ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Αντιδραστική και επικίνδυνη τομή που πρέπει να απορριφθεί

  Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο ενισχύει τους κινδύνους αλλοίωσης του αποτελέσματος

 

Ξεκίνησε την Δευτέρα 15/1 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς δεν διασφαλίζονται η μυστικότητα και η αμεσότητα της ψήφου.

Το σχέδιο νόμου, φέρει τον τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών» και δομείται σε τέσσερις άξονες:

Εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή επιβεβαιώθηκε η στήριξη που θα παράσχουν τα κόμματα  ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και  Πλεύση Ελευθερίας αφού συμφωνούν, θέτοντας ορισμένα μόνο διαδικαστικά ζητήματα.

Επί της διαδικασίας, μετά και την πρόταση της κυβέρνησης για σύντμηση των διαδικασιών και συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε την ανάγκη να μην υιοθετηθούν «φαστ τρακ» διαδικασίες με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και τον ελλιπή δημόσιο διάλογο.

Στη συζήτηση επί της αρχής ο Γ. Γκιόκας τόνισε εμφατικά την καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο αλλά και των κυβερνητικών προσχημάτων.

Απαντώντας στην υπουργό Εσωτερικών που αναφέρθηκε σε αυτό, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, γιατί ο διάλογος ήταν προσχηματικός, πάνω σε ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία δυνατότητα συζήτησης για τους όρους εφαρμογής, για τις δήθεν εγγυήσεις για τις οποίες μιλάει και η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν επί της αρχής με το μέτρο αυτό.

«Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου ως αντιδραστική κι επικίνδυνη τομή καθώς και τα προσχήματα και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, μερικά από τα οποία, μάλιστα, αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει μόνο τεχνική διευκόλυνση, ενώ στην πραγματικότητα αλλάζει όλη τη φιλοσοφία και τη λογική της συμμετοχής του λαού στις εκλογές, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη χειραγώγηση της ψήφου.

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο μία τεχνική διευκόλυνση για τους αποδήμους ή για κάποιες ειδικές κατηγορίες εκλογέων, είναι κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο. Ειδικά για τους αποδήμους, σημείωσε ότι έρχεται να συμπληρώσει τον περσινό νόμο της κυβέρνησης και να ενισχύσει τους κινδύνους για αλλοίωση του αποτελέσματος, όταν συμπεριλαμβάνει κόσμο που δεν έχει κανέναν οικονομικό ή κοινωνικό δεσμό με τη χώρα, δεν έχει γνώση των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και, το κυριότερο, δεν θα υφίσταται τις συνέπειες από την όποια πολιτική του επιλογή.

Στη συνέχεια ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως η κυβέρνηση επεκτείνει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τους απόδημους προσθέτοντας και την επιστολική ψήφο, με αποτέλεσμα να μην έχουν καν την υποχρέωση, έστω και ως δείγμα ενδιαφέροντος, να προσέλθουν σε ένα εκλογικό τμήμα αυτοπροσώπως παρά μόνο να συμπληρώσουν ένα ψηφοδέλτιο στο σπίτι τους και να ταχυδρομήσουν έναν φάκελο, ή ενδεχομένως να το ταχυδρομούν ή να το συμπληρώνουν άλλοι εξ ονόματός τους. «Γιατί μη μου πείτε ότι είναι εκτός πραγματικότητας μια κατάσταση, όταν κάποιος δεν έχει γνώση για την πολιτική κατάσταση σε μια χώρα, όταν δεν κρίνεται η ζωή του απ' τις πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν, να μην επηρεάζεται ή να μην είναι ευάλωτος σε πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πρωτοφανής η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού, σε αντίθεση με αυτούς του εσωτερικού. «Αρα εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλη διαδικασία συμμετοχής για τους εκλογείς εσωτερικού και άλλη όσον αφορά αυτούς του εξωτερικού», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

«Το ΚΚΕ, στηριζόμενο και στη διεθνή εμπειρία, επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας πως το Κόμμα εντοπίζει τους κινδύνους όχι μόνο στα τεχνικά ζητήματα αλλά κυρίως στην άσκηση πιέσεων, εκβιασμών και χειραγώγησης στους εκλογείς, πιέσεις που δύσκολα απορρίπτονται, από τη στιγμή που ο εκλογέας δεν πάει στην κάλπη και μέσα στο παραβάν, όπου έχει τη δυνατότητα να κάνει την επιλογή του μόνος του, αλλά κάθεται στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς, πιο ευάλωτος στις όποιες πιέσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στη διεθνή εμπειρία και πρακτική, που σκόπιμα αποσιωπά η κυβέρνηση όταν επικαλείται τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και αυτές καταγράφουν συγκεκριμένες καταγγελίες, που έφθασαν μέχρι και στα δικαστήρια, σε χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία κ.ά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτών των κινδύνων, όταν θεσμοθετεί την υποχρέωση του ψηφοφόρου να συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιο και έστειλε τον φάκελο.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θέλει να αλλάξει τη στάση του κόσμου απέναντι στην εκλογική διαδικασία, να υποβιβάσει τη συμμετοχή του λαού στις εκλογές, να διαμορφώσει παθητική στάση, μακριά απ' την πολιτική ζύμωση και αντιπαράθεση. Κι αυτό γιατί δεν θέλει την ενεργητική συμμετοχή και παρέμβαση του λαού στις εκλογές, στα σωματεία, στην ταξική πάλη, αλλά τον θέλει στον καναπέ, να ταχυδρομεί φακέλους και να πατάει πλήκτρα.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα κι έξω από τη Βουλή για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό γι' αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο, κατέληξε, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τα όποια παρατράγουδα - όπως είπε - προκληθούν στο μέλλον απ' το μέτρο της επιστολικής ψήφου.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.