ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ/ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Πέθανε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ

 Έφυγε από τη ζωή ο Φραντς Μπεκενμπάουερ  αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο γήπεδο και στους πάγκους, η πιο φωτεινή φυσιογνωμία στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Φτωχότερο είναι το γερμανικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς θρηνεί την απώλεια του Φραντς Μπεκενμπάουερ. 

Ο θρύλος της στρογγυλής θεάς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου από την οικογένειά του και αμέσως έγινε βασικό θέμα στις μεγαλύτερες γερμανικές ιστοσελίδες.  «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός μου και ο πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή,7/12024  περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μπορείτε να θρηνείτε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας. 

O Μπεκενμπάουερ θεωρείται ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και η σπουδαιότερη προσωπικότητα της Μπάγερν Μονάχου, ενώ αναδείχθηκε τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα μετά τον Βραζιλιάνο Πελέ και τον Ολλανδό Γιόχαν Κρόιφ.  

Ο «Κάιζερ»

Με το παρατσούκλι «Der Kaiser», λόγω του κομψού του στυλ, της κυριαρχίας και της ηγεσίας του στο γήπεδο, καθώς και του πρώτου του ονόματος «Φραντς» που θυμίζει τους Αυστριακούς αυτοκράτορες, ο Μπεκενμπάουερ κατέκτησε τον σύγχρονο ρόλο του λίμπερο.

Ο θάνατος του γιου του Στέφαν (46) το 2015 και οι φήμες για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 τον επηρέασαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

 Το βιογραφικό ενός από τους κορυφαίους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

 Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (1945). Γιος ανώτερου ταχυδρομικού υπαλλήλου που ζούσε στο Γκίζινγκ του Μονάχου, γνωστό ως «Glasscherbenviertel», ή συνοικία με σπασμένα γυαλιά μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θείος του ήταν ποδοσφαιριστής της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Μπεκενμπάουερ σε νεαρή ηλικία αγωνίστηκε στην ομάδα Μόναχο 

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (αριστερά) σε νεαρή ηλικία ως παίκτης της Μόναχο   abendzeitung-muenchen.de

και λίγο μετά εντάχθηκε στην ομάδα νέων της τοπικής αντιπάλου Μπάγερν Μονάχου το 1958. Στα 13 του χρόνια υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο στη Μπάγερν Μονάχου και παρέμεινε για 14 χρόνια.

Με τον Μπεκενμπάουερ ξεκίνησε η χρυσή εποχή του γερμανικού ποδοσφαίρου και η Μπάγερν Μονάχου, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Άρχισε να διαμορφώνει το θρύλο της και έγινε η νέα παγκόσμια δύναμη σε επίπεδο συλλόγων.

           Με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου στη δεκαετία του '60                                                          Εικόνα: Werek/dpa/picture alliance

Έτσι ξεκίνησε η χρυσή εποχή του γερμανικού ποδοσφαίρου και της Μπάγερν Μονάχου, με τον Μπεκενμπάουερ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο: κατέκτησε δύο τριάδες τίτλων στο γερμανικό πρωτάθλημα (1972–1974) και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1974–1976), φτάνοντας στην ποδοσφαιρική κορυφή που μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του 1960 ήταν υψηλότερη. 

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν.  Άρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε κι ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το στυλ και την προσωπικότητά του «κέρδισε» το προσωνύμιο «Κάιζερ». 

 Με την Μπάγερν προφανώς κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο «χρυσές μπάλες». Στην καριέρα του ο  Μπεκενμπάουερ ως παίκτης, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Γερμανίας, τρία πρωταθλήματα NASL (ΗΠΑ), τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα διηπειρωτικό, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. 

 

Με την εθνική Γερμανίας (Δυτική Γερμανία), o «Κάιζερ» κατέκτησε ένα Euro το 1972 και ένα Μουντιάλ το 1974. Με την Μπάγερν Μονάχου πανηγύρισε τρία σερί κύπελλα πρωταθλητριών στο γερμανικό πρωτάθλημα (1972–1974)  ενώ το 1972 είχε κατακτήσει τη χρυσή μπάλα. Και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1974–1976), έφτασε στην ποδοσφαιρική κορυφή. Με τη Μπάγερν αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Δυτικής Γερμανίας, όπως και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ ο ίδιος κέρδισε δύο φορές το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

 Μπεκενμπάουερ και Μίλερ εφορμούν απέναντι στη Σοβιετική Ένωση            στο Euro 1972Εικόνα: Sven Simon/imago images 

  Κυνηγώντας τον Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό του Μουντιάλ 1974 στο Μόναχο

   Παγκόσμιος πρωταθλητής το 1974, στο απόγειο της δόξας του Εικόνα: imago/WEREK

Δεν ήταν βέβαια μόνος του. Ευτύχησε να συμπέσει με μία «προικισμένη» φουρνιά μεγάλων ποδοσφαιριστών, όπως ο Ζεπ Μάγερ, ο Ούλι Χένες, ο Γκύντερ Νέτσερ, ο Γκερντ Μίλερ. 

Ο  Μπεκενμπάουερ  ήταν αρχηγός των Βαυαρών από το 1970 μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να...μετακομίσει στις ΗΠΑ.  

Το 1977 αποδέχθηκε μια προσοδοφόρα σύμβαση για να αγωνιστεί με τη Νιου Γιορκ Κόσμος της Νέας Υόρκης. Έπαιξε για τέσσερις σεζόν μέχρι το 1980, στην πρώτη χρονιά ήταν συμπαίκτης του Πελέ και η ομάδα κέρδισε το  Soccer Bowl  τρεις φορές (1977, 1978, 1980).

                             Με τον Πελέ, πανηγυρίζει μία ακόμη διάκριση με τους New York Cosmos                           Εικόνα: picture alliance/dpa

Στο τέλος της καριέρας του ο Μπεκενμπάουερ επέστρεψε στην πατρίδα του και αγωνίστηκε για δύο χρόνια με την ιδιαίτερα ισχυρή εκείνη την εποχή ομάδα του Αμβούργου (1980–82) με κατάκτηση του τίτλου της Μπουντεσλίγκα το δεύτερο έτος και αγωνίστηκε μια τελευταία σεζόν με το ομάδα της Νέας Υόρκης το 1983, περίοδο στην οποία η ομάδα κατέρρεε. 

Συνολικά σε 856 επίσημους αγώνες ο Μπεκενμπάουερ σημείωσε 111 γκολ.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ακολούθησε καριέρα προπονητή αναλαμβάνοντας την ομάδα της εθνικής ομάδας της χώρας του, την οποία οδήγησε σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου και έναν τίτλο. 

Ως προπονητής ο Μπεκενμπάουερ κατέκτησε ένα γερμανικό πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο UEFA και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. 

 Το 1990 στο δημαρχείο της Φρανκφούρτης η Γερμανία γιορτάζει την κατάκτηση του Μουντιάλ  Εικόνα: picture-alliance/dpa/K.-U. Wärner 

 Είχε επιτυχημένη πορεία και ως διοικητικό στέλεχος επί σειρά ετών στη Μπάγερν, τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αλλά και σε θέσεις διεθνούς αρμοδιότητας.

Όταν η  Γερμανία διεκδικούσε το Παγκόσμιο Κύπελο του 2006 και όλοι θεωρούσαν «φαβορί» τη Νότια Αφρική, o Μπεκενμπάουερ ανέλαβε να συντονίσει την Επιτροπή Διεκδίκησης και να πάρει το Μουντιάλ η Γερμάνια.

Εκτός από τα όσα έκανε στο γήπεδο, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ άφησε εξαιρετικό έργο και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Δημιούργησε το «Ίδρυμα Φραντς Μπεκενμπάουερ» για να υποστηρίξει άτομα με αναπηρίες.

Συμμετείχε επίσης στη δημιουργία της φιλανθρωπικής ομάδας ποδοσφαίρου του Άουγκσμπουργκ Datschiburger Kickers, η οποία στόχο έχει να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

 Ο Μπεκενμπάουερ είχε αποσυρθεί από τα κοινά εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έχοντας υποβληθεί σε δύο καρδιολογικές επεμβάσεις και σε μία στο ισχίο του, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι.

 Έντονη είναι η συγκίνηση για το θάνατο του και εκτός συνόρων.

 «Ήταν ο τελευταίος των γιγάντων» δηλώνει ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάμπ. «Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας ξεχωριστός παίκτης κι ένας πραγματικός τζέντλεμαν» λέει ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας Ντέιβιντ Μπέκαμ.  Η αγγλική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για έναν «ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή», ενώ για τους Times ο Μπεκενμπάουερ ήταν «ο πιο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ στη Γερμανία».  

ΠΗΓΕΣ:  DW.com, athensvoice.gr, efsyn.gr

 Επιμέλεια Π.Χ.

 

                                                Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.