Πέθανε ο Χρόνης Αηδονίδης, ο μεγάλος δάσκαλος της Θρακιώτικης και παραδοσιακής μουσικής

   

Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου σε ηλικία 95 χρονών ο  Χρόνης Αηδονίδης. Μεγάλος ερμηνευτής της Θρακιώτικης και παραδοσιακής μας μουσικής

Την είδηση του θανάτου του μεγάλου Εβρίτη έκανε γνωστή ο Απόστολος Ευφραιμίδης, Πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης (ΑΜΠΧΑ).

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε  στην Καρωτή Διδυμοτείχου στις 23 Σεπτεμβρίου 1928. Γιος ιερέα διδάχτηκε από νωρίς την βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του και αργότερα μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής από τη μητέρα του, που του εμφύσησε την αγάπη για την θρακιώτικη μουσική παράδοση. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο εκπροσωπώντας το θρακιώτικο τραγούδι και την ευρύτερη λαϊκή μουσική μας παράδοση. Κορυφαία τιμητική διάκριση ήταν η απονομή του Οφφικίου του «Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Η σύζυγος του Φωτεινή δημιούργησε το μουσικό οικογενειακό και καλλιτεχνικό αρχείο του, «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης (ΑΜΠΧΑ)» και είναι προσβάσιμο σε όποιον επιθυμεί να μελετήσει το έργο του.

Το τεράστιο έργο του μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τέσσερις λέξεις: 

Διέσωσε – Διαμόρφωσε – Δημιούργησε – Δίδαξε
Διέσωσε τη μουσική παράδοση της Θράκης όπως τη βίωσε, αλλά και όπως τη διδάχθηκε από την καλλίφωνη μητέρα του Χρυσάνθη.

 Όλος αυτός ο μουσικός πλούτος της Θράκης καταγράφηκε από τον κορυφαίο λαογράφο Παντελή Καβακόπουλο, ο οποίος σε ένα από τα βιβλία του «Τραγούδια της βορειοδυτικής Θράκης» αναφέρει πως κατά τα έτη 1951-1952 κατέγραψε περισσότερα από εκατό τραγούδια της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Θράκης από το Χρόνη Αηδονίδη και τη μητέρα του.

Σήμερα ο Χρόνης Αηδονίδης έχει μια πλούσια δισκογραφία (πλέον των 500 τραγουδιών), με τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά τα τραγούδια τα κατέγραψε δισκογραφικά δύο φορές, καθώς, όπως έλεγε ο ίδιος, τα τραγούδια αυτά καταγράφηκαν για πρώτη φορά δισκογραφικά στην Αθήνα, κυρίως τις δεκαετίες 60-70, κάτω από κακές συνθήκες με πίεση χρόνου εκτελέσεων, με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες παραγωγής και κυρίως με τη συνεργασία άριστων μεν επαγγελματιών μουσικών οι οποίοι όμως ήταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εκφράζουν και δεν αντιπροσωπεύουν το χρώμα, το ύφος και την πολυμορφία που παρουσιάζεται στη Θράκη, ούτε μπορούν να συγκριθούν με το πρωτογενές υλικό των ντόπιων μουσικών.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.​

                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.