Οι μάστιγες του σημερινού κόσμου: Πόλεμοι- κλιματική αλλαγή

    Της Αντωνίας Πάνου

                                                                                Αναδημοσίευση




 Παρατεταμένοι καύσωνες, φαινόμενα των καιρών

Εκτός από τους πολέμους, εξάρχοντος του πολέμου στην Ουκρανία, παρατεταμένοι καύσωνες σε συνδυασμό με καταστροφικές πυρκαγιές, ραγδαίες βροχοπτώσεις  και πλημμύρες είναι τα φαινόμενα των καιρών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Κίνα καταγράφει μια άνευ προηγουμένου θερμοκρασία στους 52,2 βαθμούς Κελσίου η Καλιφόρνια στους 56,5 βαθμούς. Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι  ο περασμένος Ιούνιος ήταν μακράν ο θερμότερος που είχε καταγραφεί ποτέ  και στη συνέχεια η πιο θερμή ημέρα στα χρονικά καταγράφηκε στις αρχές Ιουλίου.

Η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν είχαν την περασμένη  χρονιά τις πιο καταστροφικές πλημμύρες και καταρρακτώδεις βροχές , με ισχυρό αντίκτυπο  στον ανθρώπινο παράγοντα, σε οικοδομές  και σε καλλιέργειες, ενώ σε όλο το Νότο  της Ασίας και της Αφρικής  ανεβαίνει συνεχώς  η στάθμη των Θαλασσών από τη διαστολή τους λόγω καύσωνα και λυώσιμο των παγετώνων. Ολόκληρες περιοχές εξαφανίζονται και οι κάτοικοι χάνουν τις ζωές, το βιος και τις καλλιέργειές τους.

Η Ιαπωνία εξέδωσε τη Δευτέρα προειδοποιήσεις για θερμοπληξία σε 32 από τους 47 νομούς της, (θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 41,1°C του 2018). Καταρρακτώδεις βροχές μαστίζουν τη χώρα.

Την Τρίτη,11.07.2023 ο ΟΗΕ κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για πιο έντονους καύσωνες, προτρέποντας όλους να κάνουν τα δικά τους "σχέδια για την καταπολέμησή τους". "Ο αριθμός των ταυτόχρονων κυμάτων καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο έχει εξαπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980. Η τάση αυτή δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης", σημείωσε εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) των Ηνωμένων Εθνών. «Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες (...) επειδή ο οργανισμός αδυνατεί να ανακάμψει», γεγονός που «οδηγεί σε αύξηση των καρδιακών προσβολών και των θανάτων».

΄Ολο το  Βόρειο ημισφαίριο από τον Καναδά και την Αμερική, μέχρι τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική πλήττεται αυτή τη στιγμή από τις πιο θερμές ημέρες που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη.

Στις Νότιες χώρες της Ευρώπης παρατηρούνται καύσωνες άνω των 40ο C

Στην Ισπανία, η θερμοκρασία έφτασε τους 45,3°C στο Φιγκέρες, στην Καταλονία, και τους 43,7°C στις Βαλεαρίδες Νήσους. Ο νότος της χώρας ήταν επίσης αποπνικτικός. Πυρκαγιά έχει καταστρέψει 3.500 εκτάρια στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων.

Στη Νοτιοανατολική Γαλλία οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν  σε πολλές πόλεις τους 10°C βαθμούς πάνω από το κανονικό. Με πυρκαγιές και αναμονή πλημμυρών .

Στην Ιταλία  από άκρη σε άκρη εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες με 44°C στη Ραγκούσα στη Σικελία . Και παντού δασικές πυρκαγιές .

Αλλά εδώ η Ελλάδα κρατάει τα πρωτεία.  Από 14.07.2023  έχουμε τους μεγαλύτερους και πιο παρατεταμένους καύσωνες από ποτέ (επάνω από 44°C –σε πολλές περιοχές). Παράλληλα τις πιο παρατεταμένες δασικές -κυρίως πυρκαγιές που έκαψαν σπίτια, καλλιέργειες, παραγωγικές εγκαταστάσεις.,

΄Eως  24.07.2023 οι κυριώτερες φωτιές έκαψαν

116.               000 στρέμματα στα Δερβενοχώρια.  
12.000
 στρέμματα στο Λουτράκι
39.000  στρέμματα στη φωτιά του Νέου Κουβαρά. 
145.000 στρέμματα στη Ρόδο. 
10. 000 στρέμματα στην Κάρυστο. 
20 .000 στρέμματα στην Κέρκυρα.

 Συνολικά  342.000 στρέμματα κάηκαν σε 10 ημέρες.

 Λευτέρης Διαμιανίδης /ΙΝΤΙΜΕ-  Κλιματικός (πρoς)φυγάς από  Φωτιά στη Ρόδο . 22.07.2023

 

Γιατί όλα αυτά ; Γιατί οι καταστροφικές πυρκαγιές και η καταστροφή του περιβάλλοντα και  όλου του έμβιου πληθυσμού στην Ελλάδα και τον πλανήτη;

Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό.

Έχει ένα γενικό παράγοντα που είναι η συνεχής υπερθέρμανση του πλανήτη  που είναι η βάση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι το μέσον του 19ου αιώνα, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επί της γης ήταν σε σταθερά πλαίσια. ΄Από το 1850 και μετά (μετά δηλ. τη βιομηχανική επανάσταση) η χρήση κυρίως του κάρβουνου και στη συνέχεια του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού οδήγησε στην υπερθέρμανση. Πιο έντονα μετά το 1970.

Η μαζική καύση ορυκτών καυσίμων για τη λειτουργία μηχανών εσωτερικής καύσης όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για αλόγιστη εξυπηρέτηση των δημιουργημένων,  χρήσιμων  ή επίπλαστων αναγκών  των ανθρώπων (αυτοκίνητο, αεροπλάνο, υπερδιαστημικά οχήματα, πολεμικά όπλα)

Ακόμα λόγω των εκπομπών ρύπων από τις βιομηχανίες και όλες τις παραπάνω αναφερόμενες μηχανές εσωτερικής καύσης και τις σύγχρονες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις δημιουργήθηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου που επιτείνει την υπερθέρμανση και τη ρύπανση του πλανήτη.

Μόλις πρόσφατα έγινε κοινά αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα ότι αυτή η κλιματική αλλαγή και η απορρέουσα περιβαλλοντική καταστροφή  δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά έχει ανθρωπογενή αίτια. (οι φυσικοί συντελεστές της αύξησης της θερμοκρασίας –η ακτινοβολία του ήλιου και τα ηφαίστεια– είναι εξαιρετικά ελάσσονος σημασίας ενώ στα ανθρωπογενή πρέπει να προσθέσουμε και τους πολέμους)

Πρώτο και βασικότερο ανθρωπογενές αίτιο που συνοψίζει όλα τα υπόλοιπα είναι ο εγκατεστημένος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης –ο καπιταλιστικός.   Ιδιαίτερα σήμερα το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, χρησιμοποιεί όλες τις  κρίσεις ως ευκαιρίες για την άντληση όλο και μεγαλύτερου κέρδους. 

Οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και χρηματοβιομηχανικά συμπλέγματα το ομολογούν ευθαρσώς. Στην επιστολή του προς τους διευθύνοντες συμβούλους το 2020, ο Λάρυ Φινκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μπλακ Ροκ , της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, διακήρυξε ότι "ο κλιματικός κίνδυνος είναι πολύτιμη επενδυτική ευκαιρία". Ο ίδιος ο Φινκ έχει δηλώσει : «Δεν είμαστε περιβαλλοντολόγοι. Είμαστε καπιταλιστές. Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε φερέγγυοι απέναντι στους επενδυτές πελάτες μας»

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο για τη Μπλακ Ροκ , αλλά και για ορισμένες από τις μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως εταιρείες του κόσμου, η κλιματική κρίση είναι μια κατάσταση win-win-win.

Εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν ελάχιστη ή καθόλου δράση, αυτές οι εταιρείες θα κερδίσουν απλά συνεχίζοντας να κάνουν αυτό που ήδη κάνουν. Οι εταιρείες θα επενδύσουν σε πράσινες βιομηχανίες και τεχνολογίες και θα πουλήσουν επενδυτικά προϊόντα "περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης" σε όσους θέλουν να αισθάνονται καλύτερα για το πώς τα χρήματά τους βγάζουν χρήματα. Αλλά οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν επίσης να επενδύουν στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα και να προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες που αγκαλιάζουν τις βρώμικες βιομηχανίες. Αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση θα κρυφτούν πίσω από το προσωπείο του «ενδιαφερόμενου» για την κλιματική αλλαγή, με στόχο τον επηρεασμό κυβερνητικών στελεχών και στελεχών διεθνών οργανισμών.

Οι κυβερνήσεις λειτουργούν παγκοσμίως υπέρ αυτών των εταιρειών και όσο τα κράτη είναι λιγότερο αυτόνομα τόσο αδιαφορούν περισσότερο για το γενικό συμφέρον, το συμφέρον των λαών, και δεν λαβαίνουν κανένα μέτρο προστασίας και πρόληψης στο περιβάλλον. Συμβαίνει γενικά σε όλα τα κράτη όχι μόνο του Νότου της Ευρώπης όσο και ολόκληρης της Μεσογείου.

 

             Μπεχράκης /πρόσφυγας από τον πόλεμο της Συρίας - 2013

 

Αυτό στην Ελλάδα (μεταξύ πολλών άλλων) σημαίνει για τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλων των προηγούμενων:

Πλήρης υποδούλωση στις ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό μπλοκ και το ΝΑΤΟ.

Πλήρης υποδούλωση στο μεγάλο κεφάλαιο: το χρηματοπιστωτικό , το βιομηχανικό, της ναυσιπλοϊας (θαλάσσια και μέσω ποταμών   μεταφορά ανθρώπων και φορτίων) , το κατασκευαστικό  κ.λπ.

Τεράστιες αμυντικές δαπάνες: ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν το  3,46 %,  η Ελλάδα διαθέτει το  3,54%  του ΑΕΠ. Από αυτό το 45,3% αφορά δαπάνες για εξοπλισμό.

Μεγάλη φορολογία της έγγειας περιουσίας, των άμεσων αλλά ιδιαίτερα έμμεσων φόρων των μικροαστικών στρωμάτων , των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Μεγάλη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Απομείωση του κόστους των κοινωνικών πολιτικών υπηρεσιών με την ελαχιστοποίηση του προσωπικού, την αναδιοργάνωσή τους με μετατάξεις ιδιαίτερα σε σώματα ασφαλείας και την αδιαφορία για τη λήψη μέτρων πρόληψης σε όλους τους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος -ρύπανση ατμόσφαιρας, υδάτινων οικοσυστημάτων, δασικών κλπ. (καθαρισμού δασών, πρόληψης,   δασοπυρόσβεσης, έλλειψη σχεδίων, προγραμματισμού δράσης και κατάλληλου προσωπικού κλπ)

Η μόνη κυβερνητική απάντηση στις πυρκαγιές είναι «Εκκενώστε» δίχως να λαμβάνεται υπ΄όψη η συγκεκριμένη κατάσταση. Χωρίς επαρκή μέσα, χωρίς οργάνωση και σχέδιο. «Μέχρι νάρθουν… τα αεροπλάνα.» Η πανάκεια.. Όμως οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τα σπίτια τους, τα ζώα τους, το βιος τους, τις καλλιέργειες τους, τις βιοτεχνικές τους εγκαταστάσεις. Καταστρέφεται το μοντέλο επιβίωσης τους στηρίζεται στον τουρισμό. Γίνονται κλιματικοί πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.

Τι φταίει πέρα από τη διαπίστωση ως κύριας αιτίας  του καπιταλισμού;

Οι «ιθύνοντες» και «κατέχοντες» έχουν επιτύχει μέσω της παροχής  ελλιπούς παιδείας στη  νεολαία και της προπαγάνδας των ΜΜΕ να εμπλέξουν όλους μας   σε ένα μοντέλο κατανάλωσης – υπερκατανάλωσης, που όχι μόνο ενισχύει –αλλά αποτελεί τη βάση της επικυριαρχίας τους. ΄Εχουμε ένα Τρόπο  ζωής και Κατανάλωσης που βαίνει ταχύτατα ενάντια στην επιβίωση του πλανήτη και του ανθρώπινου είδους ξεκινώντας από τις περιοχές των φτωχών ή των μη πολύ πλούσιων. 

Η σημερινή κρίση δεν οφείλεται μόνο στην επιδίωξη του μεγίστου κέρδους από τη μεριά των «κατεχόντων» αλλά και στη συμμετοχή όλων μας στις επιδιώξεις τους μέσω της κακέκτυπης μίμησης τους , της  υπερκατανάλωσης,  του άμετρου ατομικισμού , της πληθώρας των άχρηστων  υλικών αγαθών, των άχρηστων τουριστικών αεροπορικών  ταξιδιών, των ΙΧ αυτοκινήτων –αντί  των επαρκών δημοσίων μέσων συγκοινωνιών και μεταφοράς–, της κατάρρευσης των βασικών αξιών της βιομηχανικής εποχής (εργασία, ήθος,  αλληλεγγύη, συλλογικότητα, ανθρωποκεντρικός πολιτισμός κ.α)

Πως είναι δυνατό να παλέψουμε ενάντια σε  αυτή τη ασυνείδητη συμπεριφορά των ανθρώπων;

Δεν είναι αγώνας ενάντια στον ορατό κεφαλαιοκράτη μόνο και τις κυβερνήσεις του,  αλλά  και στον αόρατο ενσωματωμένο εχθρό μέσα μας .΄Ολες οι σύγχρονες κατακτήσεις πρέπει να επιστρατευτούν για να τα βγάλουμε πέρα. Και πριν απ΄όλα, όλοι εμείς  να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του  ζητήματος για να μπορέσουμε να το ερμηνεύσουμε και να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο. ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ βάσει της επικρεμάμενης απειλής του Αφανισμού του Πλανήτη τίθεται επειγόντως επί τάπητος…

 Πηγές: Διαδικτυακές εκδόσεις Le Monde

Αναδημοσίευση από το kommon.gr

                                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.