Νύχτα αγωνίας για τα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη


Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης • Εννέα εκκενώσεις οικισμών, καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες • Οκτώ πυροσβέστες στο νοσοκομείο.

Αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όσοι συμμετέχουν στις δύσκολες μάχες με τα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα, αποτελούν τον μεγαλύτερο αποτρεπτικό παράγοντα και θα δοθεί μεγάλος αγώνας για να περιοριστούν τα μέτωπα και να μην απειληθούν εκ νέου κατοικίες και περιουσίες.


Στα σημεία επιχειρούν 198 πυροσβέστες με δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη.

Παράλληλα, όμως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, γίνονται προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.


Καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάντως, αναφέρουν ότι σε πολλά σημεία της περιοχής δεν λειτουργούν οι κρουνοί, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να ανεφοδιαστούν με νερό.


Εννέα εκκενώσεις οικισμών

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί από χθες συνολικά εννέα μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα σήμερα. Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.



Οκτώ άτομα στο νοσοκομείο

Να σημειωθεί ότι από τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα έχουν τραυματιστεί επτά πυροσβέστες κι ένας εθελοντής. Πέντε διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με αναπνευστικά προβλήματα, ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Αν και ακόμη δεν μπορεί να γίνει σωστή καταγραφή των ζημιών, μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι κάηκαν εννέα σπίτια και μια εκκλησία σε χωριά του δήμου Τραϊανούπολης, ενώ πολλά ακόμη έχουν υποστεί καταστροφές. Η κατάσταση στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ωστόσο, είναι δραματική με κόπους μιας ζωής να έχουν γίνει στάχτη.

Μέτωπο και στη Ροδόπη

Πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Φανάρι Ροδόπης, με τις πληροφορίες να είναι προς το παρόν συγκεχυμένες.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστικη Υπηρεσία στο μέτωπο της Διαλαμπής καίγονται καλάμια ενώ επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνη ώστε να την θέσουν υπο έλεγχο.


Αναδημοσίευση από efsyn.gr - 20/8/2023
Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.