Διατροφή και στέγαση αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

 Η ακρίβεια και το ακριβό ενοίκιο τσακίζουν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.

  

Η ακρίβεια  σε βασικά αγαθά  απαραίτητα για την διαβίωση, όπως τα τρόφιμα και η στέγαση δημιουργούν  τα μεγαλύτερα προβλήματα στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και πολύ περισσότερο των λαϊκών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια  και η στέγαση τσακίζει τα νοικοκυριά και εξανεμίζει το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και  η κυβέρνηση θεωρεί την ακρίβεια δήθεν «εισαγόμενη», οι 6 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα -13 εως 17/9/2023  από την PulseRC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε ποσοστό 57%  απαντούν ότι είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας», ενώ σε ποσοστό 38% ότι είναι κυρίως «διεθνές θέμα». 

Τα ενοίκια για τη στέγαση είναι πανάκριβα, αφού για ένα δυάρι 50-55 τ. μ σε Βύρωνα και Παγκράτι χρειάζεσαι  450 - 500 ευρώ το μήνα.

 

Τις νέες συνθήκες ακρίβειας αποτυπώνει η ετήσια έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες των νοικοκυριών. Τα στοιχεία αφορούν το 2022 και δείχνουν το πως έχει επηρεάσει η εκτεταμένη ακρίβεια τους πολίτες και τα λαϊκά νοικοκυριά , αναγκάζονται να κάνουν περικοπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2022, ανήλθε στα 19.204,08 ευρώ (1.600,34 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 12,7%, σε σχέση με το 2021, ενώ το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.289 ευρώ το μήνα. Η  μέση ετήσια δαπάνη το 2022 ήταν μειωμένη κατά 24,5% σε σχέση με το 2008 και κατά 18,2% σε σύγκριση με το 2010.

  

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 50% των δαπανών εξαντλείται σε τρεις κατηγορίες: στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,9%), στη στέγαση (14,5%) και στις μεταφορές (13,3%).

Παράλληλα, διψήφια αύξηση καταγράφουν οι δαπάνες για κρίσιμα είδη διατροφής, όπως κρέας (11,1%), λαχανικά (10,0%), αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (9,2%).

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ανατιμήσεις οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης σε προϊόντα όπως  ελαιόλαδο, -10,8%, γιαούρτι, -7,0%, ψάρια, -6,7% και γάλα, -,5%. 

Tο μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορά:

-στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,9%),

-στη στέγαση (14,5%) και

-στις μεταφορές (13,3%),

ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εκπαίδευσης

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2021), παρουσιάζεται σε:

-εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (30,9%),

-αναψυχή και πολιτισμό (30,3%), 

-μεταφορές (17,8%),

ενώ η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις επικοινωνίες (5,3%).

Δαπάνες για διατροφή

Όσον αφορά στις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2021), παρατηρείται αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), στα παρακάτω είδη:

-κρέας (11,1%),

-λαχανικά (10,0%),

-λοιπά είδη διατροφής (9,9%),

-αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (9,2%),

-γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (7,9%),

-έλαια και λίπη (3,8%),

-μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (2,5%),

-ψάρια (1,8%) και φρούτα (1,3%)

 

                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.