Παρουσιάστηκε το σχεδιο νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μεγαλο πανελλαδικό συλλαλητήριο Πέμπτη 8/ 2 στα Προπύλαια, ώρα 12:00

 Πάνω από 150 Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν  την Πέμπτη 8/2 στο πανελλαδικό συλλαλητήριο  στα προπύλαια στις 12:00, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.


Το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
μη κρατικών πανεπιστημίων - που θα έχει τον τίτλο   
«Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» 


παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη τύπου σήμερα,  αναφέροντας ότι η ίδρυσή τους, θα γίνει με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.  

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και η γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επίσης, οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Όπως τόνισε ο υπουργός παιδείας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμιά - μη  κρατικά πανεπιστήμια- θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, με αυστηρές προϋποθέσεις. ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όσον αφορά την εισαγωγή των σπουδαστών  δικαίωμα εγγραφής θα έχουν:

  • Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα.
  • Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου.
  • Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές εξετάσεις. Ειδικά για την πρώτη και πολυπληθέστερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8

Δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια δια της «πλαγίας οδού»

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εισάγονται δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών. «Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

 Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

Άμεση  απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έδωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που παρουσιαζόταν από τον υπουργό Κ. Πιερρακάκη το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

- Πάνω από 150 Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν αύριο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο  στα προπύλαια στις 12:00, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Μαζί τους, μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και φορείς. ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ- ΔΟΕ,  έχουν κήρυξη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και δίνουν το «παρών» αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο 

 

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.