Στερνό αντίο στον Κεφαλλονίτη αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Γαλιατσάτο

 

      Του Κυριάκου Θωμά

 Έφυγε από την ζωή ο αγωνιστής εκπαιδευτικός  Νίκος Γαλιατσάτος, γεννημένος στο χωριό Δεμουτσαντάτα της Κεφαλονιάς.

Γεννημένα θρέμμα της γενιάς του Πολυτεχνείου και των μεταπολιτευτικών αγώνων, σύντροφος, φίλος, συνάδελφος σε κάθε δράση, στοργικός οικογενειάρχης και αξιαγάπητος δάσκαλος, χαμηλών τόνων, ενωτικός και μάχιμος στα μετερίζια των αγώνων.

Είτε σαν συνδικαλιστής στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, είτε από τον χώρο της Τ.Α. αλλά και στο πολιτικό γίγνεσθαι.

 Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1974 ως την αποχώρηση του το 1997, διαφωνώντας με ζητήματα τακτικής και εντάσσεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχοντας όμως ως στόχο την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος και την αλλαγή πλεύσης του.

Αγωνιστικά μάχιμος ως την τελευταία του στιγμή, συμμετείχε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες και ήταν πάντοτε παρών και με ενωτική διάθεση.

Σε μια από τις σπάνιες, λόγω των χαμηλών του τόνων τοποθετήσεις αναφέρει στο βιβλίο «Οι Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου»:

«Δεν δέχομαι για κανένα λόγο τον χαρακτηρισμό (αγωνιστής του Πολυτεχνείου) ο τίτλος ανήκει σε αυτούς που βασανίστηκαν, πόνεσαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν». Και συνεχίζοντας αναφέρει «ο Αγώνας συνεχίζεται!

Σημασία έχει αν θα είμαστε μέσα στο επόμενο Πολυτεχνείο, όπως κι αν το λέμε, όπως και αν γίνει!»

Η απώλεια του αφήνει ανεκπλήρωτο κενό στο αριστερό Κομμουνιστικό κίνημα της Κεφαλονιάς, στους φίλους, τους συντρόφους και την οικογένειά του.

Η στάση ζωής του είναι η παρακαταθήκη που μας αφήνει.

Καλή δύναμη στους οικείους του, φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

ΠΗΓΗ: kommon.gr

……

Το Νίκο τον γνωρίσαμε όταν επισκεφτήκαμε το 3ο   Γυμνάσιο Αργοστολίου Κεφαλονιάς στο οποίο ηταν  διευθυντής, ως Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα για να προσφέρουμε λίγη βοήθεια  εκ μέρους των εργαζομένων και των κατοίκων του Δήμου Βύρωνα, σεισμόπληκτους.

 Ήταν την Παρασκευή 21/2 /2014, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα  αποτελούμενη από τους Παναγιωτόπουλο Χρήστο, Πρόεδρο, Χαλβαντζή  Γιώργο, Γραμματέα, και τα μέλη του Δ.Σ. Γαβρικίδη Παναγιώτη και Μπίκα Πελαγία, επισκέφθηκε αρχικά το Ληξούρι  και παραδώσαμε  στην υπεύθυνη του Δήμου, Κατσιβέλη Αφροδίτη, εβδομήντα κιβώτια με τρόφιμα, που συγκέντρωσαν από κατοίκους  και εργαζόμενους του Δήμου Βύρωνα, για να διατεθούν σε οικογένειες σεισμοπλήκτων.

Η αντιπροσωπεία του Σωματείου  συναντήθηκε με το Βαγγέλη Φαρακλό,  ταμία της  ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, και στη συνέχεια επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Στο σχολείο συνομιλήσαμε  με τους εκπαιδευτικούς και ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων απηύθυνε  στους μαθητές σύντομο χαιρετισμό,  εκφράζοντας την αλληλεγγύη  εργαζομένων και  πολιτών του Βύρωνα.

Για τις ανάγκες του σχολείου προσφέρθηκαν δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που αγοράστηκαν από κατάστημα στο Ληξούρι.

Ο Διευθυντής του σχολείου Γαλιατσάτος Νίκος μας ευχαρίστησε για την προσφορά  και προσέφερε στο Σωματείο το βιβλίο «Προσεισμική Κεφαλονιά» της Διονυσίας Πουλάκη – Κατεβάτη, με την εξής αφιέρωση:

«Ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της προσεισμικής Κεφαλονιάς (προ 1953) από τους … μετασεισμικούς καθηγητές και μαθητές του 3ου  Γυμνασίου Αργοστολίου, ως ελάχιστο αντίδωρο στην προσφορά δύο H/Y από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα .

Ετούτη την περίοδο που περισσεύουν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις στους σεισμόπληκτους Κεφαλονίτες , η δική σας προσφορά είναι η έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που έχει η λαϊκή αλληλεγγύη».

τότε που είχε κτυπήσει ο σεισμός την Κεφαλονιά και πήγαμε να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και την βοήθεια μας.

 

                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.