ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Δυσαρέσκεια προκαλούν οι μετακινήσεις εργαζομένων και η μεταστέγαση υπηρεσιών

Μετακινήσεις που προκαλούν δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους χωρίς να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργεία των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού δεν “κρύβονται” και η δημοτική αρχή θα κριθεί για αυτό! 

Οι πρώτες κινήσεις της δημοτικής αρχής Σωτηρόπουλου γίνονται πλέον ορατές, όσον αφορά την λειτουργία του δήμου και των υπηρεσιών του.


Κοινή διαπίστωση όλων είναι -στα λόγια τουλάχιστον- τόσο της νέας δημοτικής αρχής και των υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και του σωματείου εργαζομένων, ότι ο δήμος είναι ΥΠΟ-στελεχωμένος και το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε όλο το εύρος των υπηρεσιών του.

Είναι κάτι που το σωματείο των εργαζομένων θέτει και ξαναθέτει στις δημοτικές αρχές, από τα χρόνια των μνημονίων έως και σήμερα, χωρίς να υπάρξει κάποια ουσιαστική λύση και απάντηση στην ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο δήμο.

Αντί αυτού η κυβέρνηση από την μία ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική με συρρικνώσεις του μόνιμου προσωπικού και δεν επιτρέπει να γίνονται προσλήψεις και από την άλλη οι δημοτικές αρχές -ολόκληρου του πολιτικού φάσματος- αρκούνται στο να εφαρμόζουν αυτή την πολιτική και στις προσλήψεις με διάφορες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή και άλλων. 

Πάνω από 1000 εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνονται και στη συνέχεια φεύγουν από το δήμο Βύρωνα -εκατοντάδες χιλιάδες στο σύνολο των ΟΤΑ- ενώ πάνω από 120 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις παραμένουν και απασχολούνται εως και 12 χρόνια στο δήμο Βύρωνα, με διάφορες δικαστικές αποφάσεις. Τα χρόνια της πανδημίας έγιναν προσλήψεις αρχικά με δίμηνες συμβάσεις -χωρίς να απουσιάζει το ρουσφέτι και η γνωριμία- που παραμένουν μέχρι και σήμερα αφήνοντας ανθρώπους σε εργασιακή επισφάλεια. Προσλήψεις έγιναν και με το πρόγραμμα επιχορήγησης από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με διάρκεια 12 μηνών και με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω. Το πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα από την δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου, ξεπερνώντας τις 40 προσλήψεις σε διάφορες ειδικότητες και υπηρεσίες. Αυτό βολεύει την διοίκηση, δεν αντιμετωπίζει όμως τα προβλήματα, απλά τα μεταθέτει.


Για το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τη διάλυση των δήμων έγινε δυναμική παρέμβαση και από την ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) στην πρόσφατή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Ας δούμε όμως πως η νέα δημοτική αρχή προσπαθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το τεράστιο και σοβαρό ζήτημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται...

Δεν θέλουμε να κάνουμε καταγραφή της υποστελέχωσης σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών του δήμου. Θα σταθούμε στις πρώτες κινήσεις της νέας δημοτικής αρχής.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της διεκδίκησης από την κυβέρνηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και αυτή η δημοτική αρχή, παρά τα όσα έλεγε και τα ευχολόγια για δήθεν μόνιμο προσωπικό, θα κινηθεί στην πεπατημένη. Από ότι φαίνεται θα εκτινάξει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κυρίως μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το 55+ για ένα συν ένα χρόνο. Εκτός των άλλων αυτό βολεύει και λογιστικά γιατί -παρά τη δημόσια σιωπή- ο δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ταυτόχρονα η υποβάθμιση των υπηρεσιών θα συνεχίσει να λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και στο βάθος φαίνονται οι αναθέσεις σε ιδιώτες, που θα κοστίζουν στο δήμο και τους κατοίκους όλο και περισσότερα χρήματα.

Γίνεται προσπάθεια από τα νέα πρόσωπα της διοίκησης «εκ των εντόνων» να γίνουν κάποια μπαλώματα που θα δημιουργήσουν πιθανά σε επίπεδο επικοινωνίας και όχι ουσίας κάποιες εντυπώσεις. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι οι γειτονιές της πόλης δεν σκουπίζονται χρόνια τώρα, παρότι πληρώνουν δημοτικά τέλη οι κάτοικοι, γιατί δεν επαρκούν οι οδοκαθαριστές για τις γειτονιές. 

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται τον οδοκαθαριστή/τρια με το καροτσάκι, να γυρνά και να σκουπίζει τη γειτονιά ή τα κεντρικά σημεία της πόλης.

Αυτό εδώ και χρόνια δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει σταθερός προγραμματισμός προσωπικού οδοκαθαριστών για τους τομείς της πόλης. Ο οδοκαθαριστής πλέον σέρνει μία σακούλα μόνο για να είναι εύκαιρος ως μπαλαντέρ να μετακινείται από δρόμο σε δρόμο και από την μία περιοχή στην άλλη μήπως και προλάβει να «μπαλώσει» τις ανάγκες -πάντα με άνωθεν εντολές.

 

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα λείπουν πάνω από 30 εργαζόμενοι, μόνο στον οδοκαθαρισμό. Την ίδια στιγμή 10-15 εργαζόμενοι, που έχουν προσληφθεί στην υπηρεσία καθαριότητας, εργάζονται σε άλλο αντικείμενο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, αν θα επιστρέψουν στο αντικείμενο για το οποίο έχουν προσληφθεί αυτοί οι εργαζόμενοι, κάτι που το σωματείο των εργαζομένων το θέτει χρόνια τώρα αλλά δεν γίνεται.

Ποιό είναι το σχέδιο σύμφωνα με τους εργαζομένους, το οποίο επιχειρεί η δημοτική αρχή να εφαρμόσει; Τίποτα άλλο από το να σταματούν να σκουπίζουν καθημερινά, όπως γίνεται σήμερα τα κεντρικά σημεία της πόλης και οι ίδιοι να μεταφέρονται κάποιες ημέρες να σκουπίζουν στις γειτονιές, για να φανεί ότι κάτι γίνεται. 

Αυτό έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν και δεν απέδωσε. Στην αρχή επικοινωνιακά θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η δημοτική αρχή επιτέλους έφερε οδοκαθαριστή στη γειτονιά. Τί καλά! Πίσω του όμως κάποια άλλη γειτονιά και κάποιοι άλλοι δρόμοι θα εγκαταλείπονται. Μπορεί αυτό να είναι η λύση;

Στο συνεργείο επισκευής των οχημάτων καθαριότητας οι τεχνίτες δεν επαρκούν, αφού εως και 30% των εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκαν. Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού θα οδηγήσει σύντομα να δίνονται εργασίες σε ιδιώτες, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας.

Στην Υπηρεσία Πρασίνου, σύμφωνα με το οργανόγραμμα λείπουν τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι. Η λύση που «βρέθηκε» και εκεί από τη νέα δημοτική αρχή είναι να κάνει νέα ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία -και μάλιστα μέχρι το τέλος του 2025. Πρόκειται για μία από τις πρώτες πράξεις της νέας διοίκησης...

Στην Τεχνική Υπηρεσία το εργατοτεχνικό προσωπικό μετριέται στα δάκτυλα της παλάμης, τυχαία άραγε; Κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές έχουν φροντίσει η υπηρεσία να έχει αποψιλωθεί από προσωπικό. Όλα πλέον γίνονται με αναθέσεις σε ιδιώτες εργολάβους, με τους δημότες να πληρώνουν αδρά μέσω των αναθέσεων. Ούτε μικροέργα δεν γίνονται με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας. Παράλληλα συνεχίζεται το ερμαφρόδιτο καθεστώς με τη δημοτική επιχείρηση, όπου εργατοτεχνίτες, οι οποίοι πληρώνονται από το δήμο, συνεχίζουν να απασχολούνται στο μαρμαρογλυφείο της δημοτικής επιχείρησης.

Στο κοιμητήριο, που είναι «μαγαζί γωνία», οι ελάχιστοι εργάτες, που υπάρχουν, δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι να καταπατώνται εργατικά δικαιώματα για να εκπληρώνονται οι κοινωνικά αναγκαίες λειτουργίες.

Στην υπηρεσία φύλαξης οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα σε πολλούς δημοτικούς χώρους να παρουσιάζονται δολιοφθορές. 

Η νέα δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να μεταστεγάσει τα γραφεία της διοίκησης των παιδικών σταθμών από την οδό Φλέμινγκ στον 6ο όροφο του πάρκινγκ στην οδό Ευαγγελικής Σχολής, σε ένα χώρο που δεν φαίνεται να είναι κατάλληλος -πιθανά να μην έχει και άδεια λειτουργίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ο χώρος δεν επαρκεί για την στέγαση της διοίκησης των Παιδικών Σταθμών, αφού ήδη στεγάζονται στο χώρο οι υπηρεσίες πολιτισμού, παιδείας, χώρου NTANKAN και το γραφείο του διαδημοτικού δικτύου - φεστιβάλ.

Μετά τις αντιδράσεις και την διαπίστωση της πραγματικότητας βρήκαν... τη λύση: Το γραφείο του διαδημοτικού δικτυού να μεταφερθεί και να διαμορφωθεί στην είσοδο του χώρου, που στεγάζονται τα καλλιτεχνικά εργαστήρια σε ένα δωμάτιο 2χ2, κλείνοντας ακόμα και το διάδρομο για τους μαθητές που εισέρχονται στα μαθήματα και φυσικά αδιαφορώντας εντελώς για τις αντιδράσεις των εργαζομένων που απασχολούνται στο χώρο.

Άρχισε και μετακινήσεις εργαζομένων η νέα δημοτική αρχή, με αφορμή την ενσωμάτωση του νομικού προσώπου της ΝΤΑΝΚAN στο δήμο. Από ότι μαθαίνουμε θα προχωρήσει και σε άλλες μετακινήσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι κάτι άραγε που επί της αρχής είναι κακό; Πιστεύουμε πως όχι, με την προϋπόθεση να εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, να γίνεται με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλίζεται η ισονομία για όλους, να μην έχει το στοιχείο των προσωπικών εξυπηρετήσεων και τη λογική των δικών μας παιδιών αλλά και πολλών άλλων παθογενειών, που καλά κρατούν στο δήμο διαχρονικά. Σε αυτό θα επανέλθουμε, αφού δούμε το σύνολο των μετακινήσεων, διότι τα πρώτα δείγματα είναι επικριτικά κ. δήμαρχε και κύριοι της δημοτικής αρχής.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα:

  • Η έλλειψη προσωπικού για άλλη μια φορά θα αξιοποιηθεί και για νέες αναθέσεις σε ιδιώτες, για να συνεχιστεί το ίδιο έργο με το «Δήμος επιχείρηση με τους δημότες πελάτες» και τελικά για την περαιτέρω υποβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πολίτων;
  • Θα δούμε για άλλη μια φορά οδΔήμος και το προσωπικό του να είναι «λάφυρο» στα χέρια της εκάστοτε δημοτικής αρχής;
  • Ή θα δούμε κάποιο άλλο ήθος, κουλτούρα και μοντέλο διοίκησης και πολιτικής;

Ίσως κάποιοι μας πουν, ότι διαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Εμείς θα επισημάνουμε πως μετά από δεκαετίες κακοδιοίκησης, όπου είχαν σημαντικές συνέπειες για το δήμο και τους πολίτες, έχουμε κάθε δίκιο να δυσπιστούμε βλέποντας τις πρώτες ενέργειες μίας νέας δημοτικής αρχής. "Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται", όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία...

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.