Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός παρά την αύξηση, παραμένει κάτω από τις ανάγκες της ζωής

Ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σε 710 ευρώ (καθαρά) από 830 ευρώ μεικτά για 560.000 εργαζόμενους/ες, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται σε 41,25 ευρώ μεικτά (35,20 καθαρά) και το ωρομίσθιο αντίστοιχα σε 5,56 ευρώ μεικτά (4,75 καθαρά).

Με αυτά θα αμείβεται για κάθε μήνα εργασίας ο εργαζόμενος. Πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να καλύψει τα έξοδα του μήνα, τρόφιμα, στέγαση, ενέργεια, υγεία, φροντιστήρια κ.ά.

Έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί τόσο, που αλλοίμονο σε αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για μισθό και ημερομίσθιο εξαθλίωσης, όσο και αν πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αποτέλεσμα της ταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ. που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μειώσει τα κέρδη των μεγάλων και μικρών εργοδοτών. Δεν θέλει να μειωθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά αντίθετα προσπαθεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό κέρδους των εργοδοτών, στο όνομα όπως λένε της αντοχής της ελληνικής οικονομίας. 

Η αύξηση θα συμπαρασύρει και τα επιδόματα που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό τα οποία θα αυξηθούν, (δώρα εορτών, γάμου -στους λίγους που αναγνωρίζεται-, παιδιών, τριετιών, προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, αποζημίωση απόλυσης, υπερεργασία-υπερωρία, εποχικό επίδομα, επιδόματα ανεργίας, κ.ά.) αλλά θα απέχουν και αυτά από το να διασφαλιστεί μία αξιοπρεπή διαβίωση για τον εργαζόμενο και τον άνεργο.


Η κυβέρνηση προβάλει την αύξηση στον κατώτατο μισθό, γνωρίζοντας ότι αυτή δεν καλύπτει τις ανάγκες για μία αξιοπρεπή ζωή, προσπαθεί όμως να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης και να ξεφύγει από το στρίμωγμα που έχει βρεθεί, για το θέμα του εγκλήματος 57 ανθρώπων στα Τέμπη και άλλων κοινωνικών θεμάτων όπως η υγεία και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η ακρίβεια, η στέγαση κ.λπ.

 

Έχουμε κόστος ζωής Ευρώπης και μισθούς Βαλκάνιων...



Η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε στο mega tv:

«Πρέπει να δούμε τι αντέχει ο εργοδότης να πληρώσει, να βρούμε την ισορροπία που αντέχει η οικονομία», ανέφερε η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην τηλεόραση του mega το Σάββατο το πρωί. "Έχουμε και τους συμπολίτες μας, που είναι συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, που έγιναν αυξήσεις στους μισθούς και υπάρχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στον μισθό τους", είπε η υπουργός.

...Για την μειωμένη αγοραστική δύναμη, τις τιμές «Ευρώπης» και τους μισθούς «Βαλκανίων» η υπουργός ανέφερε πως, «γίνονται πολλές προσπάθειες. Στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό είμαστε στην μέση και ξεκινήσαμε από ουραγός και είμαστε 11οι. Σε σχέση με το 2019 που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, ο Έλληνας έχει 3 παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη. Ωστόσο νιώθει και τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια με πρόστιμα και έκτακτες ενισχύσεις. Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη».

Οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτες ομάδες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα για το ΠΑΣΧΑ. «Δεν έχουμε κάτι νεότερο για το επίδομα Πάσχα, δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι αυτή την στιγμή. Όλα έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό χώρο. Δεν υπάρχει κάτι αύτη τη στιγμή», πρόσθεσε η υπουργός.

Στο ερώτημα αν θα δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ενδεκάμηνου του 2015-2016 στα δώρα, αλλά και μία νέα ενδεχόμενη αύξηση στις συντάξεις η απάντηση της υπουργού ήταν, «το ζήτημα των αναδρομικών είναι ένα ζήτημα, που προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε κάποια θέση. Είναι στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Περιμένουμε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για τα αναδρομικά για να δούμε τι θα γίνει. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

………

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από πραγματικές αυξήσεις, όχι μόνο στον κατώτατο μισθό, για να μπορούν να καλύπτουν το κόστος ζωής και να ζουν με αξιοπρέπεια. Ένας τέτοιος μισθός δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1000 ευρώ καθαρά, τουλάχιστον. Αντίστοιχα πρέπει να αυξηθούν όλοι οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ανάλογα πρέπει να διαμορφωθούν και οι συντάξεις, καμία σύνταξη κάτω από τα 1000 ευρώ καθαρά.

Μόνο οι μισθοί των γκολντεν μπόυς δεν πρέπει να αυξηθούν και του πολιτικού προσωπικού του συστήματος.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάεων εργασίας

Οραμα και στόχος του κόσμου της μισθωτής εργασίας, κάθε εργαζόμενου/νης, πρέπει να είναι η μείωση του βαθμού εκμετάλλευσης του και ο περιορισμός των κερδών των εργοδοτών. 

Η εργατική χειραφέτηση από την εργοδοσία και την αστική πολιτική.

Αυτός ο στόχος, αυτή πολιτική είναι ρεαλιστική, μόνο εάν μπουν τα εργατικά δικαιώματα μπροστά και η εξυπηρέτηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας, των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να έρθουν τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ, λαού θέλοντος.

Και για αυτό χρειάζεται να μην είμαστε γονατιστοί αλλά όρθιοι και αγωνιζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα και τη διαρκείς προσπάθεια για την ταξική ανασυγκρότηση τους, μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων και πρώτα από όλα την ανατροπή της ταξικής αντιλαϊκής κυβέρνησης Ν.Δ.- Μητσοτάκη.


Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι

κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους

για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν .....

Ένα ποίημα του Μπέρτχολντ Μπρεχτ ”Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου” (Ποιήματα του Σβέντμποργκ,που γράφτηκε το 1939). Θα μπορούσε να είχε γραφτεί στις μέρες μας. 

 Η διαχρονικότητα του περιεχομένου είναι συγκλονιστική…  

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.