Έτσι έζησα την κόλαση στη Γάζα: Έλληνας που πέρασε τη Ράφα μιλά στην «Κ»

  Ο Αλέξανδρος Φαγιάντ, Ελληνας παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος κατάφερε χθες -2/11- το βράδυ να περάσει στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα, περιγράφει στην «Καθημερινή» και στον Βασίλη Νέδο την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

 Φωτ. A.P.

«Είμαι τυχερός που σας μιλάω», είναι το πρώτο πράγμα που λέει στην επικοινωνία του με την «Κ» ο 57χρονος Αλέξανδρος ΦαγιάντΕλληνας, παλαιστινιακής καταγωγής, που ζει στην Αθήνα με τη σύζυγο και το παιδί του, εγκλωβίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας όπου είχε πάει για οικογενειακές υποθέσεις, κι έπειτα από μεγάλες προσπάθειες του ελληνικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ και της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, ήταν μεταξύ των 16 Ελλήνων πολιτών που πέρασαν χθες το βράδυ στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.

«Τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρναμε. Κάποια στιγμή, φτάσαμε στο πέρασμα και γυρίσαμε πάλι πίσω», λέει και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.  

«Καταστροφή και φόβος. Ανά πάσα στιγμή, εκεί που περπατάς μπορεί να σκοτωθείς. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Το βόρειο τμήμα της Γάζας έχειυποστεί τεράστιες καταστροφές και 1 εκατ. άνθρωποι έχουν έρθει στον Νότο, όπου σε κάθε σπίτι μένουν 40 άνθρωποι. Για να πάει κάποιος να βρει νερό πρέπει να διανύσει μια απόσταση 5-6 χιλιομέτρων και να περιμένει στην ουρά. Επίσης για να πάρει φαγητό, ψωμί, σχηματίζονται ουρές 3-4 χιλιομέτρων. Δεν δικαιολογείται τέτοια αντίδραση, τέτοια καταστροφή. Αν μπείτε στη Γάζα, δεν θα το πιστέψετε».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

.........

Άνθρωποι που ελπίζουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη  2/11 στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, με αυτούς των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο --που περιλαμβάνει και 24 Έλληνες, σύμφωνα με το Reuters-- να περνούν σταδιακά από τα σύνορα ενώ άλλοι να κραδαίνουν μάταια τα ξένα διαβατήριά τους.

Το πέρασμα ήταν ανοικτό για τη διέλευση περιορισμένου αριθμού ανθρώπων για δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Χαμάς και των ΗΠΑ, με στόχο να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και κάποιοι τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας από τον πολιορκημένο θύλακα.

Η επιθυμία των ανθρώπων  να διαφύγουν από τη ΓΑΖΑ, που βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία και συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. 

Από την Τετάρτη που άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες,   η  Αρχή Συνόρων Διεύλευσης στη Γάζα έχει δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο 596 κατόχων  ξένων διαβατηρίων  από 15 χώρες, στους οποίους θα επιτραπεί να φύγουν προς την Αίγυπτο σήμερα 3/11  και σοβαρά τραυματίες  που θα νοσηλευτούν στην Αίγυπτο.

Δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα,  απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη περιοχή και διήλθαν την Τετάρτη 2/11 με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο. Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών  και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, οι Έλληνες πολίτες 

.

                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.