ΒΥΡΩΝΑΣ: Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Όπως έρχεστε στον Βύρωνα από το Παγκράτι

                          Για το άγαλμα του λόρδου Βύρωνα                                                           

           ΑΠΟΨΗ 

          Της  Φωτεινής Καλδάνη

 Όπως έρχεστε στον Βύρωνα από το Παγκράτι, σηκώστε το βλέμμα από τον δρόμο, κοιτάξτε μπροστά σας και απαντήστε με το χέρι στην καρδιά: Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αγνοήστε τα πανώ που βρίσκονται πίσω του, και αναλογιστείτε αυτή τη σύνθεση μόνη της: Ένα αγαλμα δυσδιάκριτο που παραπέμπει σε ξύλινο ξόανο, τοποθετημένο σε βάθρο όγκου δυσανάλογου με τις διαστάσεις του, στη μέση μιας υπερυψωμένης τσιμεντένιας έκτασης, να θέλει να παίξει το ρόλο του εμβλήματος της πόλης.

Πως σας φαίνεται;

Έχουν επισημανθεί και παλιότερα από το μπλογκ άλλα ζητήματα σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου που κατέληξαν στο αντικείμενο της φωτογραφίας.

Η αισθητική του πράγματος όμως, όσο κι αν η όποια θεώρηση είναι υποκειμενική, δεν μπορεί να παραβλέπεται. Ένα καλλιτεχνικό δημόσιο έργο πρέπει να αποτελεί αντικείμενο καλλιτεχνικού διαγωνισμού (διάβασε κανείς κάτι;) και να τύχει αρμοδίως έγκρισης, όχι να παίρνουμε γουρούνι στο σακκί επειδή μας το δώρισαν.

Αφού ο Δήμος μας έκανε την καρδιά περιβόλι με τα γκράφιτι με τις τρομαχτικές κεφαλές στην Καραολή – Δημητρίου και στο κολυμβητήριο, αφού πλήρωσε τον φημισμένο γκραφιτά για να κάνει μια αρπαχτή στον τοίχο έξω απο το Lidl (είναι κανείς που δεν παρατηρεί πρώτα το γνωστό σαμπουάν στην τοιχογραφία;), έρχεται τώρα να μας αποτελειώσει το ηθικό με το άγαλμα του λόρδου Βύρωνα.

Ευτυχώς που για την ώρα η αναρχική συλλογικότητα της πόλης του φόρεσε την παλαιστινιακή μαντήλα, τουλάχιστον να χρησιμεύσει σε κάτι.

 

Βύρωνας, 19.11.23

 

                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.