ΣΥΡΙΖΑ/Ολοκληρώθηκε η ΚΕ: Διαρκές συνεδρίο στις 3 Σεπτεμβρίου, 10 και 16 Σεπτεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Τέσσερις  υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα

 

Ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου κατατέθηκαν προς ψήφιση δύο προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου. Υπερψηφίστηκε η πρόταση για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου (ο δεύτερος γύρος).

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου κατατέθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας).

Κοινός στόχος ο οποίος διατυπώθηκε από τα στελέχη του κόμματος, ανεξάρτητα από ποια τάση προέρχονται, είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και της επιστροφής του στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εκλογική νίκη και επιστροφή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Οι τέσσερις «μονομάχοι» στην κούρσα για τη θέση του προέδρου μιλώντας στην Κ.Ε. ανέφεραν:

Η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά τα αίτια της ήττας, η Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η συζήτηση αναφορικά με αυτές πρέπει να γίνει συγκροτημένα, συλλογικά και εν κινήσει.

Επιπλέον, η ίδια σημείωσε ότι τώρα, μέγιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπνεύσει τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο που απομακρύνθηκε από τις κάλπες, ασκώντας παράλληλα δημιουργική αντιπολίτευση. Ενώ επεσήμανε  ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν προσέλθει με ενωτική διάθεση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η υποψηφιότητά του έχει χαρακτηριστικά συνέχειας και τομής. Μια υποψηφιότητα, δηλαδή, που διατηρεί τα καλώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε ως παρακαταθήκη ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τομής που, ως προς αυτό το σκέλος, που αφορά το σχέδιο του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά το σχέδιο του για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι σκοπός είναι να φτιαχτεί ένα αριστερό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα.

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να διευρύνει την πολιτική του απεύθυνση και ως σκοπό έθεσε για πολλοστή φορά την εκλογική νίκη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Παππάς επέμεινε στην ανάγκη να καταστεί άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ μια πολιτική δύναμη που μπορεί να κερδίσει εκλογικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και υπογράμμισε την ανάγκη να διεξαχθεί ο διάλογος σε ήπιους και συντροφικούς τόνους.

Ο Στέφανος Τζουμάκας παρουσιάζοντας την δική του υποψηφιότητα έκανε λόγο για ανοικτό, πολιτικό κόμμα καθώς επίσης και Λαϊκό και Εκλογικό κόμμα. Είπε μεταξύ άλλων: «Οι προοδευτικοί πολίτες προτιμούν την απόδοση της δικαιοσύνης και όχι τις εκδικήσεις. Φέτος έχουμε τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 73. Κανείς μας δεν ήθελε εκδίκηση. Θέλαμε δίκαιη κρίση και για τους βασανιστές μας και για τους στρατοδίκες μας. Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι. Οι Φεουδαλικές πρακτικές ανήκουν στη προκαπιταλιστική περίοδο. Καταστατικές αλλαγές καθώς και τη θεσμοθέτηση της θέσης του Αντιπροέδρου στο κόμμα. Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουργούν το Σήμερα και το Αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Στη διήμερη συνεδρίαση της, η Κεντρική Επιτροπή  με ονομαστική ψηφοφορία αποφάσισε με πλειοψηφία (160 θετικές ψήφους) να πραγματοποιηθεί Διαρκές  Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ σε ότι αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, αποφασίστηκε η πρώτη κάλπη να στηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 16 Σεπτεμβρίου η δεύτερη κάλπη για την εκλογή Προέδρου.

Είχε κατατεθεί και μια δεύτερη πρόταση ή όποια μειοψήφησε.                  

Η μειοψηφούσα πρόταση που έλαβε 88 ψήφους προέβλεπε τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, Εκτάκτου Συνεδρίου στις 24 Οκτωβρίου και 26 Νοέμβρη εκλογή Προέδρου, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προηγηθεί εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος . Την αντιπρόταση κατέθεσε ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος (συντονιστής τμήματος μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ) και στήριξαν οι κ. Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στη συνεδρίαση μίλησε μεταξύ άλλων και ο Νίκος Βούτσης πρώην πρόεδρος της βουλής, που σημείωσε πως «το αίτημα της επανεκκίνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επιτακτικό από κάθε άποψη», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου αναφέροντας: «Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά».

Ακόμα, στη συνεδρίαση:

-Κατατέθηκε κείμενο- συμβολή από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, που τονίζουν πως «με συνείδηση του αναντικατάστατου ρόλου ενός κόμματος της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ως κόμματος διακυβέρνησης και αγώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ανταποκριθεί στη δημοκρατική – λαϊκή ανάγκη για αλλαγές στην καθημερινότητα, στις πολιτικές, στη διακυβέρνηση, στην αλλαγή της κοινωνίας».

 Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. ο Χρήστος Σπίρτζης υπέβαλε την παραίτηση του από την Πολιτική Γραμματεία.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ήδη εξαγγείλει ο κ. Σπίρτζης σε παλαιότερη συνεδρίαση της Π.Γ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπίρτζης παραμένει μέλος της  Κ.Ε.


ΠΗΓΕΣ: documentonews.gr, left.gr


                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.