Τρακτέρ της οργής και στις Βρυξέλλες "πολιόρκησαν " την Κομισιόν – Συγκρούσεις με την αστυνομία (ΦΩΤΟ)

 Ευρωπαίοι αγρότες διαδηλώσαν δυναμικά  για δεύτερη φορά μέσα στον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Ζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.  

Τα τρακτέρ των Ευρωπαίων αγροτών "πολιορκούν" την Κομισιόν στις Βρυξέλλες Εικόνα: DW

Ευρωπαίοι αγρότες από το  Βέλγιο και χώρες όπως η Γερμανία, η  Γαλλία και η Ολλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο με περισσότερα από 1.000 τρακτέρ, διαδηλώσαν από το πρωί στις Βρυξέλλες   έξω από το κτίριο που συνεδρίαζαν  οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν την επίλυση των προβλημάτων που συρρικνώνουν το εισόδημά τους.



Η σημερινή διαδήλωση των αγροτών, -δεύτερη διαδήλωση μέσα στον Φεβρουάριο στη βελγική πρωτεύουσα, που δείχνει  τον βαθμό της απόγνωσης αλλά και το θυμό τους- έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι εξετάζουν για πρώτη φορά την πρωτοβουλία που ανέλαβε την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών.

 Οι ευρωπαίοι αγρότες  βλέπουν ότι παρά τις αυξήσεις των τιμών των αγροκτινοτροφικών  προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων, οι ίδιοι όχι μόνο δεν επωφελούνται, αλλά βλέπουν το εισόδημά τους να περιορίζεται συνεχώς.

Για τον λόγο αυτό ζητούν ρύθμιση της αγοράς, ώστε να σταματήσουν οι ενδιάμεσοι να τους εκμεταλλεύονται, ζητούν επίσης μείωση της κοινοτικής γραφειοκρατίας στη χορήγηση των εισοδηματικών ενισχύσεων από την ΕΕ, καθώς και αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Απαιτούν άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν την εξασφάλιση δίκαιων τιμών, την έξοδο της ΕΕ από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, την οικολογική προστασία και την διασφάλιση της βιοποικιλότητας.

Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα, έχουν την υποστήριξη αγροτικών ομοσπονδιών από όλη την Ευρώπη και αντανακλούν μια συνολικότερη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου της Ευρώπης για την κατεύθυνση που τείνει να πάρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, η σημερινή διαδήλωση  των αγροτικών  συνδικάτων  από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, ήταν ιδιαίτερα δυναμική με τους αγρότες να σπάνε τον πρώτο αστυνομικό κλοιό. Οι σταθμοί του μετρό Schuman και Maalbeek έκλεισαν.  

Οι δυνάμεις της αστυνομίας έστησαν συρματοπλέγματα έξω από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και αντιμετώπισαν τους αγρότες με κανόνια νερού, καθώς οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, πέταξαν κοπριά και άχυρα στο δρόμο προς τα οδοφράγματα ενώ οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν γυάλινα μπουκάλια, λεμόνια και πορτοκάλια στις αστυνομικές δυνάμεις και αυγά σε κτίρια της ΕΕ. 

Εξελίχθηκαν χαοτικές σκηνές, με σφοδρές συγκρούσεις στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, ανάμεσα στους αγρότες και τις αστυνομικές δυνάμεις,  σε μικρή απόσταση από την αποκλεισμένη περιοχή όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί. 

Oι αγρότες πέταξαν αυγά στο κτίριο Lex, ένα από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που βρίσκεται κοντά στην Place Schuman, σύμφωνα με δημοσιογράφους. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, κατάφεραν, σε κάποιες περιπτώσεις, να σπάσουν τα μπλόκα της αστυνομίας. Κάτω από την αταλάντευτη στάση των αγροτών, η βελγική προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Αποφασισμένοι οι αγρότες στις Βρυξέλλες

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών Βελγίου εξέφρασε τη λύπη της για το ότι «καμία διαρθρωτική απάντηση που υπερασπίζεται η Ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας αυτής της Δευτέρας».

 «Η Επιτροπή προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, ορισμένες από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, και χαίρεται να μετακυλίει την ευθύνη στα κράτη-μέλη ή στις περιφέρειες ή να καταλήγει σε δυσανάγνωστες δεσμεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα…», καταγγέλλει.

 «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τη γεωργία της, ιδίως στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει η Ομοσπονδία. «Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έναν επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στους αγρότες να κερδίζουν ένα εισόδημα για τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος».

Κοινή ανακοίνωση εννέα υπουργών Γεωργίας του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ

Ποια μέτρα προτείνουν για τους αγρότες

 Εννέα υπουργοί Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες πριν από το συμβούλιο των 27. Σε κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν την ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις πριν από τις ευρωεκλογές, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Την ανακοίνωση που υπογράφουν οι Λευτέρης Αυγενάκης (Ελλάδα), Marija Vučković (Κροατία), Sari Essayah (Φινλανδία), Peter Kullgren (Σουηδία), Norbert Totschnig (Αυστρία), Kęstutis Navickas (Λιθουανία), Μarek Výborný (Τσεχία), Jo Brouns (Βέλγιο) και Martine Hansen (Λουξεμβούργο) αναφέρονται τα εξής:

«Οι υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

  • Πιο ευέλικτη αιρεσιμοτητα, ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.
  • Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
  • Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
  • Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
  • Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
  • Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων».

 Με πληροφορίες από  dw.com, zougla.gr, διαδίκτυο


                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.