ΓΣΕΕ: Η πρόταση της, για την αύξηση του κατώτατου μισθού

 Ψίχουλα θα δοθούν στον κατώτατο μισθό από 1η Απρίλιου 2024

                                                           Φωτο: αρχείου   

Αποκαλυπτικά για την οικονομική ασφυξία που βιώνει μεγάλος αριθμός εργαζομένων –και μάλιστα εν μέσω «τσουνάμι» ακρίβειας ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, σε τρόφιμα, λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια– είναι τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου εργασίας, για το ύψος των μισθών το 2023.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 30,9% των εργαζομένων, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις είχε μισθό έως 800 ευρώ το 2023. Μάλιστα σε αυτό το άθροισμα το 12,37% είχαν μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ. 

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ το 2023:

·        284.134 εργαζόμενοι (12,37%) είχαν μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ,

·        για 77.145 εργαζόμενους (3,36%) το εύρος του μηνιαίου μισθού κυμάνθηκε από 501 ευρώ έως 600 ευρώ, 

·        54.505 εργαζόμενοι (2,37%) έλαβαν μισθό από 601 ευρώ έως 700 ευρώ και 

·        293.928 εργαζόμενοι (12,80%) είχαν μηνιαίες αποδοχές από 701 ευρώ έως 800 ευρώ.

 Σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το ύψος του οποίου είναι σήμερα στα 780 ευρώ μικτά για πλήρες ωράριο και εβδομαδιαία εργασία .

Η  διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού προβλέπεται από την νομοθεσία και έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός από 1η Απριλίου του 2024.

- Έως το τέλος Φεβρουαρίου η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης –αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας – θα αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕΓ.Σ.Ε.Ε., το ΙΜΕΓ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ για την σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

-Εντός Μαρτίου υποβάλλονται οι εκθέσεις στην επιτροπή και στη συνέχεια αποστέλλονται στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) για να διαμορφώσουν το δικό τους υπόμνημα. Στις εκθέσεις των επιστημονικών φορέων θα ληφθούν υπόψη δείκτες όπως ο πληθωρισμός, η μεταβολή του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά και η μείωση ανεργίας.

 - Στην συνέχεια η επιτροπή διαβούλευσης κοινοποιεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση και καλεί σε προφορική διαβούλευση.

- Διαβιβάζεται ολόκληρος ο φάκελος με τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με σκοπό την σύνταξη του Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή Σοφών.

- Εντός του τελευταίου 15νθήμερου του Μαρτίου η υπουργός Εργασίας, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5%-6% από την 1η Απριλίου 2024, ώστε να φθάσει στα 820-830 ευρώ μικτά από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Είναι φανερό ότι η παραπάνω διαμόρφωση του κατωτάτου μισθού απέχει πολύ από να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση του εργαζόμενου, με την ακρίβεια στα είδη διατροφής και το ενοίκιο να τραβούν την ανηφόρα και να εξανεμίζουν το μισθό και την σύνταξη. 

Σήμερα είναι ανάγκη η ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού να διαμορφωθεί στα 1000 ευρώ καθαρά και να υπάρξει άμεση επαναφορά της ΕΓΣΕΕ, των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας. Να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών και των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό.

Την πρότασή της για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας το 2024 κατέθεσε σήμερα η ΓΣΕΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας.

Ειδικότερα η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ το μήνα μικτά  από 780 που είναι σήμερα.

Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2024 είναι η εξής:

— Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

— Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και  του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).

— Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).

— Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.

— Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Επισπεύδει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού  rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/01/blog-post_1.html

                                                                    

                                                                    Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.