Ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τους νέους μισθούς στο δημόσιο.

  


               Πως διαμορφώνονται οι μισθοί με παραδείγματα 

Μέχρι και ένας μισθός τον χρόνο θα είναι το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων  (663.000) από τις αυξήσεις που θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ισχυρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

 Ενώ η ΑΔΕΔΥ προχωρά αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από 11:00 π.μ ως τέλος ωραρίου και συγκέντρωση στο υπ. οικονομικών στην οδό Νικης στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενη για τις αυξήσεις κοροϊδία, όπως τις χαρακτηρίζει.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί :

  • Αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον 10% για όλους τους Δ.Υ.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  • Κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ της ανεργίας
  • Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας – καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη

  Τα κυβερνητικά στελέχη, της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι, πρόκειται για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά  μετά από 14 χρόνια, και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών με αύξηση του αφορολόγητου, μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις για νέους, οικογένειες, μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, με το οποίο υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την επόμενη χρονιά (2024).

Από 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) κυρίως αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.). Το ετήσιο όφελος για τους  δημόσιους υπάλληλους, από το συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον  840 ευρώ μικτά  για την πλειοψηφία και φθάνει  ως και 2.200 ευρώ  μικτά το χρόνο για ορισμένους.  

Οι παρεμβάσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων  μετά από 14 χρόνια που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν νέο μισθολόγιο και συνοψίζονται ως εξής:

  •  Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά τόσο στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο (463.000) όσο και σε εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (200.000). Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Την οικογενειακή παροχή λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά).   Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ. 
  • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.  Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.. Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Διαμορφώνεται με αυτό τον τρόπο ένα μικρό σώμα 

 Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

  •  Αύξηση κατά 15 ευρώ  του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδια. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Αυξάνονται τα έξοδα διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 20,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

 ΔΕΝ αυξάνεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, νοσοκομεία κ.λ.π.  Ούτε το επίδομα σπουδών, καθώς δεν επαναφέρεται ο 13και 14ος μισθός. 

   Αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

Αναλυτικά: 

  • Αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%.
  • Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.
  • Αυξάνεται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών, ΑΣΠΑΙΤΕ), επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο βασικός μισθός κατά 5%.
  • Χορηγείται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • Αυξάνεται ο βασικός μισθών διδακτικού προσωπικού άλλων φορέων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΣΕΙ, ΑΕΑ, ΑΕΝ, ΙΕΠ) από 2,5% έως 4% και χορηγείται ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 150 ευρώ, αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση των υπαλλήλων από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ (κατά 33%) για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων που αφορούν τόσο το Ενιαίο όσο και τα Ειδικά Μισθολόγια σύμφωνα πάντα με το υπουργείο οικονομικών ανέρχεται σε 857,5 εκατ. ευρώ μικτά ή 530 εκατ. ευρώ καθαρά, (μετά από κρατήσεις και φόρο εισοδήματος) κατ’ έτος από το 2024 και εφεξής. Επιπλέον υπάρχει επιπρόσθετο κόστος 49,8 εκατ. ευρώ για το 2023 που αφορά την αναδρομική αναπροσαρμογή μισθολογίου των μελών ΔΕΠ.

Οι νέοι μισθοί που θα εφαρμοστούν από 1/1/2024 προκύπτει πως το συνολο των εργαζομένων στο δημόσιο θα πάρει αύξηση 70 ευρώ μικτά, ενώ διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων θα λάβουν επιπλέον αύξηση μέσω ορισμένων επιδομάτων (παιδιού, θέση ευθύνης, κ.λ.π.)

Από τον συνυπολογισμό όλων των παρεμβάσεων προκύπτει πως ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μεσοσταθμικά ετήσια μικτή αύξηση από 840 ευρώ μικτά ευρώ, ενώ ορισμένοι θα φθάσουν ως και 2.200 ευρώ μικτά το χρόνο.

Παραδείγματα

 Α) Δημόσιος Υπάλληλος στην Υ.Ε κατηγορία χωρίς παιδιά,  θα δει αύξηση 70 ευρώ τον μήνα στον μισθό του μικτά Ετήσια αύξηση  840 ευρώ μικτά.

Εάν έχει παιδιά θα πάρει επιπλέον αύξησης 20 ευρώ για κάθε παιδί.

Β) Δημόσιος Υπάλληλος στην Δ.Ε κατηγορία χωρίς παιδιά και χωρίς να κατέχει θέση ευθύνης θα δει αύξηση 70 ευρώ τον μήνα στον μισθό του μικτά. Ετήσια αύξηση  840 ευρώ μικτά.

Επιπλέον αν ο υπάλληλος αυτός με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του μικτά και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. 600 ευρω το χρόνο.

Εάν κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Σύνολο 1044 ευρώ μικτά για την θέση ευθύνης το χρόνο.

 Γ) Δημόσιος Υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Ετησιο οφελος 1060 ευρω μικτά. Επιπλέον εάν κατέχει και  θέση  ευθύνης θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα.

Δ)  Λέκτορας με 2 παιδιά με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω και της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης. Στην αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνεται η οριζόντια αύξηση 70 ευρώ καθώς και η αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ). Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8%.

Ε) Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δυο παιδιά θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο τέκνα. Επιπλέον, θα δει αύξηση 180 ευρώ τον χρόνο από την αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αύξηση 144 ευρώ τον χρόνο λόγω της αύξησης του επιδόματος θέσης ευθύνης. Αν ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπηρετεί στην παραμεθόριο τότε έχει επιπλέον ετήσιο όφελος της τάξεως των 360 ευρώ λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Συνολικό ετήσιο όφελος από όλες τις αυξήσεις: 2.124 ευρώ μικτά τον χρόνο.

Στο συνολικό όφελος υπενθυμιζουν οι κυβερνοντες πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο. 

…………

Η παραπάνω μισθοί που θα εφαρμοστούν  από 1-1-2024 σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Δεν πρόκειται για  ενιαία αξιοπρεπείς αύξηση, που να καλύπτονται οι απώλειες των μνημονιακών περικοπών και να διασφαλίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Να αυξάνεται  κλιμακούμενα ο βασικός μισθός με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, τα Μ.Κ, επίδομα σπουδών, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, παιδιών κ.λ.π.

Αυξάνεται κατ ελάχιστο ο βασικός μισθός για όλους,  ενισχύοντας όμως τις μισθολογικές ανισότητες σε βάρος των πολλών  δημοσίων υπαλλήλων. Ενισχύει κατά 30% το επίδομα θέσης ευθύνης, διαμορφώνοντας και με αυτό τον τρόπο ένα «ξεχωριστό σώμα- ελίτ» δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι όλο και ποιο κοντά στην διοικητική και πολιτική εξουσία, να ασκεί επιτελικό  ρόλο, υποταγμένο στους σχεδιασμούς των από πάνω και σε αντίθεση με την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που βλέπουν για άλλη μια φορά ο μισθός  να μην καλύπτει τις ανάγκες και να διασφαλίζει μια αξιοπρεπείς ζωή.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μέσα από συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τα σωματεία και την ΑΔΕΔΥ να  απατήσουν να υπάρξει η δυνατότητα για ενιαία  συλλογική σύμβαση εργασίας, μετά από διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ( δημόσιο) εργοδότη. Όχι στη μονομερή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Να διαμορφωθούν αιτήματα, που θα πρέπει να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων στο δημόσιο.

Όχι στους άνισους μισθούς μεταξύ των εργαζομένων. Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, παίρνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της εργασίας, τα χρόνια σπουδών και υπηρεσίας . Όχι  στο άνοιγμα ακόμα περισσότερο της μισθολογικής  αμοιβής μεταξύ των εργαζομένων και αυτών που κατέχουν θέση ευθύνης. Ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

 

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.