ΔΗΜΟΣ Βύρωνα: Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής … εξελίχθηκε σε ευκαιρία για «προγραμματικές δηλώσεις» του κ. Σωτηρόπουλου

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27/2 η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Σωτηρόπουλου. Όμως μόνο λογοδοσία δεν υπήρχε, αλλά με τα θέματα που τέθηκαν ήταν ευκαιρία για προγραμματικές δηλώσεις για την πενταετή δημαρχιακή περίοδο 2024-2029 του δημάρχου κ. Σωτηρόπουλου.

Σύμφωνα με την νομοθεσία η δημοτική αρχή εκτός από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με αντικείμενο τις τρέχουσες υποθέσεις του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται υποχρεωτικά κάθε δύο (2) μήνες σε ειδική συνεδρίαση κατά την οποία η δημοτική αρχή λογοδοτεί για το έργο και τη δράση της.

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας η δημοτική αρχή καλείται να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της το προηγούμενο διμήνο. Δεν είναι απαραίτητο να συντρέχει η απαιτούμενη απαρτία, τηρούνται πρακτικά, αλλά δεν παίρνονται αποφάσεις. Πρόκειται για μια συνεδρίαση η οποία δεν έχει κανένα ουσιαστικό και αποφασιστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 67, παρ. 10 του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 5056/2023. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέση ως ένα θέμα. Εάν έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω απο 10 θέματα διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται εως και τρία θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. 

Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Σωτηροπούλου είχαν καταθέσει θέματα και όχι ερωτήσεις για τα πεπραγμένα, οι παρατάξεις: 

Βύρωνας Μπροστά

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΒΥΡΩΝΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» κ. Μπαντής Μιλτιάδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γώγος Αριστείδης, Ντόβολος Γεώργιος, Κιούπη Ιουλία, Λέλος Γεώργιος, Δάφνη Πηνελόπη, Σφακιανάκη Αικατερίνη κατέθεσαν τα παρακάτω θέματα: 

1. Ανέγερση 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα: (Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και να μας ενημερώσετε για τις δικές σας ενέργειες επίσπευσης των διαδικασιών). 

2. Αναβάθμιση του χώρου του δάσους του Κουταλά: (Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας για την αναβάθμιση της περιοχής, τη συντήρηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού στην υφιστάμενη παιδική χαρά και λοιπές ενέργειες για τη βελτίωση του χώρου δασικής αναψυχής).

3. Οικόπεδο Νεράιδα: (Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις επόμενες ενέργειες σας, ώστε να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει χώρο πρασίνου για τους περίοικους).

4. Οικόπεδο Βουτζά: (Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις επόμενες ενέργειες σας, ώστε να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει χώρο πρασίνου για τους περίοικους).

5. Φόρτο εκφόρτωση super markets και παρεμπόδιση κυκλοφορίας: (Δεδομένης της καθημερινής παρεμπόδισης της κυκλοφορίας σε δρόμους της πόλης μας, λόγω φορτοεκφόρτωσης στα super markets, ενημερώστε μας για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε οι διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης να γίνονται συγκεκριμένες ώρες και όχι τις ώρες αιχμής).

Λαϊκή Συσπείρωση

Ο Επικεφαλής της παράταξης κ. Γείτονας Ευάγγελος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καλύβας Βασίλειος κατέθεσαν τα παρακάτω θέματα: 

1. Αναφορικά με τον λόφο Κοπανά μετά από την εκδίκαση της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο και την οριστικοποίηση της απόφαση του Εφετείου που αποφάνθηκε ότι η έκταση αυτή ανήκει σε ιδιώτες, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 04/07/2023 ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης της ΝΔ ότι η έκταση θα απαλλοτριωθεί και θα αποδοθεί στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης- Υμηττού. 

2. Για το «Μνημόνιο Συνεργασίας και Αλληλοκατανόησης μεταξύ Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών και Δήμου Βύρωνα» με σκοπό την πραγματοποίηση εργασιών εντός του χώρου του Κουταλά, που ουσιαστικά αναγνωρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών στη περιοχή του δάσους Κουταλά. Αν προτίθεται η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας, που ουσιαστικά αναγνωρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Φιλοδασικής Ένωση Αθηνών, βάζοντας ταφόπλακα στην διεκδίκηση του χώρου ή αν θα προχωρήσει σε αμφισβήτηση του παραχωρητηρίου της έκτασης στη Φ.Ε.Α ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησής του προς όφελος του λαού της πόλης).

Αριστερή Εκλογική Συμπόρευση

Ο Επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ Συνεργαζόμενες-οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση κατέθεσε το παρακάτω θέμα: 

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ Συστήματα έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας- TMHMA 4 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ/ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» (Ρωτάμε: Γιατί δεν λειτούργησε το προηγούμενο; Πως θα λειτουργήσει το τωρινό; Υπάρχει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα καταστήματα και στους κατοίκους τις περιοχής; Πώς θα γίνεται ο έλεγχος και πώς θα γίνεται η πρόσβαση στους πεζόδρομους και ποιοι δρόμοι θα πεζοδρομηθούν, υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή; Ποια είναι η άποψη της τεχνικής υπηρεσίας μιας και είναι η ίδια που σχεδίασε το προηγούμενο και η ίδια που σχεδίασε το τωρινό;)

Αν και τα παραπάνω θέματα, δεν είχαν σχέση με την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίαςδηλαδή την επίδοση πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, απάντησε ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος Αλέξης, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους -χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση, δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου- παρουσιάζοντας ουσιαστικά τις «προγραμματικές» του δηλώσεις για την πενταετή δημαρχιακή του περίοδο. Χωρίς καμία λογοδοσία για το δίμηνο που πέρασε.

 …..

Τα θέματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα ουσιαστικό, αποφασιστικό, δεσμευτικό, χαρακτήρα, από τις συγκεκριμένες παρατάξεις, όπως και άλλα που δεν τέθηκαν, απασχολούν και ταλανίζουν για χρόνια τους πολίτες και την πόλη μας.

Είναι θέματα που έχουν υπερωριμάσει και πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσει η διευθέτηση τους. 20 και πλέον χρόνια αναμονής δεν είναι αρκετά!, για το οικόπεδο στην Νεραΐδα, που αν τελικά διαμορφωθεί σε πλατεία, θα κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα και θα κληθούν να τα πληρώσουν οι κάτοικοι. Στην Βουτζά αφού πρώτα αγοραστεί και το υπόλοιπο 10% του χώρου από το δήμο θα κατασκευαστεί δημοτικός παιδικός σταθμός. Το 4ο δημοτικό σχολείο -Χαραλαμπόπουλου- που παραμένει κλειστό από το 2017, θα... γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να... είναι έτοιμο για την σχολική χρονιά 2027-2028. Ενώ για το χώρο Κουταλά πάνω από την Κατεχάκη -που χρόνια παραμένει διαλυμένος- δεν αποκλείεται να διατεθούν χρήματα από το δήμο για να διαμορφωθεί σε χώρο άθλησης και αναψυχής, ενώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου θα ανήκει στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών.

Όλα τα παραπάνω θέματα φέρνουν την «σφραγίδα» καθυστέρησης και επιλογής της απερχομένης δημοτικής αρχής.

Όμως τα θέματα αυτά τέθηκαν σε μια συνεδρίαση λογοδοσίας, δίνοντας τη ευκαιρία- δυνατότητα στο δήμαρχο, όχι να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα του δίμηνου Ιανουάριου - Φεβρουαρίου, αλλά να ξετυλίξει τις σκέψεις - «προγραμματικές δηλώσεις» του, για το πενταετές πλάνο της δημαρχιακής του θητείας.

Τα παραπάνω θέματα θα έπρεπε να τεθούν σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να συζητηθούν, να κατατεθούν απόψεις και να παρθούν συγκεκριμένες δεσμευτικές αποφάσεις. Δεν έπρεπε να τεθούν σε μια ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, που έχει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και να ξεπεραστούν ως έκθεση ιδεών. 

Δεν θα περίμενε κανείς κάποια σοβαρή λογοδοσία για το πρώτο δίμηνο της δημοτικής αρχής, έγινε όμως μια κακή αρχή και δόθηκε "χρυσή" ευκαιρία στο δήμαρχο να παρουσιάσει τις ιδέες του χωρίς αντίλογο. Κατά τη γνώμη μας με διαφορετικό τρόπο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τη διαδικασία και τα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή, η αντιπολίτευση για να συμβάλλει στα τεκταινόμενα στην πόλη. Για παράδειγμα:

Θα μπορούσε να ελεγχθεί η δημοτική αρχή, για το τι έκανε για το καθημερινό ράβε ξήλωνε στους δρόμους που συνεχίζεται από πολλές τεχνικές εταιρίες. Ποιος πληρώνει για τις κακοτεχνίες που αφήνουν πίσω τους. Σε μια τεχνική εταιρία ανακλήθηκε 5-2-2024 η άδεια, οι άλλες εταιρείες δεν αφήνουν πίσω τους κακοτεχνίες, φθορές; τοποθετούν επαρκή σήμανση και εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας κλπ.;

Τι έκανε με τα πεζοδρομία, ξεκίνησε κάποιο πρόγραμμα με χρονοδιαγραμμα για την επισκευή τους;

Απελευθέρωσε κάποιο πεζοδρόμιο, δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, από τραπεζοκαθίσματα; Εισπραχτήκαν και πόσα χρήματα απο καταστήματα που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο; Προστέθηκε κάποιο λεωφορείο για να βελτιωθεί η δημοτική συγκοινωνία;

Γιατί δώσατε και μάλιστα για το 2025 με ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο το πράσινο της πόλης, συνεχίζοντας την ιδια πολιτική με την προηγουμένη δημοτική αρχή, ενώ διαμηνύατε οτι είστε ενάντια στις αναθέσεις σε ιδιώτες;

Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν και να απαντήσει η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου. 

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.