Βρετανικό Μουσείο: Νέες αποκαλύψεις για κλοπή χιλιάδων αρχαιοτήτων – μεταξύ των οποίων και ελληνικές


AP Photo/Sang Tan

Τεράστιο σκάνδαλο έχει προκληθεί στη Βρετανία καθώς οι συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την κλοπή αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας, από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Ο επιμελητής που θεωρείται υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές απολύθηκε χωρίς να έχει όμως συλληφθεί, ενώ το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει λίστα με τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί.

Νεότερες πληροφορίες από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η πώληση αρχαίων αντικειμένων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο είναι γνωστή εδώ και τρία χρόνια. Αλλοι αναφέρουν ότι μέσω της πλατφόρμας Ebay πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου, ενώ, όπως αποκαλύπτει η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ στην ΕΡΤ, «ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση ότι ο διευθυντής του Μουσείου πριν από 3-4 βδομάδες είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του».

Το Μουσείο απέλυσε τον επιμελητή του μουσείου για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου, Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν εκεί 30 χρόνια.

Ο γιος του Greg Higgs δήλωσε στους Τάιμς ότι ο πατέρας του «δεν έχει κάνει τίποτα» και έχασε τη δουλειά του και τη φήμη του άδικα. Το μουσείο είπε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου που θεωρείται υπεύθυνο, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των αντικειμένων που λείπουν ή την αξία τους, αν και αμφισβήτησε έναν αναφερόμενο αριθμό 80 εκατομμυρίων λιρών.

Ένας ειδικός αρχαιοτήτων μιλώντας στην Τέλεγκραφ είπε ότι άρχισε να υποψιάζεται όταν είδε ένα ρωμαϊκό κόσμημα στον ιστότοπο της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και εντόπισε τον πωλητή σε ένα τμήμα αρχαιοτήτων του μουσείου.

Times: Τα αντικείμενα που λείπουν «δεν είναι ασφαλισμένα»

Να συμβεί κάτι τέτοιο στο Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα και σημαντικά μουσεία στον κόσμο είναι σοκαριστικό, ακόμη και σε εμάς, επισημαίνει ο ειδικός ερευνητής κλεμμένων αρχαιοτήτων, Κρίστοφερ Μαρινέλλο, συμπληρώνοντας ότι το Μουσείο δεν ξέρει την έκταση της απώλειας του αυτή τη στιγμή. «Ο μόνος τρόπος να μάθουμε τι εκλάπη είναι συγκρίνοντας μία παλιά καταγραφή με μία νέα καταγραφή, αλλά τελικά θα πρέπει να ετοιμάσουν αυτή τη λίστα όσο και ντροπιαστικό θα είναι αυτό», τόνισε.

«Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει την εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε», απαντά στην ερώτηση της ΕΡΤ, ο Κρίστοφερ Μαρινέλλο και τονίζει: Αυτό το επιχείρημα που ακούμε από τους επαγγελματίες όλα αυτά τα χρόνια ότι τα πράγματα είναι πιο ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ότι είναι στην Ελλάδα, συγνώμη αυτό δεν είναι ακριβές. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα μοντέρνο μουσείο και μπορεί και αυτό να αντιμετωπίσει προβλήματα εκ των έχω ή με κλοπές αλλά τουλάχιστον ας σταματήσουμε να λέμε πόσο ασφαλές είναι το Μουσείο και πως τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν εκεί γι αυτό τον λόγο.

Από το 2020

Η βρετανική Telegraph γράφει ότι: «Το Μουσείο ενημερώθηκε για ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους που έβγαιναν στο ebay από το 2020»

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο διευθυντής του μουσείου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει όπως αποκαλύπτει η Βικτόρια Χίσλοπ στην ΕΡΤ: «Για μένα δεν ξέρω εάν είναι σύμπτωση αλλά ο διευθυντής 3-4 βδομάδες πριν, είπε ότι θα φύγει από το Μουσείο», δήλωσε.

Τα αντικείμενα που εθεάθησαν προς πώληση στο διαδίκτυο ήταν κυρίως από τη συλλογή Towneley,η οποία πειλαμβάνει ελληνορωμαϊκά τεχνουργήματα που δώρισε στο Μουσείο, ένας ιδιοκτήτης γης τον 18ο αιώνα.

Δημοσίευμα της Independent κάνει λόγο λεπτομέρειες για έως και 3 χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που αφαιρούνται πιθανά ακόμη και από το 2016.

Ο εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είπε στην ΕΡΤ: Εργαζόμαστε παράλληλα με το Βρετανικό Μουσείο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα – δεν υπάρχει καμία σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται.

Αναδημοσίευση από documento.gr - 17/8/2023
Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.