ΒΥΡΩΝΑΣ: Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Αλέξη Σωτηρόπουλο. Πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου σήμερα στις 6 μ.μ

                                    Ο νέος δήμαρχος της πόλης Αλέξης Σωτηρόπουλος

Η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Αλέξη Σωτηρόπουλο αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια νέα χρονιά και για πέντε χρόνια.         

Και όπως είναι αναμενόμενο οι κάτοικοι του Βύρωνα περιμένουν να δουν εάν θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που χρονίζουν στην πόλη, εάν βελτιωθεί η καθημερινή ζωή τους. Εάν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά θα μετουσιώνονται σιγά, σιγά σε πράξεις.

Στην πρόσκληση που υπογράφει  ο προεδρεύων σύμβουλος Αποστολάκης Νεκτάριος αναφέρεται ότι σήμερα 2 Ιανουαρίου 2024 στις 6 το απόγευμα ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος Αλέξης και όλες/ όλοι  οι νεοεκλεγμενοι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να προσέλθουν στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα ημερήσιας διάταξης «Εκλογή των μελών του προεδρείου του Δ.Σ και της Δημοτικής Επιτροπής».

 Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

Το δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του δήμου, καθώς διαθέτει γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις του δήμου, αποφασίζει δηλαδή για όλα τα θέματα που δεν ανατίθενται ρητά σε άλλο όργανο διοίκησης του δήμου. Αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου αποτελεί η πλήρωση της θέσης του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα.

Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής3 : α) Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου. β) Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από τη δεύτερη σε εκλογική δύναμη παράταξη. γ) Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

 Ο επικεφαλής της κάθε παράταξης που δικαιούται να εκλέξει μέλος στο προεδρείο, υποδεικνύει εγγράφως στον προεδρεύοντα σύμβουλο τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, τον οποίο προτείνει ως υποψήφιο πρόεδρο, αντιπρόεδρο ή γραμματέα αντίστοιχα.

 Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί άλλος δημοτικός σύμβουλος, εκτός από αυτόν τον οποίο υποδεικνύει ο επικεφαλής της παράταξης, να θέσει υποψηφιότητα για κάποιο από τα αξιώματα του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.

 Για την αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029 η πρώτη θητεία των μελών του προεδρείου έχει διάρκεια τριάντα (30) μήνες και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2026.

 Δημοτική Επιτροπή

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 5056/2023 προβλέφθηκε η αντικατάσταση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής από τη δημοτική επιτροπή. Από την 1.1.2024 ασκεί τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία καταργείται.

Με το άρθρο 8 του ν. 5056/2023 η πρώτη θητεία της δημοτικής επιτροπής ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 2024 και λήγει την 30η Ιουνίου 2026.

Όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 1237/ 94548/06-11-2023 (ΑΔΑ: 9Ξ9Ζ46ΜΤΛ6-ΑΞΔ) εγκύκλιό του υπουργείου εσωτερικών, η δημοτική επιτροπή αποτελεί, ένα ολιγομελές αιρετό συλλογικό όργανο σε σχέση με τη μέχρι σήμερα οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής.

Οι βασικές αλλαγές που επήλθαν από το νόμο συνοψίζονται στα ακόλουθα:

• καταργείται η πρόβλεψη των δύο (2) οριζόμενων μελών από τον δήμαρχο, • καταργείται η δυνατότητα των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων να λογίζονται ως ενιαία παράταξη και να δικαιούνται έδρα στη δημοτική επιτροπή, • ο αριθμός των εκλεγομένων μελών από την παράταξη του δημάρχου και από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθορίζονται εκ του νόμου, χωρίς τον υπολογισμό εκλογικού μέτρου, 

• τα υποψήφια μέλη της δημοτικής επιτροπής δεν εκλέγονται από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά από τα μέλη της αντίστοιχης παράταξης που τα πρότεινε.Οι σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους της παράταξης της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι σύμβουλοι του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους που προτείνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας συνολικά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας

η διαδικασία εκλογής των μελών της δημοτικής επιτροπής ελέγχεται πλέον ως προς τη νομιμότητά της μόνο αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο εποπτικό όργανο και όχι μετά από άσκηση προσφυγής.

Η δημοτική επιτροπή συγκροτείται : α) από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο που έχει ορίσει ο δήμαρχος, ως πρόεδρο, β) από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου, οι οποίοι εκλέγονται από την ίδια παράταξη και από δημοτικούς συμβούλους από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι εκλέγονται αντίστοιχα από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο συνολικός αριθμός των εκλεγομένων μελών της δημοτικής επιτροπής καθορίζεται εκ του νόμου, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Στο Δήμο Βύρωνα  με 35 δημοτικούς συμβούλους, η δημοτική επιτροπή θα αποτελείται από 9 άτομα O αριθμός των μελών που δικαιούνται η παράταξη της πλειοψηφίας- του δημάρχου είναι 5 μέλη, 3 μέλη από παρατάξεις της μειοψηφίας και Προέδρος ο Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της δημοτικής επιτροπής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

 Οι παραπάνω διαδικασίες εκλογής και συγκρότησης του προεδρείου και της δημοτικής επιτροπής, από το δημοτικό συμβούλιο, με βάση την νομοθεσία της κυβέρνησης της Ν.Δ.  είναι βαθιά αντιδημοκρατικές, δημαρχοκεντρικές  και αρχηγοκεντρικές, όπως και όλη η λογική του αντιδημοκρατικού καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, όπου μειοψηφούσες στο λαό παρατάξεις αναδεικνύονται σε πλειοψηφούσες δημοτικές αρχές.    

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και ποιες παρατάξεις θα θέσουν θέμα στη συνεδρίαση να καταργηθεί το εκλογικό έκτρωμα που παραποιεί την εκλογική βούληση των ψηφοφόρων.

                                                                                                                                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.