Επιστροφή στο σκοτάδι οραματίζεται η κυβέρνηση: Ο Άδωνις θέλει να θεσμοθετήσει 16ωρη εργασία

 

Πριν μερικές ημέρες ψήφισαν στη βουλή, κυβέρνηση Ν.Δ  και ΠΑΣΟΚ την  απαράδεκτη διάταξη που εμμέσως καταργεί  το γενικό όριο συνταξιοδότησης  στα 67 έτη και το ανεβάζει στα 74 έτη, για όσους και όσες θα συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης ανέργων  και δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.  

(Το άρθρο αυτό -61-, ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», ενώ οι υπόλοιποι («Νίκη», «Ελλ. Λύση») καταψήφισαν. Και από την άλλη το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» σε κάποια άρθρα, ενώ άλλα τα υπερψήφισε, όχι όμως το 61 άρθρο).

Τώρα ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό «δίκαιο». Ο υπουργός έχει το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. 

Πρόκειται για νομοσχέδιο- εφιάλτη με πρόβλεψη για 16ωρη ημερήσια εργασία σε δύο εργοδότες και απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση μετά το πρώτο εξάμηνο «εάν δεν τα βρουν με τον εργοδότη»

 Τις άγριες αυτές διαθέσεις  κατά των εργαζομένων έδειξε ο αρμόδιος υπουργός εργασίας προαναγγέλλοντας σαρωτική νομοθεσία που διαλύει και τα τελευταία δικαιώματα… για το καλό τους.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται»…

…. Πηγαίνοντας την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό για την αγορά εργασίας, προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις «νέες οδηγίες της Κομισιόν» και έσπευσε να τονίσει ότι «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του στο ΣΚΑΪ,  αναφέρθηκε «στην εισαγωγή του θεσμού του δόκιμου εργαζόμενου», σύμφωνα με τον οποίο ένας εργάτης, μετά από εργασία έξι μηνών θα απολύεται χωρίς αποζημίωση εφόσον δεν τα βρει με τον εργοδότη του.

Σημειώνεται ότι στις  δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός δεν απέφυγε να αποδείξει ξανά ότι διακατέχεται από αντιαριστερή ιδεοληψία, λέγοντας ότι ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχέδιου «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς».

 Ο υπουργός, βέβαια, δεν βρήκε κάποια λέξη να πει για τις αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές, το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, την απουσία ελεγκτικών και προστατευτικών μηχανισμών, αλλά και τις εκρηκτικές συνθήκες ακρίβειας και οικονομικής κρίσης που εξαναγκάζουν πολλούς εργαζόμενους να δέχονται εξευτελιστικούς μισθούς και ωράρια εργασίας.

 

Η «άγνοια» του Άδωνη προκάλεσε τρικυμία

 Σε αναδίπλωση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης λίγο μετά τις δηλώσεις του που προκαλούν τους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας. 

Λίγο αργότερα, βεβαίως, ο υπουργός προσπάθησε να διορθώσει και να ανασκευάσει τις δηλώσεις του προκειμένου να μαζέψει τις αντιδράσεις, με μια δήλωση, καθώς επιχείρησε να χωρέσει 27 ώρες (16 ώρες εργασίας και 11 ώρες ανάπαυσης) μέσα σε ένα... 24ωρο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος». 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το τι ακριβώς ρύθμιση θα φέρει ο κ. Γεωργιάδης στο επικείμενο νομοσχέδιο.

Σφοδρές αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη προκάλεσαν αναστάτωση και καταιγισμό δηλώσεων και ανακοινώσεων, συνδικάτων, αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων.  

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στα νέα αντεργατικά  σχέδια του υπουργού εργασίας και της κυβέρνησης.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr

                                                                                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.