ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Έγκλημα πολέμου με εκατοντάδες νεκρούς σε νοσοκομείο της Γάζας

 

  Πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί                                               (AP Photo/Abed Khaled)

Το μακελειό με τους εκατοντάδες νεκρούς σε νοσοκομείο της Γάζας δημιουργεί νέα δεδομένα στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής 


Εκατοντάδες οι νεκροί και τραυματίες από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα και στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι. Οι πρώτες πληροφορίες, από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα μιλούν ακόμη και για 500 νεκρούς, από τη βόμβα που έπεσε στον αύλιο χώρο του αραβικού νοσοκομείου, ενώ οι νεκροί στο σχολείο της UNRWA είναι τουλάχιστον έξι, αν και εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα. Οι επιθέσεις έγιναν στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία, τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών στην πόλη της Γάζας, ενώ εκατοντάδες φέρονται να είναι και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Ουαέλ Αλ-Νταντού, μετά το βομβαρδισμό έχουν προκληθεί πολλές πυρκαγιές και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.  

«Οι οικογένειες είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, είτε είχαν πάει εκεί για να θεραπευθούν, ενώ καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι έφταναν στο νοσοκομείο. Περίπου 2.000 άτομα ήταν στο νοσοκομείο, το Ισραήλ χρησιμοποίησε έναν συγκεκριμένο τύπο πυραύλων για να στοχεύσει αυτό το νοσοκομείο, ο πύραυλος στόχευε ανθρώπους σε πολύ συγκεκριμένο τρόπο», είπε.  

«Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να περιγραφεί, αυτό που βλέπουμε είναι συγκλονιστικό», πρόσθεσε. Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, τότε η επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι θα είναι μακράν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που έγιναν από το 2008. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα σχολεία και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνονται στόχοι.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, η επίθεση στο νοσοκομείο δεν έχει προηγούμενο.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ γίναμε μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Μπασάλ.

«Έγκλημα πολέμου»

Για έγκλημα πολέμου μίλησε ο Νεμπάλ Φαρσάκ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, έχοντας υπακούσει στην ισραηλινή απαίτηση για εκκένωση, αλλά δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν νότια.

Τριήμερο πένθος στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος για τους νεκρούς της επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς, Τουλκαρέμ και Τζενίν για να διαμαρτυρηθούν για την πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο.

 Από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι «δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την έκρηξη» και πως «θα ερευνήσουν το θέμα».

ΠΗΓΕΣ: nonews-news.com, efsyn.gr

                                              Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.