ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Τελεσίδικα δασική η διεκδικούμενη περιοχή στο Λόφο Κοπανά (Updated)

 

Ο δήμος Βύρωνα ενημερώνει τους πολίτες για την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου έπεσαν στο κενό οι αντιρρήσεις των φερόμενων ως ιδιοκτητών της περιοχής των Θεάτρων Βράχων και του Λόφου Κοπανά, κατά του δασικού χαρακτήρα των επίδικων εκτάσεων.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. 

Φωτό: Από την κινητοποίηση στον Άρειο Πάγο


Διαβαστε το Δελτιο Τυπου του δημου βυρωνα


Τελεσίδικα δασική η διεκδικούμενη περιοχή στο Λόφο Κοπανά
 

Σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για το δημόσιο χαρακτήρα των Θεάτρων Βράχων!

Στο κενό έπεσαν οι αντιρρήσεις των φερόμενων ως ιδιοκτητών της περιοχής των Θεάτρων Βράχων και του Λόφου Κοπανά, κατά του δασικού χαρακτήρα των επίδικων εκτάσεων.

Την Μεγάλη Τετάρτη 12-4-2023 εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι αντιρρήσεις των ιδιωτών διεκδικητών της έκτασης, κατά του Δασικού Χάρτη του Δήμου Βύρωνα. Ο Δήμος του Βύρωνα παραστάθηκε στη διαδικασία δια της Νομικής του Υπηρεσίας, προκειμένου να υποστηρίξει ενώπιον της Επιτροπής τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά και της ευρύτερης περιοχής, καταθέτοντας υπόμνημα με το οποίο αντέκρουσε τα επιχειρήματα των φερόμενων ιδιοκτητών.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Επιτροπή με την απόφασή της (ΑΔΑ: 9Φ1Ζ4653Π8-ΦΒ8), απέρριψε συνολικά τις αντιρρήσεις των ιδιωτών και σφράγισε τελεσίδικα τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής. 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης: «Η εξέλιξη αυτή μας δικαιώνει στον αγώνα που δίνουμε αδιάκοπα για να προασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του λόφου Κοπανά. Η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι η διεκδικούμενη από τους ιδιώτες έκταση στο Λόφο Κοπανά είναι δασική, με ότι αυτό συνεπάγεται, ανεξαρτήτως από το ποια θα είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου, στην αίτηση αναίρεσης της απόφασης του εφετείου που έχουμε καταθέσει. Μπορούμε να πούμε ότι είναι μια νίκη στον αγώνα για την προάσπιση του Λόφου Κοπανά, τον οποίο συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

Βύρωνας 1/6/2023

Σχολιάζοντας το δελτίο τύπου του δήμου επισημαίνουμε ως ενημερωτική ιστοσελίδα τα εξής:

Η ΕΠΕΑ (δηλαδή η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών) που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποτελεί δικαστήριο. Έτσι η παρουσίαση της απόφασης ως τελεσίδικη δεν είναι ορθή. 

Αναμφίβολα, είναι μία σημαντική απόφαση για το μέλλον της περιοχής και πρόκειται για δικαίωση του δήμου που παραστάθηκε στην επιτροπή αλλά και όλων των πολιτών και των φωνών εκείνων που επέμεναν να αναδεικνύουν από την πρώτη στιγμή το δασικό χαρακτήρα του λόφου Κοπανά. Ωστόσο, δεν είναι το τέλος της διαδρομής και δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.

Εκκρεμεί ακόμη η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία θα κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις υπέρογκες οικονομικές διεκδικήσεις των ιδιωτών προς το δήμο και τους δημότες του Βύρωνα.

Κατόπιν, οι ιδιώτες μπορούν να αμφισβητήσουν και την παρούσα απόφαση της ΕΠΕΑ δικαστικά και έτσι να ξεκινήσει ένας νέος γύρος κινδύνων.

Οριστική λύση μπορεί να δοθεί νομοθετικά από την κεντρική εξουσία ώστε οριστικά η περιοχή του λόφου Κοπανά να απαλλαγεί από τις διεκδικήσεις των ιδιωτών και να σταματήσει το "ροκάνισμα" των δασικών και κοινόχρηστων εκτάσεων στους πρόποδες του Υμηττού.
Αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμο και διαρκές αίτημα από τους πολίτες χωρίς εφησυχασμούς.

Τέλος, θυμίζουμε πως στην ευρύτερη περιοχή κάτω από την Κατεχάκη -στην οποία είναι και οι απαρχές του ρέματος της Πικροδάφνης- πως οι δήμοι Ηλιούπολης και Υμηττού καθώς και ιδιώτες αλλά και η εκκλησία είχαν προχωρήσει σε διάφορες αυθαίρετες παρεμβάσεις, τις οποίες πολλές φορές προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν και να επεκτείνουν. 

Αυτό συμβαίνει γιατί η τοπική και η κεντρική διοίκηση αντιλαμβάνονται τα δάση ως κενό, φθηνό χώρο. Ως την εύκολη και φθηνή διέξοδο εγκατάστασης διαφόρων ασύμβατων χρήσεων με το δάσος αντί να ψάξουν να βρουν άλλες εναλλακτικές. 

Έτσι στο δάσος του Υμηττού χτίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, βενζινάδικα, στρατόπεδα, σχολεία, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, σταθμοί τάσης της ΔΕΗ, εκκλησίες, δρόμοι και πολλά άλλα. Ενδεικτικό είναι πως στην ίδια πράξη απόρριψης της ΕΠΕΑ που επικαλείται ο δήμος, υπάρχουν και αιτήσεις αποχαρακτηρισμού εκτάσεων από το δήμο Βύρωνα, οι οποίες σχετίζονται με χρήσεις που ο ίδιος έχει εγκαταστήσει.

Η υπεράσπιση όμως του δασικού περιβάλλοντος και του Υμηττού δεν μπορεί να είναι κατά το δοκούν και το συμφέρον αλλά πρέπει να είναι καθολική με αίτημα απομάκρυνσης όλων των ασύμβατων χρήσεων και αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων. 

Διαβάστε ακόμη:

Ρωγμή στην Ενημέρωση

1 σχόλιο:

  1. ο χαρακτηρισμός, ως δασικής, μιας έκτασης, δεν αναιρεί το έννομο δικαίωμα, της φερόμενης, ως ιδιοκτησίας τους. παναπει, σε 5 - 10 χρόνια, αυτό, μπορεί να αρθεί, έστω και κατά ένα μέρος. το ιδιοκτησιακό, είναι το ζητούμενο. Εδώ η εκκλησία, διεκδικεί τον μισό Υμηττό, ως δήθεν ιδιοκτησία της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.