ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Μαζική προσφυγή των Δήμων κατά του τέλους ταφής

       – Ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης στην ανακύκλωση


 
     Χωματερή                     

Σε μαζική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) με αίτημα την κατάργηση του τέλους ταφής προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καλώντας τους Δήμους να λάβουν άμεσα τις σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο δημάρχων και δημοτικών επιτροπών. Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί όχι μόνον για την προσθετή επιβάρυνση  λόγω του τέλος,  αλλά για το γεγονός ότι οι Δήμοι καλούνται να πληρώσουν με ίδιους πόρους την αποκομιδή της ανακύκλωσης, μετά την σταδιακή απόσυρση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης από την διαχείριση ανακυκλώσιμων και την αδυναμία της να παρέχει δωρεάν κάδους και απορριμματοφόρα στους Δήμους της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι θεωρούν «μονόδρομο» την προσφυγή στο ΣτΕ. 

Οι ίδιοι υποστηρίζουν η επιβολή του τέλους  ταφής παίρνει χαρακτηριστικά  προστίμου, καθώς προβλέπεται ταυτόχρονη παρακράτηση της τακτικής επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών (δηλ. τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ταφής από τους Δήμους. Ταυτόχρονα, η επιβολή του τέλους ταφής συνιστά μια πρόσθετη επιβάρυνση που θα την πληρώσει ο δημότης, τη στιγμή που το κράτος και ακολούθως οι Περιφέρειες δεν έχουν ολοκληρώσει τις αναγκαίες υποδομές για την διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών.

Έρχονται δύσκολες μέρες για την ανακύκλωση στους Δήμους

        Κάδοι ανακύκλωσης Δήμου Βύρωνα με διαλογή υλικών στην πηγή

Με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης να σταματά τις δωρεάν παροχές σε απορριμματοφόρα και κάδους, οι Δήμοι έχουν ξεκινήσει να αναζητούν λύσεις για την αποκομιδή του μπλε κάδου. Η λύση που αναζητούν είναι πολύ πιο ακριβή, καθώς προχωρούν σε πανάκριβες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανακύκλωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Δήμου Αμαρουσίου, που την 22α Δεκεμβρίου 2023 ανέθεσε στην εταιρεία WATT Α.Ε. την διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, δηλαδή τα υλικά που προέρχονται από το σύστημα μπλε κάδου και των υπολειμμάτων τους με προϋπολογιζόμενη δαπάνη ύψους 1.190.400 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μηνών με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 12 μήνες!

Η σύμβαση αφορά (α) στην επεξεργασία των απορριμμάτων με σκοπό την ανάκτηση και διάθεση των ανακυκλώσιμων υλικών στον μέγιστο δυνατό βαθμό, (β) στην επεξεργασία των υπολειμμάτων προς παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου κατηγορίας και (γ) στην τελική διάθεση του μη αξιοποιήσιμου υπολείμματος. Η ποσότητα αφορά 12.000 τόνους για δυο χρόνια.

Στη σύμβαση αναφέρεται επίσης ότι «τα απόβλητα συλλέγονται με ευθύνη του Δήμου Αμαρουσίου και θα μεταφέρονται προς διαλογή σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που κατέχει νόμιμα ο Πάροχος (δηλ. ο Δήμος Αμαρουσίου) και δηλώνει με την προσφορά του, πως θα διαθέτει για τη παροχή του συνόλου της ζητούμενης υπηρεσίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Αμαρουσίου θα παρέχει τα ειδικά απορριμματοφόρα, που συλλέγουν την ανακύκλωση και τα οποία έχει λάβει αδαπάνως από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπως επίσης θα παρέχει και το προσωπικό για την αποκομιδή του περιεχομένου του μπλε κάδου!

Επίσης, στη σύμβαση αναφέρεται ότι: «Όλα τα προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου, θα τυγχάνουν της εκμετάλλευσης του Παρόχου. Το μη αξιοποιήσιμο υπόλειμμα θα μεταφέρεται με ευθύνη του Παρόχου, σε νόμιμο χώρο διάθεσης απορριμμάτων ή υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ) και προς τούτο αναλαμβάνει το σχετικό κόστος διάθεσης».

Σημειωτέον ότι στη σύμβαση αναφέρεται ότι η WATT AE «οφείλει να καλύψει στο σύνολο τους, τις υποχρεώσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην σύμβαση τύπου Β με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ)», που είχε υπογράψει ο Δήμος Αμαρουσίου με την ΕΕΑΑ.

«Αναφορικά με το υπόλειμμα προς ταφή οι υποψήφιοι ανάδοχοι πρέπει να το συμπεριλάβουν στο κόστος διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου Νομού Αττικής περί τιμολογιακής πολιτικής», αναφέρεται στη σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι για την ταφή του υπολείμματος, ο Δήμος Αμαρουσίου θα πληρώνει πρόσθετο ποσόν για την ταφή του στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ενώ το αξιοποιούμενο υλικό θα το διαχειρίζεται η WATT στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, που διατηρεί στην περιοχή της Φυλής. Σημειωτέον ότι προϋπόθεση για την συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό ήταν να διαθέτει νομίμως τουλάχιστον μία (1) αδειοδοτημένη εγκατάσταση εντός Αττικής, στην οποία θα δύναται, να τύχει διαχείρισης η συνολική ετήσια ποσότητα των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, όσο και προδιαλεγμένων ρευμάτων του Δήμου Αμαρουσίου, που συνιστούν το αντικείμενο της σύμβασης, προς παραγωγή ανακτώμενων υλικών συσκευασίας, RDF ή και SRF. Επίσης, η εταιρεία έπρεπε να διαθέτει στις εγκαταστάσεις της τον απαραίτητο εξοπλισμό των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών για την ανάκτηση των υλικών.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι προ ημερών η WATT εξαγοράστηκε από την τσιμεντοβιομηχανία «ΗΡΑΚΛΗΣ», που ενδιαφέρεται όχι για την ανακύκλωση, αλλά για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου RDF ή SRF),  το οποίο προορίζεται για καύσιμη ύλη στην τσιμεντοβιομηχανία. Οπότε, γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της ανακύκλωσης στην χώρα!

ΠΗΓΗ: ilektrav.gr

                                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.