ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος.

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Παπαδάκη*
     

       Σ Τ Ο Υ Σ

  • Θανάση Κούρκουλα, «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» (Κ.Α.Ρ.)
  • Πέτρο Κωνσταντίνου, «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α).

Όπως είναι γνωστό, η συγκρότηση της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» έκανε πράξη την καθολική απαίτηση ενότητας και υπέρβασης των μικροκομματικών διαφορών του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σε συνδυασμό με μια σειρά παράγοντες, οδήγησε σε μια επιτυχημένη εκλογική παρέμβαση με το πρωτόγνωρο ποσοστό του 6,1%. Είναι αναμφισβήτητο ότι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν στην υποστήριξη της παρέμβασης μας όσους το έκαναν ήταν η επίτευξη της ενότητας και η υπέρβαση του κατακερματισμού. Υπήρξατε άλλωστε και οι δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού και είστε σε θέση να αντιληφθείτε τα παραπάνω έχοντας επικοινωνήσει με εκατοντάδες ανθρώπους στην διάρκεια των προηγουμένων μηνών σχετικά.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος πρώτα από εσάς ως υποψήφιος Δήμαρχος και στην συνέχεια από το εκλογικό σώμα, αισθάνομαι την ευθύνη και την υποχρέωση να συμβάλω για να υλοποιηθεί στην πράξη η ενότητα αυτή. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, στη συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο των κεντρικών, αλλά και των επιμέρους πολιτικών παρεμβάσεων του χώρου μας έχουμε το φαινόμενο των χωριστών συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων, προσυγκεντρώσεων κλπ.

Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και με τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις. Πρόσφατο δείγμα ήταν οι συγκεντρώσεις για την επέτειο των 11 χρόνων από την δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν, όπου και αυτήν την φορά πραγματοποιήθηκαν δύο στα Πετράλωνα, στις 17.01.2024 και στις 20.01.2024.

                                                                                             Φωτο: αρχείου

Στις 16.03.2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 15:00, διοργανώνεται η κορυφαία ετήσια εδώ και ένδεκα χρόνια εκδήλωση «Αθήνα Πόλη Αντιρατσιστική», στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις σε συνδυασμό με αντίστοιχες διεθνείς εκδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς υπάρχει και σε αυτήν το φαινόμενο των χωριστών συγκεντρώσεων από την ΚΕΕΡΦΑ και την Κ.Α.Ρ. και άλλους φορείς και δυνάμεις, πράγμα το οποίο  αποδυναμώνει την συνολική αξιοπιστία του εγχειρήματος, αποδεκατίζει το αντιφασιστικό κίνημα και απομαζικοποιεί τις ίδιες τις πρωτοβουλίες δημιουργώντας διχαστικά διλήμματα σε ένα σωρό πλατύτερων ανθρώπων και φορέων οι οποίοι εύλογα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό στο αντιφασιστικό κίνημα, που από την φύση του είναι ενωτικό και στρατεύει ευρύτερες δυνάμεις να μη μπορούν οι ίδιες οι δυνάμεις που αποτελούν τον πυρήνα του να συνεννοηθούν.

Το έχω βιώσει όπως και οι άλλοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, βλέποντας ότι ούτε οι δικές μας εκκλήσεις εισακούγονταν. Τι έχουμε κερδίσει τόσα χρόνια από τις διχαστικές εκδηλώσεις εκτός από αναξιοπιστία και αποστροφή ;

Και φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν γίνονταν χωριστά διπλές πορείες για τον Παύλο Φύσσα κάθε χρόνο στο Κερατσίνι, για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη, η λαοθάλασσα της 07.10.2020 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κλπ.

Η τωρινή μου ιδιότητα και οι συνθήκες που περιέγραψα μου γεννούν την αίσθηση ευθύνης και την ανάγκη μιας ιδιαίτερης πρωτοβουλίας για την υπέρβαση αυτής της άσχημης κατάστασης.

Βέβαιος ότι εκφράζω την απαίτηση χιλιάδων ανθρώπων του αντιφασιστικού κινήματος, χωρίς να παραγνωρίζω η να υποτιμώ πολιτικές και άλλες διαφωνίες, σας θυμίζω ότι όσα σας ενώνουν και μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από όσα σας χωρίζουν,

Σας απευθύνω έκκληση για την από κοινού διοργάνωση της 16.03.2024, την συνεννόηση και την συμφωνία για το πρόγραμμα ομιλιών, την διάταξη της πορείας και οποιαδήποτε άλλη οργανωτική της πλευρά.

Προσωπικά, είμαι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής τόσο στην επίλυση των πολιτικών, όσο και στην επίλυση των οργανωτικών ζητημάτων και παρακαλώ για τον καθορισμό σχετικής μας συνάντησης ή και ανοιχτής σύσκεψης σε χρόνο και τόπο που θα συνεννοηθούμε για τα παραπάνω.

Μην ξεχνάτε ότι η ενότητα του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος αυτή ακριβώς είναι η δύναμή του και την έχουμε ανάγκη πολύ μεγάλη σε μία περίοδο έξαρσης του μεταναστευτικού και προσφυγικού διωγμού, επανεμφάνισης της ρατσιστικής βίας και άκρατης καταστολής που την υποθάλπει.

*Ο Κώστας Παπαδάκης είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη Χ.Α. και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας

ΠΗΓΗ: kommon.gr

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.