ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ για να επιβληθούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση προχωρά για την επιβολή  των ιδιωτικών πανεπιστήμιων, μη κρατικά τα ονομάζει.

 - ΑΝΤΙΘΕΤΟ  στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο- ΕΛΜΕΠΑ

 - Καθηγητές του ΕΚΠΑ προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα ενόψει νομοσχεδίου


Στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από βουλευτές της Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, «ΝΙΚΗ» "Σπαρτιάτες"  ψήφισαν κατά, ενώ "Πλεύση Ελευθερίας" και "Ελληνική Λύση¨,  επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια. 

Την Τέταρτη 6/3 κατατίθεται στην ολομέλεια της βουλής και την Παρασκευή 8/3 αναμένεται μετά και τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων να ψηφιστεί.  

Η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής θα γίνει σε υψηλούς τόνους, ενώ την Πέμπτη  7/3 θα πραγματοποιηθεί το 9ο κατά σειρά πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο, που αναμένεται να είναι ποιο μαζικό και  δυναμικό.

Την Παρασκευή 8/3 που θα ψηφίζεται στη βουλή αναμένεται νεο παν εκπαιδευτικό συλλαλητήριο και οι διαδηλωτές θα συναντηθούν και με εργαζομένους που θα απεργούν και θα διαδηλώνουν τιμώντας την ημέρα της γυναίκας. 

Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Ταραχή  στο ΠΑΣΟΚ εξ αιτίας των δηλώσεων της βουλευτίνας κ. Νάντια  Γιαννακοπούλου, ότι "είναι θέμα συνείδησης και προτίθεμαι  να ψηφήσω το νομοσχέδιο της Ν.Δ" και του Βουλευτή Αρκαδίας κ. Κωνσταντινόπουλου Οδυσσέα που  τάσσεται και ο ίδιος υπέρ της θεσμοθέτησης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την θέση του κ. Ανδρουλάκη για το λεγόμενο «Σκανδιναβικό μοντέλο». Την Τρίτη 6/3 θα συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος για να παρθούν οριστικές αποφάσεις, ενώ γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι δυο βουλευτές να μην διχοτομήσουν το ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό.

 Συνταγματολόγοι κατά του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα κριθεί αντισυνταγματικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δηλωτικό τρόπο ότι υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων.

Ενώ μεγάλη μερίδα ακαδημαικών τάσσεται από την πρώτη στιγμή εναντίον του επίμαχου νομοσχεδίου εγείροντας ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων βάσει των όσων ορίζει το  Άρθρο 16.

 -ΑΝΤΙΘΕΤΟ  στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστημίο- ΕΛΜΕΠΑ

Το  συμβούλιο διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου- ΕΛΜΕΠΑ ζητά απόσυρση των διατάξεων για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, γιατί δεν διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των υποψηφίων φοιτητών. 

Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια. 
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ζητάει:
 1. Την απόσυρση του Μέρους Δ’ του σχεδίου νόμου που αφορά την «Εγκατάσταση και Λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. 2. Την άμεση στελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων με μόνιμο ακαδημαϊκό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και χρηματοδότησης στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 3. Την ουσιαστική στήριξη της φοιτητικής μέριμνας, ειδικά στα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια. 4. Την άμεση εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του δημόσιου Πανεπιστημίου.

 - Καθηγητές του ΕΚΠΑ προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα ενόψει νομοσχεδίου

«Προφανείς οι κίνδυνοι για την βιωσιμότητα δημόσιων πανεπιστημίων», λέει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Νομικής Αθηνών - Καλεί σε αποχή από την εξ αποστάσεως διδασκαλία την εβδομάδα ψήφισης του νομοσχεδίου.

 Παράλληλα οι καθηγητές της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ προχωρούν σε τρίωρες στάσεις εργασίας. Νομική Σχολή ΕΚΠΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων. Και τούτο ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα Δικαστήρια.

Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους.


Διαβάστε ακόμη
Ψηφίστηκε «επί της αρχής» στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο από τη Ν.Δ.

https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/03/blog-post_73.html

                

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.