Με ενδιαφέρον αναμένουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το νέο μισθολόγιο.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ, νέο μισθολόγιο  από 1-1-2024 σε 550.000 εργαζόμενους στο δημοσιο ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής σε λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες και διαρροές, για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1-1-2024 θα επηρεάζει τις αποδοχές εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, υπουργεία, δήμους και περιφέρειες αλλά και ένστολους μέλη ΔΕΠ κλπ).

Πρόκειται για εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα περιλαμβάνει πενιχρή αύξηση, μακριά από τις ανάγκες για μια αξιοπρεπή ζωή, αφού οι περικοπές  των εργαζομένων στο δημόσιο τα χρόνια των μνημονικών πολιτικών ξεπέρασαν το 25% . Έγιναν περικοπές του 13-14ου μισθού, επιδομάτων, κ.λ.π.  

Όπως είναι γνωστό το μισθολόγιο στο δημόσιο, αποφασίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση, έχει χαρακτήρα εισοδηματικής πολίτικής, δεν είναι συλλογική σύμβαση και δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Δυστυχώς δεν προβλέπεται συλλογική σύμβαση εργασίας  για τους μόνιμους εργαζόμενους στο δημόσιο. 

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 830- 840 ευρώ.  Σήμερα σε ετήσια βάση, οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα για νεοεισερχόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανέρχονται σε 9.360 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα οι 14 μισθοί των 780 ευρώ οδηγούν σε ετήσιες αποδοχές 10.920 ευρώ

Και από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι ετήσιες αποδοχές για νεοεισερχόμενο εργαζόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο θα είναι μικρότερες από τον πενιχρό κατώτερο ετήσιο μισθό εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και αυτό γιατί στο δημόσιο  έχουν καταργηθεί και δεν καταβάλλονται  ο 13-14ος μισθός (Δώρα και επίδομα αδείας).

Με βάση τον εισαγωγικό μισθό των 830-840 ευρώ στην Υ.Ε κατηγορία θα προσδιορίζονται και οι εισαγωγικοί μισθοί του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου των κατηγοριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών.

Στα πλαίσια του νέου μισθολογίου θα αυξηθούν και επιδόματα, όπως οικογενειακά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης.  

Αναμένουμε να ακούσουμε εάν θα αυξηθούν το επίδομα ανθυγιεινής απασχόλησης και το χρονοεπίδομα. Αν θα δοθούν τα επιπλέον μισθολογικά κλιμάκια στα ΒΑΕ στους ΟΤΑ που προβλέπονται στο Ν. 3660/2008 και έχουν παγώσει, 12 χρόνια .   

Στα οικογενειακά επιδόματα, δημόσιοι υπάλληλοι με ένα παιδί από τις αρχές του έτους θα λαμβάνουν 70 ευρώ ( από 50), με δύο παιδιά 120 ευρώ (από 70) , με τρία παιδιά 170 ευρώ ( από 120) και με τέσσερα παιδιά 220 ευρώ (από 170).

 Η παροχή χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.

Η οικογενειακή παροχή δεν χορηγείται σε υπάλληλο με τέκνα τα οποία έχουν ίδια εισοδήματα είτε από την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος είτε από άλλη πηγή και υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ύψος του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε αυτή την περίπτωση η οικογενειακή παροχή παύει να καταβάλλεται για το οικονομικό έτος κατά το οποίο διαπιστώνεται η υπέρβαση του ως άνω ορίου.

 Αύξηση στο επίδομα θέσης ευθύνης  το οποίο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και περισσότερο από 50 ευρώ τον μήνα.

Το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται ότι θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, η ΑΔΕΔΥ θα απαιτήσει συναντήσεις με το υπουργείο οικονομικών, ενώ  στόχος της κυβέρνησης είναι να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους.

 Οι αυξήσεις θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, ενώ το "καθαρό" δημοσιονομικό κόστος θα περιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ καθώς στις αυξήσεις θα επιβληθούν κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.