ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ-«Λευκός καπνός» στη Γάζα: «Κλείδωσε» η συμφωνία για κατάπαυση πυρός, τεσσάρων ημερών

Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας τεσσάρων ημερών, στον παλαιστινιακό θύλακα.
  

 Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα από αύριο Πέμπτη 23/11  πιθανά θα αρχίσει σταδιακά η απελευθέρωση 50 Ισραηλινών -20 γυναικών και 30 παιδιών που κρατούνται από τη Χαμάς και 150 Παλαιστινίων, γυναικών και παιδιών που κρατούνται στο Ισραήλ. 

•Τι προβλέπει και πόσο θα διαρκέσει. •Περιθώρια για επέκταση της «ανθρωπιστικής παύσης», ενώ οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες.

•Το επόμενο 24ωρο θα τεθεί σε ισχύ. •Το πρώτο κύμα ανταλλαγής σημαντικού αριθμού ομήρων. •Σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τον πόλεμο το Ισραήλ με τη λήξη της «ανθρωπιστικής παύσης».

Άνω τελεία μπαίνει στον εφιάλτη που εκτυλίσσεται στη Γάζα εδώ και περίπου δύο μήνες, καθώς Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας τεσσάρων ημερών, στον παλαιστινιακό θύλακα με σκοπό να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για βοήθεια, να απομακρυνθούν βαριά τραυματίες και άμαχοι εκτοπισμένοι και να απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα.

Το τελευταίο θα γίνει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό θρίλερ ουσιαστικά, καθώς προσπάθειες για μία τέτοια συμφωνία έχουν ξανά υπάρξει το προηγούμενο διάστημα χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσουν, αφού «ανατινάζονταν» στην πορεία ή λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους από τη μία ή την άλλη πλευρά.

H συμφωνία της τετραήμερης «ανθρωπιστικής παύσης» εγκρίθηκε σήμερα τα ξημερώματα από την ισραηλινή κυβέρνηση, ύστερα από ολονύχτια συνεδρίαση του υπουργείου πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο και εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι υπάρχει «παραθυράκι» για την παράτασή της, με το Ισραήλ να φαίνεται να αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τη στάση της Χαμάς με τους ομήρους, πιέζοντας για την απελευθέρωση κι άλλων σε δεύτερο χρόνο.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X και επιβεβαίωσε ότι «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Κεντρικό σημείο της συμφωνίας είναι η απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς στη Γάζα, το οποίο αποτέλεσε και βασική απαίτηση και προαπαιτούμενο του Τελ Αβίβ για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Όπως μετέδωσε η Haaretz, 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.

Ως αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Αναφέρεται ότι δεν θα παραδοθούν κατευθείαν όλοι οι όμηροι, αλλά αυτό θα συμβεί σε «δόσεις», ανά 10 και σε φάσεις ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται και από τις δύο πλευρές.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αν ένας Ισραηλινός πολίτης δηλώσει ότι κάποιος από τους προς απελευθέρωση Παλαιστίνιους κρατούμενους είναι υπεύθυνος για δολοφονία ή άλλη ζημία προς τον ίδιο ή την οικογένειά του, τότε θα μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Να διευκρινιστεί ότι η συμφωνία δεν αφορά ομήρους που δεν είναι Ισραηλινοί. Οι άλλες χώρες θα πρέπει να κάνουν άλλες συμφωνίες με τη Χαμάς για τους πολίτες τους. Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ωστόσο, ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κορίτσι τριών ετών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά (τουλάχιστον 300) με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μάλιστα ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα μπορέσει να επισκεφθεί τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το CNN, το Ισραήλ συμφώνησε να μην πετά drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και πως η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό ημερών εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε νέα παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων 3 προς 1.

Ικανοποιημένη η διεθνής κοινότητα

Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που ενέκρινε το Ισραήλ σήμερα για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

                                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.