ΠΥΡΚΑΛ: Προχωρούν οι διαδικασιες για την Υπουργούπολη. Η ΠΥΡΚΑΛ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ ζητούν οι κάτοικοι του Δήμου Δάφνης-Υμηττού

 

- Προκηρύσσεται από το ΤΑΙΠΕΔ ο πρώτος διαγωνισμός για την υπουργούπολη


Το Σάββατο 9 Μαρτίου  7:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση -συζήτηση  στο αμφιθέατρο της Γυμναστικής Ακαδημίας από φορείς και πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο και όχι υπουργούπολη που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Στην συγκέντρωση έγινε ενημέρωση από τον καθηγητή της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΕΜΠ κ. Μπάλια και στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παραβρισκόμενους.

Στο σημερινό χώρο της ΠΥΡΚΑΛ (από το 2014 ΕΑΣ) θα δημιουργηθεί μια Υπουργουπολη  "κυβερνητικό πάρκο"  που θα μεταφερθούν  εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, Μαρούσι, Χολαργό σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 κτιρια ειναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα,  με 14.000 εργαζόμενους. 

Κατοικοι και φορείς αντιδρούν φωνάζοντας: Όχι στο τσιμέντο, την ρύπανση την πολεοδομική, περιβαλλοντική, υποβάθμιση. 

 ΦΩΤΟ: Απο κινητοποιηση των κατοικων 

Παρών στη συγκέντρωση βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ οι οποίοι παραινέβηκαν στη συζήτηση και εκφράσαν την αντίθεση των κομμάτων τους στο σχέδιο της κυβέρνησης. 

Παραβρέθηκε εκπρόσωπος του δημου Νέας Σμύρνης,  ενώ σχολιάστηκε από τους παραβρισκόμενους η απουσία της δημοτικής αρχής Δάφνης-Υμηττού καθώς και των όμορων δήμων Βύρωνα και Αγ. Δημητρίου.

  - Προκηρύσσεται από το ΤΑΙΠΕΔ ο πρώτος διαγωνισμός για την υπουργούπολη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ο.τ gr εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προκηρυχτεί από το  ΤΑΙΠΕΔ ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την πρώτη φάση της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στη Δάφνη Υμηττού, στην έκταση των  Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (σ.σ. τα ΕΑΣ ιδρύθηκαν το 2014 μετά τη συγχώνευση του 2004 της  ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων).

Ο πρώτος διαγωνισμός προϋπολογισμού 5,8 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) θα προκηρυχτεί τις επόμενες ημέρες, αφού ληφθεί, τη Δευτέρα11/3 , η απόφαση ανάληψης δαπάνης από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει το έργο της διαμόρφωσης των χώρων στο εργοστάσιο του ομίλου των ΕΑΣ στη Μάνδρα, το οποίο αργότερα θα υποδεχθεί τις διοικητικές υπηρεσίες και το τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής από τις εγκαταστάσεις της άλλοτε ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη Υμηττού.

            Μακέτα της Υπουργούπολης- "κυβερνητικό πάρκο"

Το έργο περιλαμβάνει αναδιατάξεις των γραφειακών χώρων σε δύο κτίρια των παλαιών εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στη Μάνδρα  αλλά και των χώρων παραγωγής,  αποκαταστάσεις των δαπέδων, του κλιματισμού και άλλες οικοδομικές εργασίες προκειμένου οι κτιριακές υποδομές να αποκτήσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να υποδεχθούν τον εξοπλισμό από τους χώρους της Δάφνης και να είναι λειτουργικές.  Ο ανάδοχος θα έχει προθεσμία 18 μήνες για να ολοκληρώσει το έργο. 

Καλοκαίρι ο δεύτερος διαγωνισμός 

Θα ακολουθήσει δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία το καλοκαίρι για το έργο της μετακόμισης, πριν προκηρυχτεί –  πιθανώς εντός του 2025 – ο μεγάλος διαγωνισμός για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σύμφωνα πάντα με το ο.τ .gr,  θα ακολουθήσει και δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης και ενδεχομένως θα προκηρυχθεί εντός του καλοκαιριού με αντικείμενο τη  μεταφορά του εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ Δάφνης σε εκείνες της Μάνδρας.  Ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζονται κάποιο πρώτο draft των τευχών δημοπράτησης. 

Ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει βιασύνη καθώς για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες στη Μάνδρα. Το έργο του δεύτερου διαγωνισμού,  προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), περιλαμβάνει την απεγκατάσταση του εξοπλισμού από τον Υμηττό, τη μεταφορά και εγκατάστασή του στη Μάνδρα,  καθώς και τη μεταφορά ορισμένων  μηχανημάτων που δεν είναι απαραίτητα στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο. 

Αφού «απελευθερωθεί» το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης – Υμηττού θα ακολουθήσει το 2025 ο διαγωνισμός για την κατασκευή και  λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» στο ακίνητο,  θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Όλα αυτά βέβαια σχεδιάζονται, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ πολιτών και φορέων. Η προσφυγή κατατέθηκε από 48 κατοίκους του δήμου και δύο φορείς, του πολιτιστικού οργανισμού «Ευπαλίνος» και του Φιλοζωικού Συλλόγου Εθελοντών Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Για την ίδια υπόθεση, αλλά από εντελώς διαφορετικό πρίσμα έχει κατατεθεί ακόμα μία προσφυγή: από το σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 

                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.