ΒΥΡΩΝΑΣ: Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την έμφυλη & ενδοοικογενειακή Βία της Δ.ΕΠ.ΙΣ Δήμου Βύρωνα

 Η βία κατά γυναικών, παιδιών, ανδρών  αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η έμφυλη,  η  ενδοοικογενειακή και  γενικότερα η βία, όπου και αν συντελείται  έχει σοβαρή επίδραση στην ζωή του θύματος. Προκαλεί  βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική βλάβη.

1 στις 3 γυναίκες θα βιαστεί, εξαναγκαστεί σε σεξουαλική πράξη ή θα κακοποιηθεί με κάποιο άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια της ζωής της.  Ο ετήσιος αριθμός καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία το 2021 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 54.8% σε σχέση με το 2020. 

Αυξάνονται οι γυναικοκτονίες.

  Η Ελλάδα είχε την υψηλότερη αύξηση στις γυναικοκτονίες το 2021 με αύξηση 187,5%, καθώς από  8 περιστατικά το 2020 καταγράφηκαν 23 το 2021. 

 

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου υφίσταται βία συχνά παλεύουν με μια σειρά από συναισθηματικά προβλήματα και ως συνέπεια με προβλήματα συμπεριφοράς. Δυστυχώς, η βία είναι κυκλική, και τα παιδιά που τη βιώνουν είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν θύματα ή δράστες ως ενήλικες.


Έχουν καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές, συμπεριφορές έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβισμού και ψυχολογικής κακοποίησης σε χώρους εργασίας. 

Η εργασιακή βία, μπορεί να έχει περισσότερο ευθεία επιθετική μορφή, οπότε και γίνεται εύκολα αντιληπτή από το θύμα. Βία είναι και η απόλυση εργαζομένης/ εργαζόμενου γιατί  φέρνει βίαια βλαπτικές κοινωνικές, ψυχικές  και οικονομικές  ανατροπές στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, η βία μπορεί να έχει και μια συγκεκαλυμμένη, δυσδιάκριτη μορφή χρόνιας παρενόχλησης και μ να συμπεριλαβάνει μια ομπρέλα κακοποιητικών συμπεριφορών, που παρατηρούνται στο χώρο εργασίας με συστηματικότητα και διάρκεια.

Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην αντιμετώπιση της έμφυλης και γενικότερα της βίας.  

Η χρηματοδότηση και στηρίξει των κρατικών δομών- που δεν επαρκούν- για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο και να παρέχουν στήριξη στα θύματα  της έμφυλης βίας, δεν ήταν στην προτεραιότητα διαχρονικά των κυβερνήσεων και δεν είναι και της σημερινής κυβέρνησης.

Ακόμα και το  σημερινό ανεπαρκές  νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και  οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  δεν εφαρμόζονται.  

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων  και του δήμου Βύρωνα είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να παρέχουν την αναγκαία στήριξη και  βοήθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα αστυνομικά τμήματα όπως και του Βύρωνα, δεν είναι επανδρωμένα με το ανάλογο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν και τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας και γενικότερα την βία στις γειτονιές. Δεν μπορούν  να συνδράμουν στην προστασία των ατομικών  δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν έχουν την γνώση και την κουλτούρα για να  ασχοληθούν με την αντιμετώπιση της έμφυλης, ενδοοικογενειακής  και γενικότερα της βίας και να παρέχουν πράγματι προστασία στα θύματα. Τις περισσότερες φορές τα  θύματα δεν απευθύνονται στα αστυνομικό  τμήμα γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα στηριχθούν και δεν θα βοηθηθούν. Είτε  γιατί δεν γνωρίζουν, είτε  γνωρίζουν  αλλά δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν, είτε δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία της ομολογουμένως δύσκολης διαχείρισης της προστασίας του ατόμου που υφίσταται  έμφυλη, ενδοοικογενειακή  και γενικότερα  βία. Εξάλλου για τις  κυβερνήσεις η αστυνομία  έχει  άλλες προτεραιότητες, όπως την καταστολή διαδηλώσεων, τη φύλαξη υψηλών προσώπων κλπ


 Τα θύματα της έμφυληςενδοοικογενειακής βίας τις περισσότερες   φορές δεν μιλούν.

 

Κυριαρχεί ο φόβος, η ντροπή και λόγο της έλλειψης εμπιστοσύνης ότι μπορούν να βοηθηθούν για να ξεφύγουν από τη βία.


 

 
 
Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ) και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας  του Δήμου Βύρωνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάληψης της βίας κατά των γυναικών -25 Νοεμβρίου- στην αίθουσα του δημαρχείου οργάνωσαν συζήτηση με θέμα: 
"Έμφυλη &Ενδοοικογενειακή Βία-Κρυμμένες πραγματικότητες"  


 Ομιλήτριες:

 

 Η κα Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλεύτρια, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η κα  Βαγενά Σοφία, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας  και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων & Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Π.ΟΑΣ.Υ

 Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το παραβρισκόμενο κοινό.

Την συζήτηση  συντόνισε η Προϊσταμένη του τμήματοςΒοήθεια στο σπίτικαι μέλος της Δ.ΕΠ.ΙΣ κα Ευαγγελία Σηφακάκη.

Χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης Γρηγόρης και η κα Δασκαλάκη Σοφία Πρόεδρος της Δ.ΕΠ.ΙΣ

Παρακολουθήστε την συζήτηση ΕΔΩ  https://www.youtube.com/watch?v=ffS9tn98k18


Η  Έμφυλη βία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο

 

με πολλά πρόσωπα

και πολλές αποχρώσεις

 

Όλες αφήνουν σημάδια

 

Μην τα προσπερνάς

 

Μην ΞΕΧΝΑΣ


 Η βία σε όλες της τις μορφές συνιστά ποινικό αδίκημα (συχνά κακουργηματική πράξη) και τιμωρείται αυστηρότατα από την ελληνική νομοθεσία.

 

                                                      Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.