ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 έφυγε από τη ζωή ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΉΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΠΟΣ!
Ο Κώστας Κάππος γεννήθηκε το 1937 στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας. Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια σε ηλικία 18 ετών οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λογιστής. Κατά διάρκεια της δικτατορίας, εξορίστηκε στη Γυάρο και στην Λέρο, ενώ με την επιστροφή του από την εξορία διατέλεσε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ.
Το 1974 συλλαμβάνεται και βασανίζεται από το ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Τα βασανιστήρια στη χούντα ήταν σκληρά, φανερώνοντας τα κτηνώδη ένστικτα των βασανιστών του. Ήθελαν να τον τελειώσουν. Φυσικά, πολιτικά και κυρίως ηθικά. Δεν μπόρεσαν όμως, δεν τα καταφέραν.
Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ το 1974 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1989.
Αρχικά το 1974 με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς μαζί με τους Χαρίλαο Φλωράκη, Γρηγόρη Φαράκο, Μίνα Γιάννου, Δημήτρη Γόντικα από την πλευρά του ΚΚΕ. Τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μπάμπη Δρακόπουλο από την πλευρά του ΚΚΕ Εσωτερικού και από την πλευρά της ΕΔΑ ο Ηλίας Ηλιού.
Για τελευταία φορά ήταν βουλευτής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ενιαίου Συνασπισμού το καλοκαίρι του 1989.
Τον Ιούνιο του 1989 δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ενιαίος Συνασπισμός στον οποίο συμμετείχε και το ΚΚΕ, σχημάτισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη, στέλεχος της Ν.Δ.
Ο Κώστας Κάππος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη βουλή ότι καταψήφισε την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Η τοποθέτηση του προκάλεσε αίσθηση: «Ψήφισα λευκό γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία (...) Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για τo ΚΚΕ (...) Το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές "εκσυγχρονιστικές θέσεις" (...) Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό (...) Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ (...)».
Ο Κώστας Κάππος μαζί με πολλά ακόμα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όπως ο Γιώργος Γράψας, ο Κώστας Τζιαντζής, ο Κώστας Μπατίκας, ο Θανάσης Σκαμνάκης, η Νάντια Βαλαβάνη, συμβάλλει στην ίδρυση του Νέου Αριστερού Ρεύματος - ΝΑΡ.
Από το ΝΑΡ αποχώρησε μετά τη 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη το 1991, μαζί με τον Κώστα Μπατίκα και δημιούργησαν την πολιτική οργάνωση Κομμουνιστική Ανασύνταξη.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και διετέλεσε μέλος της διοίκησης του ΚΜΕ. Θεωρητικά ενεργός, ανήσυχος και πάντα παρών στους λαϊκούς αγώνες μέχρι την τελευταία του πνοή.
Σπουδαίο είναι το θεωρητικό έργο του Κώστα Κάππου.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σειρά άρθρων, συνεντεύξεων, μελετών και βιβλίων. Συμβολή στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας εκτός των άλλων, αποτελούν και δύο από τα πιο πρόσφατα έργα του, όπως είναι το βιβλίο – μελέτη «Κριτική του Σοβιετικού κοινωνικού σχηματισμού» (2000) για το οποίο δέχτηκε σκληρή και με άσχημους χαρακτηρισμούς κριτική από το ΚΚΕ, καθώς και το βιβλίο «Η Επανάσταση που έρχεται» (2007).
«Ονομάζεται Κώστας Κάππος, είναι 37 ετών πατέρας ενός ανήλικου αγοριού. Στις 25 Απριλίου 1968 το απόγευμα συνελήφθη. Κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια ένα μήνα και μετά οδηγήθηκε στο Διόνυσο. Βασανίστηκε ένα μήνα εκεί και τον ξανάφεραν στην Ασφάλεια Αθηνών, από όπου οδηγήθηκε στη Λέρο. Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε εις βάρος του. Κανένας μάρτυρας δεν τον κατάγγειλε για τίποτα. Η δουλειά του ήταν λογιστής. Αρτιμελής, καλοφτιαγμένος, από τη φύση του. Το μόνο που δεν ήξερε ήταν η αντοχή του. Αυτή την δοκίμασε στον Διόνυσο και αργότερα στο Μπογιάτι. Όσοι τον ήξεραν πριν, είδαν ότι τόσο η φυσιογνωμία του, όσο και η διάπλαση του είχαν αλλοιωθεί. Τα βασανιστήρια είχαν αλλοιώσει τη διάπλαση και τη μορφή του. Δεκαέξι βασανιστές, εκτός από εκείνους που έδιναν μόνο ξύλο, όργωσαν κυριολεκτικά το κορμί του. Νοσηρές διάνοιες, σατανικοί εφευρέτες. Τέσσερεις στο Διόνυσο, 12 στο Μπογιάτι. (…) 500 περίπου (οι) ώρες βασανιστηρίων, που συνολικά πέρασε σε μπουντρούμια, φυλακές, στα κρατητήρια και στις απομονώσεις (…)».
Ο Κώστας Κάππος πέθανε σε ηλικία 68 ετών, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2005.
Από το 2008 υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους να δοθεί το όνομα του Κώστα Κάππου σε δρόμο της πόλης
Οι τοπικοί άρχοντες το αρνούνται 15 χρόνια τώρα.
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια