ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμία: Μόνη της η κυβέρνηση ψήφισε το απαράδεκτο νομοσχέδιο (ΦΩΤΟ)

 195 Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο 

«Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές»

Η  "μειοψηφία" που προέκυψε από το καλπονοθευτικό εκλογικό συστημα στην βουλή,  ψήφισε ΥΠΕΡ των ιδιωτικών πανεπηστημίων  

 - Άγρια επίθεση των ΜΑΤ και τραυματισμός φοιτητών 


ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είπαν χιλιάδες φοιτητές/τριες.  η πανεπιστημιακή κοινότητα,  μαθητές, εργαζόμενοι και πλήθος λαού.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ακόμη, η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ),η  ΟΛΜΕ με 24ωρη απεργία, η ΑΔΕΔΥ, ΤΟ ΕΚΑ με στάση εργασίας. 

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται φοιτητές από όλη την  Ελλάδα, φωνάζοντας βροντερό «όχι» στο  νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. 

Οι φοιτητές συναντήθηκαν γύρω στις 2:20 με τους συγκεντρωμένους/νες  που απεργούσαν τιμώντας την ημέρα της γυναίκας και τους κοινωνικούς της αγώνες και πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όλοι μαζί ενώθηκαν σε ένα μεγάλο ποτάμι και κατευθυνθήκαν στη βουλή. 

Όταν το κύριο σώμα της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα στο ύψος της οδού Ερμού, φοιτητές κρέμασαν γιγαντοπανό με το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας», σε γνωστό πολυκατάστημα.

Το νομοσχέδιο στη συνείδηση χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους έχει καταψηφιστεί. 

 

 Όταν η μεγαλειώδεις πορεία έφτασε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Συνταγμα επικράτησε ένταση. 

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άγρια, απρόκλητη επίθεση με χημικά και κρότου λάμψης, κατά των φοιτητών προσπαθώντας να διαλύσει την πορεία και να απομακρύνει τους διαδηλωτές έξω από τη βουλή. Άνδρες των ΜΑΤ χρησιμοποιούσαν τα ρόπαλα με ιδιαίτερο ζήλο κατά των φοιτητών. 

Τραυματίστηκαν 8 φοιτητές

Η βίαιη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ φοιτητών, με το ΕΚΑΒ να προσέρχεται στο σημείο προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες. 


Άγρια επίθεση των ΜΑΤ και τραυματισμός φοιτητών 







 
Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν -αναμεσά τους και ένας δημοσιογράφος. Συνολικά, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε εννιά προληπτικές προσαγωγές πριν τα επεισόδια και σε τρεις προσαγωγές κατά τη διάρκεια της έντασης. 

Σε ανακοίνωση της η αστυνομία, για να δικαιολόγηση την στάση της αναφέρει μεταξύ άλλων: 
"Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί -14- άτομα και συνελήφθησαν -3- ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν -7- αστυνομικοί και -9- πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης".

Χιλιάδες φοιτητές /τριες και εργαζόμενοι έμειναν στην πλατεία συντάγματος δεν έφυγαν φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, με πρόθεση να μείνουν μέχρι την ώρα ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου. 



"Ακόμα και αν ψηφιστεί εμείς θα μπούμε ανάχωμα στην εφαρμογή του" έλεγαν φοιτητές και φοιτήτριες δείχνοντας ότι όλα δεν τελείωσαν. Μπορεί η Ν.Δ και ο Μητσοτάκης να έχουν την πλειοψηφία των βουλευτών στη βουλή αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει περίπατο στην εφαρμογή του.  Αυτό δείχνει και η υπόθεση με την πανεπιστημιακή αστυνομία, το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά, ακουγόταν έντονα στα "πηγαδάκια" των φοιτητών που παρέμεναν  έξω από τη βουλή. 

Στη βουλή η συζήτηση κράτησε  μέχρι της 9:30 το βράδυ.

Τελευταία ομιλήτρια  η κα Κωνσταντοπούλου πρόεδρος της "Πλεύση Ελευθερίας", που μίλησε για αρκετή ώρα.

Η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: 

"Ζητάμε το 15% για την παιδεία στον προϋπολογισμό του κράτους.

Ενίσχυση εκπαιδευτικών, υποτροφίες στα παιδιά.  

Η τροπολογίες που θέσατε ανταποκρίνεται στη θέση μας κ. υπουργέ της παιδείας.

Χαίρομαι κ. υπουργέ που δεν είπατε ότι οι φοιτητές δεν είναι κακοποιοί..

Ακούστε τους φοιτητές

Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι  δεν είναι προϊόν…"

Ολοκληρώνοντας είπε ότι θα ψηφίσει  υπέρ των άρθρων που ενισχύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Επί της αρχής θα ψηφίσουμε ΚΑΤΑ, αλλά θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε και παρόν.....

Η συζήτηση στην ολομέλεια ολοκληρώθηκε στις 9:27 το βράδυ με την τοποθέτηση του υπουργού παιδείας, οποίος τόνισε με έμφαση:

                          Ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης 

«Το νομοσχέδιο έχει ιστορικά χαρακτηριστικά. Θα καταψηφίσετε και άρθρα που ήταν προτάσεις των πρυτάνεων.

Ένα αίτημα δεκαετιών ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα, και την στηρίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σας καλώ να υπερψηφίσουμε όλοι μαζί αυτή την αλλαγή». 

Αμέσως μετά  οι βουλευτές  προχώρησαν σε ονομαστική ψηφοφορία.


Ψηφισαν 299 βουλευτές 

Υπερ επι της αρχής ψηφισαν 159 μόνο απο το κόμα της Ν.Δ.
ΚΑΤΑ ψήφισαν 129
"Παρών" ψήφισαν 11 βουλευτες.

ΦΩΤΟ  από το μεγάλο βροντερό πανεκπαιδευτικό συλλάλητηριο 
 




                        
                                                        


  

















                                                                                     









































































































Σήμερα κορυφώθηκε  η μάχη εντός και εκτός της βουλής  ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να παραμένει αμετακίνητη στην επιλογή της παράκαμψης του Συντάγματος για χάρη των ημετέρων.  Για την δεξιά παράταξη και τα ιδιωτικά οικονομικά συμφερωντα ηταν μια σπουδαία "μάχη" που κερδιθηκε. Όχι όμως και ο "πόλεμος".

Ο αγώνας για δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζεται!

Ο νόμος σας  δεν θα εφαρμοστεί ! 

Διαβάστε ακόμη
ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Να βουλιάξει η Αθήνα, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 8/3 ώρα 12:00 στα προπύλαια
https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/03/83-1200.html

                                                                                      
                                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.