένες κρατώντας μια πέτρα πάνω από το κεφάλι τους. Λέγανε πως αν πηδήσεις τρεις φορές είναι καλό για την υγεία σου και επιπλέον φεύγουν οι ψύλλοι και οι κοριοί!

Αμέσως μετά, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονταν σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου ανέθεταν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια Μαρία, της οποίας και οι δύο γονείς να είναι στη ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Το έλεγαν  «αμίλητο», γιατί κατά τη μετάβαση των κοριτσιών στη βρύση και κατά την επιστροφή, δεν έπρεπε να μιλήσουν. Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου γινόταν ο κλήδονας, άδειαζαν το νερό σε πήλινο δοχείο (γκουμάρι το έλεγαν στην Αγιάσο της Λέσβου), στο οποίο η κάθε κοπέλα έριχνε από ένα αντικείμενο ριζικό ή σημάδι, όπως δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, κουμπί, δαχτυλήθρα κτλ. Στη συνέχεια κάλυπταν το δοχείο με ένα πανί και το έβαζαν σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι ή στο φούρνο ή το κλείδωναν με κλειδαριά.

Το τοποθετούσαν στην ύπαιθρο, ή στην ταράτσα σπιτιού, ή κάτω από τριανταφυλλιά, για να τον δουν τη νύχτα τ’ άστρα. Την επομένη το πρωί, τον έπαιρναν μέσα στο σπίτι πριν τον δει ο ήλιος, ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων.

Ανήμερα, άνοιγε ο κλήδονας από εκείνον που το κλείδωσε. Τα αντικείμενα καθώς έβγαιναν με τυχαία σειρά στο κάθε ένα απαγγέλλανε ένα αυτοσχέδιο δίστιχο-προφητεία για τον κάτοχο του σημαδιού. Όταν οι κοπέλες επέστρεφαν στα σπίτια τους, προσέχανε ποιο όνομα ή λέξη θα πρωτοάκουγαν στο δρόμο και το συσχετίζανε με την ανοικτή τύχη τους εκείνη τη βραδιά.

 Πληροφορίες από το Διαδίκτυο

                                                                   Ρωγμή στην ενημέρωση

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.